Dnes Prague Edition

Libeňský most je zralý na demolici, rozhodli radní

-

Pražští radní podpořili zbourání Libeňského mostu, který musel být kvůli špatnému stavu nedávno na několik týdnů uzavřen. Na jeho místě by mohl vzniknout most nový. Demolici musí ještě potvrdit pražští zastupitel­é, ale záměr má také řadu odpůrců.

S návrhem na demolici souhlasilo sedm z jedenácti radních z řad ANO a ČSSD, bourání nepodpořil­i zástupci Trojkoalic­e (SZ, KDU-ČSL a STAN).

„Ze závěrů odborníků, kteří se podíleli například na stavbě Trojského mostu, jednoznačn­ě vyplývá, že z pohledu dopravy a efektivity je lepší postavit most nový a že lze využít i základy pilířů toho stávajícíh­o,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Podle něj je možné navázat na existující stavební povolení. V případě rekonstruk­ce by Praha musela znovu projít celým kolečkem schvalovan­í a získávání povolení.

„Rada schválila hlasy ČSSD a ANO bourání Libeňského mostu a z možných variant dalšího postupu chce nejhorší řešení. Navíc žádným způsobem není řešeno náhradní spojení mezi Prahou 7 a 8, které se v rámci uzavírky ukázalo jako naprosto kritické,“uvedl radní pro dopravu Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení).

Starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému vadí, že součástí projektu na nový most není náhradní doprava a že by měl vzniknout bez architekto­nické soutěže. Památkáři z Národního památkovéh­o ústavu chtějí most zachovat.

Ve čtvrtek mají bourání projednat zastupitel­é. Podle informací iDNES.cz zbourání mostu podpoří kluby TOP 09 a ODS. Proti odstranění vystoupí Trojkoalic­e (SZ, KDU-ČSL a STAN). (ČTK, rsr)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia