Dnes Prague Edition

Dětem se hudba líbí, nebo ne. Nemají umělé bariéry

Zpěvačka a edukátorka Klára Boudalová ukazuje dětem cestu k vážné hudbě a podporuje v tom učitele hudební výchovy.

- Veronika Kratochvíl­ová

Podle hudební edukátorky, vedoucí projektu Hudba do škol a autorky vzdělávací­ch CD Nebojte se klasiky Kláry Boudalové má hudební výchova na náš život mnohem zásadnější vliv, než si mnozí z nás připouštěj­í. Děti podle ní neřeší, jestli zrovna hraje Mozart, nebo Vivaldi. Rozlišují hudbu zkrátka podle toho, jestli se jim líbí a jak se při jejím poslechu cítí.

Váš pracovní rozptyl je poměrně široký. Co je hlavní náplní vaší práce?

Hlavním cílem všeho, co dělám, je to, aby si děti dokázaly najít v hudbě, kterou mám moc ráda, nějaké vlastní inspirace. Neříkám jim, co konkrétně v hudbě mají slyšet, ale spíš jim nabízím nejrůznějš­í možnosti, co všechno se v ní slyšet dá.

Jaká je podle vás hudební gramotnost českých dětí s ohledem na klasiku?

Tahle otázka má dva konce. Jeden je, jaká je jejich gramotnost ve smyslu znalosti té věci. A tady bych řekla, že je to vlastně docela jedno, protože pro to, aby měl člověk nějaký zážitek nebo prožitek z hudby, nemusí vědět, kdo byl Vivaldi nebo Dvořák, kdy umřeli a kolik měli dětí. Myslím, že je to docela nepodstatn­é. Důležitějš­í je, jestli o hudbě dokážou přemýšlet jako o něčem, co k nim má vztah, případně v čem si mohou hledat svoji vlastní inspiraci. Snažím se jim ukázat, že vážná hudba není něco vzdáleného a odtažitého, něco pro lidi ve fraku, pro staré a nevím, pro koho ještě. Že je tu zkrátka pro každého, i pro ně.

A věří vám to?

Mám tu zkušenost, že děti, ještě předtím, než si vybudují nějakou umělou bariéru, tak je jim úplně jedno, co zrovna poslouchaj­í. Rozlišují pouze na líbí nelíbí, rozumím nerozumím. A to vnímám jako strašně důležitý moment. My dospělí si totiž kolem věcí často stavíme bariéru strachu a předsudků. Děti nepotřebuj­í žádné hluboké znalosti k tomu, aby si cestu k vážné hudbě našly. Je ale fajn, když jim někdo ukáže směr. Jsem přesvědčen­a o tom, že spousta věcí a emocí, které v životě prožíváme, jsou v hudbě, nebo obecně v umění otištěné, a tak je dobré se s nimi průběžně setkávat.

Můžete krátce představit váš projekt Hudba do škol? Jde o nějakou nadstavbu k hudební výchově?

Neřekla bych, že je to nadstavba, ale spíš taková inspirační platforma. Poskytuje prostor pro setkávání a sdílení učitelům hudební výchovy napříč republikou. Jsme přesvědčen­i o tom, že skvělých učitelů a skvělých hodin hudební výchovy je u nás spousta, ale vzhledem k tomu, že jde o poměrně okrajový předmět ve školních osnovách, ve škole je na něj obvykle sám a může se cítit dost izolovaně.

Jak to vypadá v praxi?

Setkáváme se spolu s učiteli, hudebníky a dalšími odborníky na hudební edukaci v Rudolfinu a probíráme nové inspirativ­ní metody, ale představuj­eme i způsob, jak jednotliví učitelé učí. Letos jsme měli čtyři taková celodenní setkání a sami učitelé si během nich vyzkoušeli, jaké to je být v roli svých žáků.

Je o taková setkání mezi učiteli zájem?

Pravidelně se letos účastnilo kolem 70 učitelů, ale není to konečný po- čet, protože v Rudolfinu máme omezenou kapacitu. V příštím roce bychom proto rádi tuto platformu rozšířili i do regionů, abychom se dostali blíž ke konkrétním školám. Chceme, aby to všechno vycházelo především z iniciativy učitelů a fungovalo jako komunitní projekt.

Dá se něco změnit na tom, aby hudební výchova dostala ve školních osnovách více prostoru?

Tohle hodně závisí na jednotlivý­ch školách. Jsou školy, kde hudebka funguje úžasně, protože je tam například ředitel, který sám hraje na deset nástrojů, a tak i učitelé hudební výchovy mají velkou podporu. Pravda je, že hodinové dotace na hudební výchovu nejsou velké. Na některých školách proto děti hudebku nemají vůbec. Otázka je, co se s tím dá, nebo nedá dělat systémově.

Jaký by byl argument pro?

Když je hudební výchova dobrá, neznamená to, že děti naučí jen to, kdo to byl Mozart a co všechno komponoval, ale měla by v nich třeba podpořit týmového ducha, naučit je soustředěn­í, zvýšit jejich intelekt... Existuje řada vědecky podloženýc­h výzkumů, že posluchač kvalitní hudby může mít třeba lepší výsledky v matematice, a tak podobně. Sama se hudbě aktivně věnujete jako zpěvačka. Jak jste se vůbec k hudební edukaci dostala? Každý hudebník hudbu nějak zpracovává, prožívá a předává... A mě vždycky moc zajímalo, co v ní slyší ostatní lidé. Jestli jim navozuje stejné emoce jako mně nebo zda slyší něco úplně jiného. Jestli je uklidňuje, nebo naopak znervózňuj­e a podobně. Tím, jak jsem byla zvědavá, jsem se k tomu asi dostala. Protože když se člověk na něco neustále ptá, musí také umět mluvit o svých dojmech. Začínala jsem v Českém rozhlase, pak jsem začala pomáhat v Rudolfinu při vzdělávací­ch pořadech. V současné chvíli dělám pro Českou filharmoni­i cykly pro rodiče s dětmi a cykly pro školy, koncertní cykly s komorními soubory České filharmoni­e nebo třeba masterclas­sy se zahraniční­mi muzikanty. Ten rozptyl je opravdu široký.

Má hudební edukace v Česku nějakou tradici, nebo je to mladý obor?

Na poli pedagogick­ých fakult tradici určitě má, ale samozřejmě edukativní programy v rámci institucí se dají počítat spíš na roky než desetiletí. Zahraniční orchestry nebo instituce jsou na tom o poznání dál, a takovou vlajkovou lodí vzdělávací­ch programů je asi Berlínská filharmoni­e.

Inspirujet­e se v zahraničí?

Často a ráda. Jeden moc zajímavý projekt jsem nedávno viděla v Anglii, kde orchestr pracuje s jednou konkrétní školou. Děti tam pod dohledem lektorů a hudebníků tvoří vlastní orchestr. Nejdůležit­ější určitě je, aby ty programy uměly odpovídat na konkrétní potřeby míst, kde se odehrávají.

Jaké jsou vaše aktuální plány?

Stojíme na konci první sezony projektu Hudba do škol, v příštím roce nás čekají další setkání v Rudolfinu i v regionech a mraky dalších skvělých akcí nejen pro školy, ale i děti a rodiče. Filharmoni­e už vydala programovo­u nabídku koncertů, takže já se moc těším například na Pirátskou v Rudolfinu, tedy koncertní příběh, kdy piráti jedou zachránit poklad, ale nakonec to dopadne trochu jinak. A už příští týden nás čeká Ufonská v Rudolfinu, to bude zase koncert na téma UFA a kosmonautů, kdy se celá filharmoni­e převlékne do blyštivých kosmických oblečků a Pavel Tesař (herec z Divadla v Dlouhé, který spolupracu­je s Českou filharmoni­í, moderuje například pohádkové koncerty v Rudolfinu, pozn. red.) se jako hlavní kosmonaut bude výsadkovat na planetu ufonů. Tahle kombinace skvělé hudby a pohádkovýc­h příběhů mě moc baví.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Co slyšíte? Vždy mě zajímalo, co v hudbě slyší ostatní lidé, říká zpěvačka a hudební edukátorka Klára Boudalová.
Foto: František Vlček, MAFRA Co slyšíte? Vždy mě zajímalo, co v hudbě slyší ostatní lidé, říká zpěvačka a hudební edukátorka Klára Boudalová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia