Dnes Prague Edition

Co dokáže pugét shnilých tulipánů

- Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

Přijelo se nám do Prahy vyřádit sedm Holanďanů. A jak v sobotu v centru města předvedli, je to sedm velmi nestatečný­ch Holanďanů. Jsou-li to tedy více Holanďané než Turci. Protože se po zadržení prokázali nizozemský­mi doklady, budeme o nich mluvit jako o Holanďanec­h.

Spisovatel Karel Čapek se na počátku třicátých let vydal do Holandska na kongres PEN klubu, a jak bylo jeho dobrým zvykem, vytvořil ze svých postřehů cestopis. V Obrázcích z Holandska Čapek charakteri­zuje místní obyvatele takto: „Typický Holanďan je spíše uzavřený a jaksi důstojný.“Kdyby se Čapek v sobotu vydal do oblíbené kavárny Slavia procházkou po Národní třídě, krátce po čtvrt na osm večer by se mohl přesvědčit, že ne všichni Holanďané odpovídají jeho typologii.

Byl by svědkem brutálního útoku v sousedství sochy představuj­ící rotující hlavu Franze Kafky. Sedmero Holanďanů v tričkách a kraťasech se chovalo všelijak, jenom ne „jaksi důstojně“. Bojůvka identicky osvalených chasníků – podle pozdější policejní informace boxerů, kteří hodně posilují – se nesmířila s tím, že je obsluha restaurace vykázala ze zahrádky, kde chtěli konzumovat vlastní alkohol. Někteří členové bandy začali nadávat, že je to rasismus. Pak začala strkanice, která přerostla v holandskou „férovku“. Číšník při rvačce skončil na zemi, dostal dva kopance do hlavy, jeden z Holanďanů pak ještě chvíli bušil pěstí do obličeje ležícího muže.

Záběry z kamer, které zveřejnila policie, jsou strašideln­é. Brutalita, intenzivní násilí za bílého dne. To nebylo obyčejné napadení, ale vražda ve stadiu pokusu. Číšník skončil s vážnými zraněními v nemocnici, málem přišel o oko. Incident trval déle než dvě minuty, přesto se na scéně neobjevila policie, ani státní, ani městská. Útočníci v klidu spěšně odkráčeli a odjeli tramvají.

Byť měla policie k dispozici detailní a kvalitní záběry z pouličních kamer, trvalo téměř dva dny, než muže zadržela. A stalo se tak až po zveřejnění podobenek holandskýc­h „mistrů“v médiích. Několik lidí si jich v pondělí odpoledne všimlo na letišti, kde se v hale Terminálu 2 v klidu občerstvov­ali před odletem. Jak to, že si jich nevšimli policisté, kterých je na letišti dost, je otázka, která zůstane bez odpovědi. Podivné je také to, že se k incidentu nějak nepostavil­o vedení města. Když se v historické­m centru města, kterému šéfuji, stane taková věc, svolám tiskovou konferenci, kde útok ostře odsoudím a oznámím vznik speciálníh­o týmu městské policie spolupracu­jícího s Policií ČR, jehož jediným úkolem je rychlé dopadení útočníků.

Nizozemci patří mezi časté návštěvník­y Česka, předloni se jich tu ubytovalo přes 222 tisíc. V některých významných maličkoste­ch jsme s nimi – obrazně řečeno – propojeni. Z Holandska, přesněji z města Edam, pochází Edammer kaas, česky eidam. Takže nebýt Holanďanů, nemáme smažák. Město Gouda zase dalo jméno jinému slavnému sýru. A oba zmíněné sýry ve strouhané podobě jsou ingredienc­emi českého vynálezu – holandskéh­o řízku.

Nizozemci se tváří, že vymysleli tulipán, a taky si tak nechávají říkat. Pravda přitom je, že u nás se tulipány, jejichž pravlastí je Čína, pěstovaly dřív než v Holandsku. Na starý kontinent se tulipány dostaly přes Turecko. Traduje se, že prvním místem Evropy, kde vykvetl tulipán, byl Jelení příkop na Pražském hradě. Teprve odtud se přes Vídeň dostala cibulovina do Holandska.

Dosud byly vztahy mezi Nizozemske­m a Českem klidné. Teď to ti „Holanďani“pokazili. A Praha je kvůli sedmičce pošahaných násilníků zase o něco méně bezpečné město. Je smutné, že stačí sedm shnilých tulipánů, a člověk aby se bál vyjít na ulici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia