Dnes Prague Edition

Spalničkam­i je od ledna nemocných 70 lidí

-

V Praze je od začátku roku 70 nemocných spalničkam­i, za týden jich přibylo devět. Stále uzavřený zůstává urgentní příjem motolské nemocnice.

Minulý týden bylo z 88 případů v celém Česku v Praze 59 nemocných. Aktuální informace chce ministerst­vo zveřejnit v pondělí.

Nemocných je v metropoli 46 dospělých a 24 dětí. Průměrný věk nemocných roste, aktuálně je na 31,2 roku. V době začátku zvýšeného výskytu spalniček byl 15,7 roku.

Státní zdravotní ústav uvedl, že v letech 2014 a 2017 zaznamenal nárůst počtu případů, který podobně jako jinde v Evropě souvisí zejména s importem onemocnění z jiného území. Epidemie pak vznikají kvůli chybějícím­u či neúplnému očkování nebo vyvanutí imunity z očkování v dospělosti.

Očkováno nebylo 18 nemocných dětí. „Pět dětí nedosáhlo věku třinácti měsíců potřebného k očkování. U třinácti dalších rodiče očkování odložili nebo zcela odmítli. Dalších pět dětí bylo očkováno na Ukrajině. Jeden cizinec o svém očkování nedohledal potřebné informace,“uvedl mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. Čtyři z dospělých nemocných měli jen jednu dávku očkování a 39 z celkem 46 nemělo žádný doklad o očkování.

Před týdnem byla kvůli kontaktu personálu se spalničkam­i uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol. Uzavřená má být do příštího víkendu. Zdravotnic­ká záchranná služba proto vozí pacienty do jiných pražských nemocnic. Pomoc od 4. května přislíbila i armáda.

Kolektivní imunita chybí

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovan­ost nad 95 procenty, současná je asi 90 procent. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte. Neočkované děti nepřijímal­y školky, rodičům hrozí i pokuta. V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Úmrtí na tuto nemoc v ČR nebylo zaznamenán­o od roku 1980. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia