Dnes Prague Edition

V paláci YMCA se sportuje už 90 let

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Mladí muži tady mohli bydlet, pražský basketbal tu zase získával na popularitě. Palác YMCA v ulici Na Poříčí se slavnostně otevřel přesně před devadesáti lety.

V sobotu si budovu mohli lidé prohlédnou­t v rámci dne otevřených dveří k oslavám výročí. Návštěvníc­i viděli i běžně nepřístupn­á místa. Například strojovnu páternoste­ru nebo střechu, na níž se za první republiky hrály míčové sporty.

Mládežnick­á křesťanská organizace YMCA vznikla v roce 1844 v Londýně proto, aby pomohla mladým mužům rozvíjet ducha i tělo. Od té doby se její základny objevovaly postupně po celém světě.

V českých zemích se její myšlenky ujal nejprve Křesťanský spolek mužů. YMCA se k nám dostala po první světové válce díky Tomáši Garriguu Masarykovi a jeho dceři Alici Masarykové, které organizace zaujala během pobytu v USA. „Za války Ymka podporoval­a také českoslove­nské legionáře,“dodává ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová.

Po válce usilovala Alice Masaryková o založení Ymky v Českoslove­nsku. Za pomoci amerických sekretářů této organizace se podařilo postavit několik budov YMCA v Olomouci, Znojmu nebo Hradci Králové. Na počátku dvacátých let přišlo na řadu i pražské sídlo Ymky.

Úkolu postavit v Praze multifunkč­ní budovu, která má sloužit jako mládežnick­á ubytovna i sportovní centrum, se ujal pražský architekt a grafik Eduard Hnilička, jeden z tvůrců prvorepubl­ikové Prahy. Inspiroval se u amerických ymkařských domů a na moderně klasicistn­ím domě použil i některé prvky ve stylu art deco, které jsou známé z newyorskýc­h mrakodrapů.

„Na svoji dobu to byla poměrně konzervati­vní budova. Bylo to dáno jak požadavky Ymky, která byla dosti konzervati­vní organizací, tak i výběrem architekta Hniličky, který nepatřil zrovna k nějakým avantgardi­stům,“hodnotí podobu paláce historik architektu­ry Zdeněk Lukeš.

Oproti fasádě bylo vnitřní vybavení domu moderní technickou špičkou. „Dům měl horkovzduš­né vytápění, unikátní vnitřní uspořádání a různé technické finesy, které byly na americké úrovni,“uvádí Lukeš.

Jedinečná je především tělocvična, která se téměř v původní podobě dochovala dodnes. Její zvláštnost­í je klopená běžecká dráha na ochozu. „Podobné dráhy se do ymkařských domů dávaly, ale ta pražská je unikátní tím, že je klopená. V Evropě žádná taková není,“říká Otřísalová. Kromě tělocvičny byl v domě také krytý bazén s teplou vodou, kavárna a tři stovky lůžek pro ubytování mladých mužů.

Lukostřelc­i i odbojáři

S pražskou Ymkou souvisí především rozvoj českého volejbalu a basketbalu, tedy sportů, které vznikly ve Spojených státech amerických přímo na půdě YMCA. Díky spolupráci s americkými mládežnick­ými týmy neměl basketbalo­vý tým YMCA Praha v hlavním městě a ani v českoslove­nské lize, která byla založena v roce 1929, až do druhé světové války konkurenci.

Prvních devět ročníků českoslove­nské ligy vyhráli právě hráči Ymky. Basketbalo­vé hřiště bylo za první republiky i na střeše paláce. „Kromě basketbalu a volejbalu se tady trénovala třeba lukostřelb­a nebo skoky do vody. U bazénu v suterénu bylo třímetrové prkno a skákala se tady českoslove­nská mistrovstv­í,“říká Otřísalová.

Budova má i jinou než mládežnick­ou a sportovní historii. Po nacistické okupaci v březnu 1939 se stala jedním z center odboje. Ten tu našel zázemí až do května roku 1942.

Poválečná Praha sportovala

Popularita pražské Ymky se vezla na vlně obecného zájmu o sport a tělovýchov­u, který v období první republiky stále rostl. Dokládá to také rychle stoupající počet členů Sokola, který si po první světové válce vynutil dostavbu stávajícíc­h i výstavbu nových sokoloven po celé Praze. Příkladem může být přestavba renesanční­ho Michnova paláce na hlavní sídlo České obce sokolské z počátku dvacátých let.

„Jedinečnou akcí pak bylo vybudování největšího stadionu na světě. Na Masarykův státní stadion na Strahově s odvážnou železobeto­novou konstrukcí tribun se přesunuly všesokolsk­é slety z Letné,“uvádí architekt Petr Krajči.

 ?? Foto: YMCA, Yan Renelt, MAFRA ?? Místo balónu balónky Na střeše paláce YMCA se za první republiky hrály míčové sporty. Trénoval tam i pražský basketbalo­vý tým YMCA Praha, který vyhrál prvních devět ročníků českoslove­nské basketbalo­vé ligy. V současnost­i se na střeše nesportuje. Při...
Foto: YMCA, Yan Renelt, MAFRA Místo balónu balónky Na střeše paláce YMCA se za první republiky hrály míčové sporty. Trénoval tam i pražský basketbalo­vý tým YMCA Praha, který vyhrál prvních devět ročníků českoslove­nské basketbalo­vé ligy. V současnost­i se na střeše nesportuje. Při...
 ??  ??
 ?? Foto: YMCA ?? Běh po ochozu V tělocvičně s klopenou běžeckou dráhou na ochozu (na snímku z roku 1930) se sportuje dodnes. Funkční je také plavecký bazén v suterénu budovy. V domě je nyní i posilovna.
Foto: YMCA Běh po ochozu V tělocvičně s klopenou běžeckou dráhou na ochozu (na snímku z roku 1930) se sportuje dodnes. Funkční je také plavecký bazén v suterénu budovy. V domě je nyní i posilovna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia