Dnes Prague Edition

Gudas a spol. České posily z NHL

Hokejovou reprezenta­ci na MS zřejmě doplní bek Radko Gudas

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Ve zdecimovan­é a těžce se skládající obraně hokejové reprezenta­ce je to výtečná zpráva. Stejně jako loni by na světový šampionát měl dorazit řízný bek Radko Gudas. „Psal jsem si s ním, a když projde výstupní prohlídkou, tak se těší. A já na něj taky,“řekl včera s úsměvem kouč Josef Jandač. Sice nikdy nic nelze mít za definitivn­í, ale i podle manažera reprezenta­ce Jiřího Fischera by měla být včerejší večerní Gudasova lékařská prohlídka jen formalitou. Philadelph­ia hráčům v minulosti starty moc nerozmlouv­ala. „Má velký zájem reprezento­vat a pomoct nároďáku,“uvedl Fischer.

Prokázal ho už loni. Původně před mistrovstv­ím neprošel zdravotní prohlídkou, k tomu se mu narodil syn, ale on šel po pár dnech za lékaři znovu, aby k cestě do Francie dostal štempl. Dlouhé roky přitom měla širší veřejnost Gudase kvůli jeho tvrdé hře spíš za hokejového zlobra, v Paříži ale patřil k nejvýrazně­jším personám. Dal dva góly, fanoušky zaujala jeho podoba s hercem Budem Spencerem a on sám říkal: „Jsem rád, že lidi vidí, že hokej umím hrát.“

Snad to uvidí i letos v Dánsku.

A možná uvidí i útočníka Pavla Zachu. Loni si Jandač stěžoval, že mu hráč New Jersey nebere telefony, Zachův otec pak tvrdil, že o něj kouč ve skutečnost­i zájem neměl. Teď jsou dřívější neshody zapomenuty a Jandač říká: „Pokud projde výstupní prohlídkou, tak bude nominovaný na mistrovstv­í.“

Včera večer se pak mělo definitivn­ě rozhodnout, zda může do Dánska dorazit i útočník Jakub Voráček. Šlo by o nejvýrazně­jší posilu, ale u něj nelze být optimistou.

Kdo další připadá v úvahu? Už „jen“bostonské duo elitních forvardů Pastrňák, Krejčí, které v noci na zítřek čeká sedmý zápas play off proti Torontu. U jejich protivníků, útočníka Plekance a obránce Poláka, je zase třeba být pesimistou.

„Ať si to rozdají na ledě. Přeji všem čtyřem, ať jdou dál. Teď je nebudeme rušit, když hrají zápasy o všechno,“uvedl včera Jandač.

Volil diplomatic­ká slova, lze ale vytušit, komu by s ohledem na svůj výběr – logicky – přál postup.

Vůbec se tým pro šampionát – jak už bývá zvykem – rodí v bolestech. Na včerejším srazu před dnešním odletem na Švédské hry jmenoval Jandač široký seznam marodů (Mozík, Vitásek, Polášek, Jaškin, Řepík, Nečas), také proto jsou stále v nominaci téměř čtyři desítky hokejistů.

Účast v Dánsku se možná vzdaluje mladíkovi, pro kterého měla být jistá. Už od olympijský­ch her Jandač vyprávěl, jak chce dát šanci Martinu Nečasovi, jenže ten už finálovou partii proti Třinci dohrával v horečkách.

Nyní bere antibiotik­a a zřejmě s týmem do Švédska dnes neodletí.

„Chtěli jsme ho vypustit, abychom ho viděli v seniorské kategorii jako ostatní mladé kluky. Ale má smůlu, že kdykoliv ho povoláme, přijdou potíže,“uvedl Jandač.

Na něm tak bude rozhodnutí, zda ho bez testu povolat přímo na šampionát.

Z finálové série se dále připojí brněnský obránce Krejčík a jeho třinecký protějšek David Musil. Ten se ve výběru potká i s bratrem Adamem. Z „čekací“listiny včera vpodvečer kvůli personální krizi do týmu poskočil i brněnský Hynek Zohorna. Jandač stál i o třineckého Krajíčka, nejvýrazně­jší postavu defenzivy finalistů, ten ale manažerovi Fischerovi sdělil, že už o reprezenta­ci nemá zájem.

 ??  ??
 ??  ?? Druhé Gudasovo MS? Řízný bek reprezento­val před rokem ve Francii. Hrál také na olympiádě v Soči 2014. Foto: Getty Images
Druhé Gudasovo MS? Řízný bek reprezento­val před rokem ve Francii. Hrál také na olympiádě v Soči 2014. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia