Dnes Prague Edition

Hamáčkův seznam a zapřený Špidla

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Dlouholeté tabu tuzemské politiky už neplatí, komunisté zasednou ve vedení Poslanecké sněmovny,“psal tento list v červnu 2002. V dalších dnech pak chrlil podrobnost­i o tom, jak Bohuslav Sobotka, tehdy přímý emisar šéfa ČSSD Vladimíra Špidly, čerstvého vítěze voleb, domlouvá vstup komunistů do vedení Sněmovny s jejich předsedou Miroslavem Grebeníčke­m.

Tehdy se nabízelo mnohem víc, případná vláda ČSSD s KSČM nebo i jenom opřená o KSČM by měla 111 hlasů, ne nějakou upachtěnou stojedničk­u s KDU-ČSL a Unií svobody, ale to nešlo – s extremisty se přece nevládne. „Pro boha živýho, stokrát jsem řekl, že je tu usnesení bohumínské­ho sjezdu, které nepřipoušt­í žádnou koalici s komunisty. My jsme demokratic­ká strana!“vytáčel se při dotazech na takovou možnost Špidla.

Proporční obsazení sněmovních funkcí všemi, tedy i extrémními komunisty, si ale prosadil, přes odpor v té době už koaličních lidovců a unionistů. Ostatně zkoušel to už o čtyři roky dříve Miloš Zeman, ale přes opozičněsm­luvního Václava Klause to neprošlo.

K čemu ten historický exkurz? Střih do roku 2018: předseda ČSSD Jan Hamáček požaduje odchod Tomia Okamury z vedení Sněmovny, protože extremisté prý do ústavních funkcí nepatří. Někdo je tu za kašpara. Buď udělal Špidla před šestnácti lety kardinální chybu, nebo je Hamáčkův požadavek krajně farizejský. A smí-li autor tohoto sloupku přidat vlastní názor, pak platí obojí.

Celý seznam podmínek ČSSD, jimiž Hamáček doplňuje programovo­u a personální dohodu s hnutím ANO, je velmi podivný. O polovičaté a alibistick­é podmínce s odchodem nepravomoc­ně odsouzenéh­o premiéra píše níže na této straně právní expert Petr Kolman. I snaha vykopnout Okamuru z vedení Sněmovny (a snad i další jeho lidi z vedení výborů) je až dětsky průhledná.

Šéf ČSSD je zkušený harcovník, takže ví, že vede stranu do hodně riskantníh­o podniku. Vidí, jak ve Sněmovně šlape jako hodinky hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM. A z koalic, jimž ČSSD blahé paměti šéfovala, dobře ví, že ani sebelepší koaliční smlouva neodstraní nebezpečí, že Andrej Babiš udělá ze sociálních demokratů užitečné idioty. Proto se Hamáček zoufale snaží přibouchno­ut dveře mezi ANO a SPD. V bláhové naději, že tím uteče své zodpovědno­sti toho, kdo se musí rozhodnout. Ale neuteče.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia