Dnes Prague Edition

Teplo bude do půlky května

-

Letní počasí zvolna odejde, ale jakžtakž teplo v Česku zůstane. A pro zahrádkáře je dobrou zprávou i to, že bude více pršet.

Podle Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu budou teploty v následujíc­ích týdnech sice klesat, na úroveň běžných teplot pro toto roční období se však dostanou až ve druhé polovině května. Celé období bude slabě nadprůměrn­é, pokud jde o množství srážek. Dají se očekávat bouřky.

Nejteplejš­ím květnovým týdnem bude hned ten první, kdy meteorolog­ové předpovída­jí průměrné denní teploty mezi 14 a 17 stupni Celsia. Následně by podle nich minimální denní teploty mírně klesly až na hodnoty kolem deseti stupňů Celsia.

Dlouhodobě průměrnou teplotou pro následujíc­í čtyři týdny je 13,4 stupně. Nejtepleji zatím v době měření bylo v roce 2002, kdy se průměrná teplota vyšplhala na 16 stupňů.

Riziko požárů

Dnešní pálení čarodějnic nicméně doprovodí na Moravě, ve středních, severních a východních Čechách silný vítr. Nárazy místy dosáhnou kolem 70 kilometrů za hodinu, uvedli ve výstraze meteorolog­o- vé. V Praze a Jihomoravs­kém kraji platí proto i varování před nebezpečím požárů.

„V důsledku déletrvají­cího teplého a suchého počasí vzrostlo na našem území riziko vzniku požárů. V pondělí bude riziko vzniku požárů výrazně zvyšovat čerstvý až silný vítr a zvýšené množství ohňů spojené s tradičním pálením čarodějnic,“podotkla Jana Hujslová z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Výstraha před požáry (nízký stupeň nebezpečí) platí v Praze a Jihomoravs­kém kraji od nedělních 10 hodin do odvolání. (ČTK, hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia