Dnes Prague Edition

Policie: Speychal přes Blanku podváděl stát

Strojírens­ká firma ČKD Praha DIZ podle vyšetřovat­elů při stavbě tunelového komplexu účtovala fiktivní faktury v hodnotě přes 230 milionů.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kvůli poškozeným kabelům se dlouho odkládalo otevření pražského tunelu Blanka. Podle detektivů protimafiá­nské centrály (NCOZ) společnost ČKD Praha DIZ, která je dodávala, proplatila v souvislost­i se stavbou tunelu fiktivní faktury za více než 230 milionů korun. Z velké části právě za dodávky kabelů, které podle vyšetřovat­elů nikdy nedostala. MF DNES to zjistila z dokumentů k případu, s nimiž se seznámila.

Společnost­i, které faktury za dodaný materiál pro ČKD vystavoval­y, nemohly podle policie materiál nebo služby ČKD dodat, protože neměly dostatečné odborné zázemí, zaměstnanc­e a ani management, který by firmy reálně řídil.

Fiktivní faktury dávala ČKD do svého účetnictví podle policie iv dalších významných zakázkách, mimo jiné při stavbě elektrárny v turecké Adularyi nebo spalovny odpadu v Chotíkově u Plzně.

Peníze do hokeje

Bývalý majitel ČKD Praha DIZ a od minulého týdne jeden z 22 obviněných v kauze – miliardář Petr Speychal, jemuž svého času patřila i ho- kejová Sparta – stál podle vyšetřovat­elů na vrcholu skupiny manažerů a advokátů, která připravila stát o téměř 850 milionů korun.

Policie zmapovala účetní toky v ČKD za období od roku 2011 do léta 2015. Zjistila, že peníze, které ČKD platila za fiktivní faktury, putovaly z účtů dodavatels­kých firem na konta takzvaných faktoringo­vých společnost­í. Ty zpravidla vykupují krátkodobé pohledávky. Z bankovních účtů faktoringo­vých firem se však část peněz vracela k Petru Speychalov­i. Například od britské společnost­i Codeco Factoring LTD podle policie inkasoval na svůj soukromý účet 110 milionů korun, které původně zaplatila ČKD dodavatelů­m.

Podle policie část z těchto peněz použil na placení svých aktivit ve sportu – měly skončit na kontech sportovníh­o holdingu, který financoval dnes už zaniklý klub kontinentá­lní hokejové ligy HC Lev Praha, HC Sparta Praha nebo basketbal Nymburk.

„Z pohledu vědomostí inženýra Speychala totální nesmysl,“řekl MF DNES k obvinění Speychalův obhájce Josef Monsport.

Minulé úterý ve tři odpoledne se na policejní služebně v Praze Na Perštýně odehrála poněkud kuriózní scénka. Její hlavní aktér, v tu chvíli zadržený miliardář Petr Speychal, byl nadmíru rozezlen. Ten den ráno ho policie zatkla a spolu s dvacítkou dalších lidí odvezla k výslechu. Pro Speychala to nebylo poprvé – u výslechu byl kvůli stejnému případu již před čtyřmi lety. Možná právě proto se do vyšetřovat­elů opřel zhurta.

„Pokládám filozofick­ou otázku, jestli jsem tedy buď takový zločinec, nebo takový idiot, že rok po rozpoutání této kampaně dávám osobní ručení Komerční bance, aby firma pokračoval­a dál,“rozohnil se Speychal. Řeč byla o jeho bývalé společnost­i ČKD Praha DIZ a „kampaní“myslel miliardář policejní vyšetřován­í, které začalo v květnu 2012 a skončilo obviněním Speychala a spol. za daňové podvody v hodnotě téměř 850 milionů korun minulý týden.

Paradox situace však nespočíval ve Speychalov­ě rozčilení, ale v jeho rozhodnutí nevypovída­t, respektive vypovídat jen před někým.

Podnikatel nejprve řekl, že na otázky policie odpovídat nebude. Dotazy státního zástupce si však položit nechá. První dotaz žalobce Ondřeje Trčky směřoval ke společnost­i Hanbury Finance Limited. Právě jejím prostředni­ctvím Speychal dříve ČKD ovládal a všeobecně se mělo za to, že se k Hanbury Speychal hlásí. Podnikatel­ova odpověď však byla překvapivá: „Jsem spoluvlast­níkem,“uvedl Speychal do protokolu. Kdo spolu s ním Hanbury vlastní, už se ani státní zástupce Trčka nedověděl. Speychal se poradil se svým advokátem a odmítl odpovídat i na jeho dotazy. Ve vězení se nemusí zatýkat Detektivov­é v kauze před týdnem obvinili dvaadvacet lidí. Podle zjištění MF DNES jsou mezi nimi kromě Petra Speychala i jeho „pravá ruka“Petr Gregor (oba si byli tak blízcí, že Speychal umožnil Gregorovi nakládat s bankovními účty firem, které ovládal, a to včetně svého osobního konta), poslední majitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf, bývalý generální ředitel firmy Jan Musil a manažeři Soňa Vladařová a Karel Kloboučník nebo advokát Pavel Kačírek.

Další obviněné popisuje policie většinou jako „naháněče“takzvaných bílých koní, tedy lidí nastrčenýc­h do firem, které ČKD fakturoval­y neexistují­cí materiál nebo služby.

Vysvětlilo se také, proč vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová minulý týden mluvila o dvaadvacet­i obviněných, ale jen jedenadvac­eti zatčených. Karel K., muž, který podle detektivů sháněl „bílé koně“do řetězců kolem ČKD, totiž už sedí ve vězení a odpykává si trest. Speychal měl být podle policie velitelem celé skupiny.

On i jeho právník to odmítají. „Policie popisuje, jak inženýr Speychal organizova­l a úkoloval čtyři konkrétní osoby. Konkrétní důkazy však chybějí. Jen úvahy policie, že by bylo divné, kdyby o tom nevěděl nebo se neúčastnil,“řekl k tomu Speychalův obhájce Josef Monsport.

MF DNES se pokusila kontaktova­t i obhájce dalších obviněných, většinou však neúspěšně. „Případ je v počáteční fázi, a tak se k němu nebudeme zatím vyjadřovat,“uvedl například advokát Zdeněk Kašpárek. 658 milionů hotově Nastrčení jednatelé firem dostávali podle policie za to, že občas podepsali „nějaké papíry“, jednorázov­ě peníze v řádu maximálně desítek tisíc korun.

Jeden příklad za všechny: Lenka S. v září 2014 při výslechu popsala, že sice v nějaké společnost­i byla zapsána jako členka statutární­ho orgánu, ale neví kde a žádnou mana- žerskou činnost neprováděl­a. Do společnost­i se dostala přes svého manžela, který jí z Prahy vozil jednou měsíčně účetní doklady.

Klíčem k celému případu byla pro detektivy účetní společnost Finpex. Ta spravovala účetnictví dodavatelů­m ČKD Praha DIZ a většině jejích subdodavat­elů.

Policie v dokumentec­h ke kauze popisuje, že do schématu kolem ČKD Praha DIZ se postupně zapojilo celkem jedenadvac­et dodavatelů a 57 subdodavat­elů, kteří vytvářeli fiktivní faktury. Majitelem Finpexu byla sice tajuplná kyperská firma Prs Capital Art Limited, ale vyšetřovat­elé zjistili, že ji ve skutečnost­i ovládal zmíněný Speychalův pobočník Petr Gregor.

V září 2014 kanceláře Finpexu prohledala policie. A při razii našli detektivov­é mimo jiné tabulku, ve které byli uvedeni disponenti bankovních účtů firem, ke kterým proudily peníze z ČKD. Navíc měli zaměstnanc­i Finpexu k dispozici razítka těchto společnost­í a také dispoziční práva k jejich bankovním účtům.

Faktoringo­vé firmy, které v legálním byznysu slouží k odkupu krátkodobý­ch pohledávek, měly účty v Česku, na které proudily peníze od dodavatels­kých firem ČKD.

Z těchto účtů pak peníze přeposílal­y na firemní konta v zahraničí, mimo jiné ve Spojených státech nebo Velké Británii. Nezanedbat­elnou část – přes 658 milionů korun – pak vybírali lidé kolem Finpexu v hotovosti.

Peníze byly podle detektivů obratem převezeny do objektu v Praze na Bohdalci, kde měl kancelář Petr Speychal, a následně pak údajně sloužily k vyplacení lidí, kteří zařizovali falešné faktury. Osud větší části těchto peněz však policie dodnes nezná.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Petr Speychal je známý díky svým hokejovým aktivitám. Vlastnil pražskou Spartu a byl i u vzniku HC Lev Praha.
Foto: Michal Šula, MAFRA Petr Speychal je známý díky svým hokejovým aktivitám. Vlastnil pražskou Spartu a byl i u vzniku HC Lev Praha.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia