Dnes Prague Edition

Benátky turisty nepustí, pokud jich bude moc

- — Dagmar Langová

Dopravní kolapsy, úzké uličky, ve kterých není k hnutí, nepořádek – s tím vším by měl být pro tuto sezonu konec.

Aspoň tedy v italských Benátkách, které už nějakou dobu patří k těm evropským městům, jako jsou španělská Barcelona, chorvatský Dubrovník nebo nizozemský Amsterdam, která si stěžují na masivní příval turistů.

O minulém víkendu v Benátkách na dvou místech instaloval­i dočasné turnikety, které měly zabránit přístupu turistů na nejatrakti­vnější místa, pokud by jich bylo příliš. Brány se v takovém případě měly uzavřít a návštěvníc­i měli být odkloně- ni na jiné trasy. Do nejrušnějš­ích míst by se tak dostali jen místní.

Benátky se tak staly vůbec prvním městem, které s takto radikálním řešením přišlo. První dny podle agentury AP ukázaly, že turnikety umístěné na dvou mostech nemusely být uzavřeny. Úředníci, kteří sledují pohyb lidí, totiž nezaznamen­ali přetlak turistů. To se však v hlavní sezoně může změnit.

Historické město na laguně každoročně navštíví zhruba 30 milionů turistů. Kvůli turistické­mu cirkusu se Benátky, ve kterých dnes žije 55 tisíc lidí, vylidňují. Ročně je opouští na dva tisíce obyvatel.

Na dva tisíce Benátčanů loni vyšlo do ulic, aby přimělo úřady nepříznivo­u situaci řešit.

Výsledkem je zkouška s turnikety, od nichž mohou být o prodloužen­ém víkendu návštěvníc­i v případě návalu nasměrován­i k místům, která jsou v Benátkách méně proslulá. Podle stanice CNN navíc ti, kdo přijedou autem a nebudou mít rezervovan­é místo k parkování, mohou být rovněž nasměrován­i jinam.

Problém je však i v obřích výletních lodích, které především v letní sezoně kotví kousek od náměstí Sv. Marka, jednoho z nejvyhledá­vanějších míst Benátek. Z nich se totiž najednou vyhrnou do města tisíce lidí – denně to podle loňských statistik bylo až 44 tisíc turistů. Jak napsal server Deutsche Welle, pokud v centru Benátek bude zaznamenán přetlak turistů, lodím nemá být povoleno v blízkosti náměstí Sv. Marka zakotvit.

Italská vláda už loni rozhodla, že přístup do nejkritičt­ějších míst zakáže plavidlům o výtlaku větším než 55 tisíc tun. Tyto stroje by měly kotvit v pevninském přístavu Marghera – ovšem až za tři roky, kdy bude hotový terminál.

Cílem opatření podle starosty Benátek Luigiho Brugnara není odradit turisty. „Všichni turisté, kteří respektují naše město, jsou vítáni,“řekl. „Ale musíme také brát ohled na bezpečnost,“dodal s tím, že cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch.

Starosta popsal instalaci dočasných turniketů během prodloužen­ého víkendu jako „experiment s novým vedením turismu“. Pokud se osvědčí, mělo by se opatření stát během letních víkendů normou.

 ?? Foto: ČTK ?? Turnikety V případě návalu turistů se uzavřou.
Foto: ČTK Turnikety V případě návalu turistů se uzavřou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia