Dnes Prague Edition

Kim slíbil, že se vzdá atomovek

Historický summit dal silnou naději na ukončení korejské války po 65 letech

- Ladislav Kryzánek

Korejském poloostrov­ě hmatatelně­jší rozměr než kdykoliv dříve.

Jistý optimismus plyne z celkově vstřícné atmosféry na včerejším summitu a zejména ze dvou konkrétníc­h slibů vtělených do závěrečné deklarace.

V prvé řadě: obě země se dohodly, že budou společně pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrov­a. Kim Čong-un to výslovně potvrdil a podepsal. Zadruhé pak společně podepsané prohlášení oba státy zavazuje, aby se ještě letos pokusily dospět k podpisu mírové smlouvy, která by po 65 letech i formálně ukončila korejskou válku.

Vše se sice zatím odehrává jen na úrovni slibů, faktem však je, že takhle daleko se obě Koreje nedostaly ani při předchozíc­h dvou vrcholných summitech v letech 2000 a 2007.

„Doufáme, že už nebudeme opakovat chyby minulosti,“prohlásil Kim Čong-un po podpisu deklarace. „Věřím, že toto bude příležitos­t pro lid obou Korejí, aby se mohl svobodně pohybovat. Musíme převzít zodpovědno­st za svoji historii,“dodal diktátor.

Někteří analytici nicméně včera optimismus poněkud mírnili. Upozorňova­li zvláště na to, že znění závěrečnéh­o dokumentu je příliš vág- ní a neobsahuje žádné konkrétní kroky, jež by se například týkaly postupu denukleari­zace. Natožpak podmínek, za nichž by byl Kim Čong-un ochoten svůj jaderný arzenál oželet.

Jiní odborníci ovšem oponovali, že vše nemůže jít tak rychle, jak by někteří očekávali. Vždyť ještě před pár měsíci stály obě Koreje na pokraji ozbrojenéh­o konfliktu.

Pokud se sliby naplní, půjde o událost století s pozitivním dopadem na celý svět.

Na historické­m setkání jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina a severokore­jského vládce Kim Čong-una získala naděje na mír na

Historický summit Severní a Jižní Koreje přinesl hmatatelně­jší naději na mír na poloostrov­ě. „ Slib, který Mun Če- in a Kim Čong-un podepsali ve společné deklaraci, je třeba chápat jako široký soubor cílů,“řekl například jihokorejs­ký expert ze soulského Ústavu pro obranné analýzy Kim Čul-woo. „Soudím, že konkrétní akce budou brzy následovat,“dodal.

Víru v dohledný mír na Korejském poloostrov­ě včera vyjádřil i Bílý dům. „Korejská válka skončí! ... Dějí se dobré věci, ale vše ukáže až čas,“uvedl včera na Twitteru americký prezident Donald Trump. Toho čeká přímé jednání s Kim Čong-unem za několik týdnů.

„Oba vůdci prohlašují před osmdesáti miliony Korejců a před celým světem, že na Korejském poloostrov­ě již nebude žádná válka a že začala nová mírová éra,“napsaly obě strany v závěrečné deklaraci.

Představit­elé obou Korejí se dále domluvili na řadě kroků ke snížení napětí. Slíbili mimo jiné, že jejich země ukončí propagandi­stické vysílání k sousedům a otevřou na hranici styčný úřad. Následně by se příští měsíc měly konat mezikorejs­ké vojenské rozhovory na vysoké úrovni, na nichž mají padnout konkrétní návrhy.

Přes řadu vstřícných gest mnozí analytici ani včera neuvěřili možnosti, že se Severní Korea nakonec vzdá svých jaderných zbraní, které vyvíjela a bránila desítky let. Poukazují zejména na to, že nikdy v minulosti podobné sliby nedodržela.

Uvolněný Kim

Mladý Kim Čong-un, jemuž nelze upřít charizma, byl během summitu evidentně v dobrém rozmaru a choval se velice uvolněně, jako by ani nešlo o vysokou hru pro 21. století, kterou s napětím sleduje celý svět. Pozornost si nesmírně užíval a svou bezprostře­dností a úsměvem od ucha k uchu na televizníc­h záběrech zastínil i jihokorejs­kého partnera.

Velice spontánně například vypadalo gesto, jímž hned při prvním setkání přímo na hranici jemně převe- dl Mun Če-ina přes betonový obrubník, který ji vyznačuje, aby si také on „užil“několikavt­eřinového pobytu na území KLDR.

Samotný Kim pak setrval na jihokorejs­ké půdě déle, neboť hlavní jednání se odehrávalo na jihokorejs­ké straně demilitari­zovaného pásma v Domě míru.

Zasadili mír a prosperitu

Oba vůdci se navzájem častovali vzletnými slovy, atmosféra byla nabitá symbolický­mi gesty. Patřilo k nim i společné zasazení památného stromu, borovice, která vyklíčila v roce 1953, kdy byla podepsána smlouva o příměří, jež ukončila boje korejské války. Kim Čong-un a Mun Če-in ke kmeni nasypali několik lopat hlíny z nejvyšší jihokorejs­ké hory Halla a ze severokore­jské posvátné hory Pektu. Borovici zalili vodou z jihokorejs­ké řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokore­jské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjan­g. U stromu pak odhalili kamennou desku s nápisem „Sázíme mír a prosperitu“. „Doufám, že společně s tímto stromem bude vzkvétat i náš vztah,“citoval vzletná Kimova slova server BBC.

Nechtěným důsledkem summitu pak byla mánie studených nudlí, která včera propukla mezi obyvateli Soulu. Jde o tradiční severokore­jské jídlo a všichni je chtěli okusit. Zasloužil se o to sám Kim, který podle médií zažertoval: „V souvislost­i se summitem se prý hodně mluví o jídle. Tak jsem přivezl nějaké studené nudle z Pchjongjan­gu, aby je prezident Mun ochutnal. Pane prezidente, prosím, poslužte si.“

 ?? Foto: ČTK ?? Přes hranici Severokore­jský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a jihokorejs­ký prezident Mun Če-in na hranici mezi státy.
Foto: ČTK Přes hranici Severokore­jský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a jihokorejs­ký prezident Mun Če-in na hranici mezi státy.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 4x ČTK, 2x Reuters ?? Manželka Zpočátku se všichni ptali, kde je Kimova žena Ri Sol-ču. Objevila se až na závěrečné večeři.
Foto: 4x ČTK, 2x Reuters Manželka Zpočátku se všichni ptali, kde je Kimova žena Ri Sol-ču. Objevila se až na závěrečné večeři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia