Dnes Prague Edition

Operace: z nohy na ruku

Výkon plastickýc­h chirurgů „zachránil“pacientce prst na ruce

-

Jako vrchní sestra na chirurgii viděla Hana Koloušková už řadu úrazů, které lidem způsobili psi. V březnu to zažila na vlastní kůži. Během procházky za Olomoucí, napadl jejího retrívra pes bojového plemene. Když se je žena snažila odtrhnout, cizí pes jí ukousl polovinu prostřední­čku pravé ruky. Přestože se amputovaná část nenašla, díky jedinečné operaci plastickýc­h chirurgů Fakultní nemocnice Olomouc (FNO) má prst zpátky. Lékaři jí během akutního zákroku na ruku přenesli prst z nohy.

„Dali mi na výběr: buď mít na ruce pahýl, nebo zkusit přenos z nohy na ruku. Dlouho jsem se nerozmýšle­la. Jsem pravák, ruku potřebuji pro své zaměstnání i každodenní život. Navíc jako pro ženu pro mě bylo nepřijatel­né nemít na ruce prst,“vysvětlila 54letá pacientka, proč kývla na riskantní operaci.

Za normálních okolností by lékaři zraněný prst zašili a po delší době jej nahradili prstem z nohy. Tentokrát se vůbec poprvé rozhodli k akutnímu přenosu krátce po úrazu. Pacientce tak pomohli nejen esteticky, do prstu se jí vrátí rovněž cit a bude s ním moct hýbat.

„Po zranění byl zachován horní kloub prstu, vlastně ten nejdůležit­ější, ale byl obnažený. Pokud bychom nepřistoup­ili k akutnímu přenosu, jakékoli jiné řešení a čekání by vedlo ke ztuhnutí kloubu a vel- mi špatnému výsledku pozdější operace,“popsal primář Oddělení plastické a estetické chirurgie nemocnice Bohumil Zálešák.

Jako náhradu za ukousnutý prst vybrali lékaři třetí prst na pravé noze. „Pro přenos je vhodnější druhý prst, má totiž delší a silnější cévy, které se lépe šijí. V tomto případě jsme ale zvolili prostřední­ček. Nejvíc se podobal tomu, který tam předtím byl – a to délkou, tvarem i podobou nehtu,“uvedl Zálešák.

Konec operace ještě neznamenal vítězství. Přenesený prst se dobře neprokrvov­al, hrozilo, že odumře. Lékaři museli opakovaně čistit cévy a nahrazovat jejich části novými štěpy. „Když mě vezli ke třetí revizi, chtěla jsem, aby už ten prst dali pryč. Pan primář byl ale tvrdohlavý, a to se vyplatilo. Prst mi zachránili. Jsem za to vděčná,“uvedla pacientka (pk)

 ??  ?? Lékaři přenesli prst z nohy na ruku.
Lékaři přenesli prst z nohy na ruku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia