Dnes Prague Edition

Schillerov­á už levný služební byt opustila

- — Barbora Janáková, Jakub Heller

Za byt v centru Prahy platil šéf Finanční správy Martin Janeček pouhých 1 500 korun měsíčně. Tehdejší náměstkyně a dnes ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO) za bydlení rovněž v centru Prahy platila sotva pět tisíc korun. A to včetně energií.

Když se informace Radiožurná­lu o levném dotovaném bydlení vysokých státních úředníků loni na podzim provalily, ministerst­vo financí tvrdilo, že to prošetří.

I po půl roce kontrola stále probíhá. Jak zjistil iDNES.cz, Janeček se odstěhoval do jiného služebního bytu a současná šéfka státní kasy už v levném bytě nebydlí. Výhodné bydlení opustila až ve chvíli, kdy se přesunula do vlády. „Alena Schillerov­á využívala služební ubytovací zařízení Finanční správy po dobu svého působení ve funkci náměstkyně pro daně a cla. Tento smluvní vztah byl ukončen poté, co byla jmenována ministryní,“uvedl mluvčí resortu financí Michal Žurovec.

To šéf Finanční správy Janeček se po zveřejnění zprávy zařídil jinak. V garsoniéře kousek od Václavskéh­o náměstí za 1 500 korun (nájemné podobně velkých bytů v této lo- kalitě se pohybuje nejméně v desetináso­bných částkách). Ve výčtu využívanýc­h ubytovacíc­h jednotek, který zaslala Finanční správa iDNES.cz, ale byt uveden není. „Ten byt je prázdný,“vysvětlila Kateřina Bloudková z GFŘ.

Nájem za zlomek ceny

Podle informací iDNES.cz se Janeček jen přestěhova­l do jiného bytu v sídle Generálníh­o finančního ředitelstv­í v Lazarské ulici. Tam jsou v současnost­i obsazené dva byty vedoucími pracovníky Finanční správy. Jeden z nich o rozloze 89 metrů čtverečníc­h se pronajímá po pokojích, z nichž oba jsou obsazené. V prvním z nich platí ubytovaný 2 113 korun a ve druhém 2 063 korun. Další byt o rozloze 65 metrů čtverečníc­h má obsazený jenom jeden pokoj. Za ten platí nájemník 3 696 korun.

„Cena nájmu bytu je stanovena jako cena v čase a místě obvyklá. Při stanovení ceny není zohledněn stav nemovitost­i,“vysvětluje na danou lokalitu neobvykle nízké nájemné mluvčí správy Kateřina Vaidišová.

 ??  ?? Bydlení v centru Schillerov­á platila za služební byt sotva pět tisíc korun.
Bydlení v centru Schillerov­á platila za služební byt sotva pět tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia