Dnes Prague Edition

Méně peněz pro sběratele veřejných funkcí

Podle novely by politici za druhou funkci dostali jen dvě pětiny platu. Omezí i jejich odměny za členství v radách

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Méně peněz od státu by měli dostávat politici, kteří sedí na více židlích – zastávají dvě a více placených funkcí. Počítá s tím novela zákona o střetu zájmů, který má omezit možnost politiků kumulovat odměny za výkon několika veřejných funkcí.

A podporu ve Sněmovně má – podpisy k ní připojilo šest desítek poslanců z osmi klubů, tedy jen kromě zákonodárc­ů z ODS.

Jsou mezi nimi i ti, kteří několik platů pobírají. Třeba lidovec Jan Čižinský je zároveň poslancem i starostou Prahy 7. „Podpořil jsem to, nedělám politiku kvůli penězům,“říká Čižinský. Podobně jsou na tom i další politici podepsaní pod novelou, třeba poslankyně a hejtmanka Jana Vildumetzo­vá (ANO).

Rekordmane­m je Běhounek

Rekordmane­m mezi poslanci je pravděpodo­bně hejtman Kraje Vysočina, poslanec, místopředs­eda správní rady VZP a také zastupitel v Pelhřimově Jiří Běhounek (ČSSD). Celkem za veřejné funkce dostává měsíčně 242 tisíc korun.

Nově by v případě souběhu více funkcí politikovi měla náležet odměna jen za tu nejvyšší funkci. Jejich výčet bude v právě připravova­ném zákoně.

Nová pirátská úprava požaduje, aby se veřejný funkcionář věnoval své práci naplno a za tuto funkci pobíral jen jeden plat. Za další funkce – třeba uvolněného zastupitel­e – bude dostávat pouze čtyřicetip­rocentní odměnu. „Nám nevadí, že lidé dostávají za práci peníze, ale pokud kumulují dva nebo více úvazků, není správné, aby se jim kumulovaly peníze,“říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Politik se má věnovat jedné práci, dělat ji pořádně a brát za ni jeden plat. K našemu návrhu nás ve své podstatě nutí současná politická praxe, kdy někteří politici kumulují funkce v parlamentu, na krajské a komunální úrovni a ještě k tomu vykonávají funkce v dozorčích radách firem vlastněnýc­h státem nebo městy a za všechny tyto funkce pobírají plné odměny,“říká šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek. Ná- vrh podle něj nijak neomezuje souběh více funkcí. Omezuje jen výši odměn, které veřejný funkcionář může dohromady dostávat. „Je totiž naprosto zřejmé, že nelze vykonávat dvě nebo tři práce na plný úvazek,“dodal Michálek.

Peníze za dozorčí rady

Novela má také zamezit oblíbenému triku, kterým politici obcházejí zákon. Ten zakazuje poslancům brát peníze za členství v radách státních firem a starostům zase v městských. Jenže když poslanci usednou ve firmách krajských nebo městských, odměnu tak mohou inkasovat v plné výši. Horní hranici roční odměny za účast na jednáních těchto orgánů by předloha zvýšila z nynějších 10 tisíc korun na 30 tisíc ročně.

„Nám nevadí, že lidé dostávají za práci peníze, ale v případě, že kumulují dva nebo více úvazků, není správně, aby se jim kumulovaly peníze.“ Ivan Bartoš (Piráti), předseda strany

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia