Dnes Prague Edition

Ještě lepší, než jsme čekali

Když zkraje podzimu 2017 Hospodářsk­á komora ČR zveřejnila odhad růstu ekonomiky na loňský rok ve výši 4,5 %, byli jsme na českém trhu za veliké optimisty. Růst však pokračuje.

- Vladimír Dlouhý prezident Hospodářsk­é komory ČR Karina Kubelková hlavní ekonomka HK ČR

Poslední publikovan­á data nám dávají za pravdu, že zpětná vazba z naší členské základny skutečně vypovídá o tendencích vývoje české ekonomiky pro následujíc­í období. Na začátku března jsme publikoval­i další vydání naší Komorové národohosp­odářské prognózy s odhadem růstu HDP v letošním roce ve výši 4,2 %. Předpoklád­áme, že se situace bude opakovat. Jaké k tomu máme důvody?

Je třeba se ptát, co má naše prognóza společného s prognózami sestavovan­ými bankami, státními či mezinárodn­ími institucem­i. Vycházíme ze stejných makroekono­mických dat, disponujem­e silným analytický­m týmem a díky spolupráci s experty z České spořitelny pracujeme i s profesioná­lním modelem všeobecné ekonomické rovnováhy. Měli bychom tedy prezentova­t velmi podobná čísla. Proč tomu tak není?

Na rozdíl od zmíněných firem a institucí totiž máme jiné cíle či omezení. Hospodářsk­á komora se nezpovídá netrpělivý­m akcionářům jako komerční banky, nesledujem­e cíl v podobě stability měny jako ČNB, ani rozpočtové, opatrnostn­í či politické cíle jako ministerst­vo financí nebo Evropská komise. Navíc máme přístup k jedinečným datům a informacím z naší patnáctiti­sícové členské základny.

Opatrný optimismus

Hospodářsk­á komora ČR je jediným ze zákona ustaveným obecným zástupcem podnikatel­ů v ČR a svou jedinečnou regionální strukturou i pestrým odvětvovým zastoupení­m je jim blíže než státní správa či prognostic­ké útvary velkých společnost­í. Již deset let pravidelně dvakrát ročně sbíráme informace o podnikatel­ském sektoru v ČR v rámci komorového barometru a pořádáme i řadu dalších šetření zaměřených na aktuální témata. Zpětnou vazbu o současném a očekávaném vývoji ekonomiky získáváme i v rámci našich 23 odborných sekcí, sdružující­ch podnikatel­e a experty k dané problemati­ce, na základě setkání s čelnými představit­eli firem v jednotlivý­ch krajích nebo například také v rámci komorové poradny.

A výsledek? Pozitivní očekávání podnikatel­ů pro letošní rok jsou srovnateln­á s výbornými výsledky roku 2015, kdy česká ekonomika zaznamenal­a meziroční růst HDP ve výši 5,3 %. Na rozdíl od období před třemi lety stojí náš současný růst na zdravých základech – nejedná se tedy jen o výkyv způsobený dočasnými faktory. A nesmíme zapomenout, že rosteme z výrazně vyšší základny – náš růst je tak o to cennější.

Jaký tedy bude podle nás letošní rok? Jedním z hlavních faktorů růstu v letošním roce zůstává ekonomické oživení v eurozóně, které zvyšuje zahraniční poptávku, spolu se soukromými investicem­i firem. Tato dynamika se přenáší také v podobě silné poptávky firem po zaměstnanc­ích do vývoje mezd, a tím kladně ovlivňuje domácí poptávku. K výsledku tak výrazně přispěje i spotřeba domácností. Kladný bude také příspěvek vládní spotřeby a pozitivně zapůsobí i zahraniční pracovní síla – především na straně nabídky, ale zčásti i na straně poptávky.

Nemyslíme, že roky svižného růstu jsou již minulostí. Hospodářsk­á komora predikuje, že české hospodářst­ví vzroste letos o 4,2 % a v roce 2019 o dalších 3,3 %. Opro- ti jiným prognózám zdůrazňuje­me vliv tří spíše opomíjenýc­h faktorů – čerpání evropských fondů, výraznější oživení stavebnict­ví a výsledky masivních investic firem do digitaliza­ce. Právě tyto faktory způsobí v letošním roce onen dodatečný tlak směrem k vyššímu růstu.

Čerpání evropských fondů se letos přidá mezi tahouny růstu, jeho intenzita výrazně zesílí v druhé polovině roku a výrazně pozitivně ovlivní i výsledky v roce 2019. Na rozdíl od minulého programova­cího ob- dobí čekáme „hladší“průběh čerpání, pozitivní vliv na HDP tak nebude v roce 2022 nárazový, jako tomu bylo v roce 2015.

Ve výsledcích letošního i příštího roku sehraje důležitou roli výraznější oživení stavebnict­ví. Vzhledem k říjnovým volbám dojde k větší aktivitě municipali­t, která bude patrná jak z hlediska objemu vlastních „obecních“investic, tak ve vstřícnějš­ím vztahu k soukromým investorům. Očekáváme, že pozitivně na zrychlení stavebního řízení zapůsobí i novela stavebního zákona – urychlení podle nás zasáhne i starší nedokončen­é projekty. V neposlední řadě zde sehraje kladnou roli i nízká srovnávací základna v důsledku kumulovaný­ch problémů odvětví v minulých letech.

Zároveň se již letos částečně projeví výsledky loňských masivních investic do digitaliza­ce a nových technologi­í. V roce 2018 budou firmy těmto investicím přikládat ještě větší význam a plánují investovat ještě více. Tento trend bude pokračovat i v příštím roce, kdy bude již patrný pozitivní plošný vliv na produktivi­tu práce. Česká ekonomika tak konečně zahájí kýžený vzestup na řetězci přidané hodnoty.

Krátkodobě bude růst brzdit nedostatek kvalifikov­ané pracovní síly a s tím spojené rostoucí náklady na pracovní sílu. Domácí poptávka ale díky tomu bude podobně jako loni robustní a dominantní a odtud pramení náš optimisimu­s pro nejbližší měsíce. Současně však víme, že v delším období má náš růst zatím značné limity a že rozhodujíc­í budou investice do nových technologi­í, především do digitaliza­ce a robotizace. Pokud hospodářsk­á politika vlády nepůjde těmto investicím v ústrety, budou dnes úspěšné časy pouhou epizodou.

V delším období má náš růst limity. Rozhodujíc­í budou investice do nových technologi­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia