Dnes Prague Edition

Cíl za rohem: už jenom bod!

Plzni stačí v sobotu remíza na Slavii a má titul

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Byl to faul.

Jasný faul na záložníka Součka, po kterém měla Slavia v 87. minutě kopat penaltu. Nejspíš by díky tomu vyhrála 1:0 nad Slováckem, neztratila by zbytečně další dva body a fanoušci by ji nevypískal­i.

Jenže společnost O2, byť včera odpoledne vysílala přímý přenos, tentokrát pomoc od videorozho­dčího nabídnout nemohla, protože přenosový vůz byl kdesi na cestách.

Tak se to má vlastně s celou fotbalovou ligou.

I po 26. kole zůstává nevyzpytat­elná, nečitelná a nepředvída­telná.

Půlka tabulky se třese o přežití, tři týmy sní o předkole Ligy mistrů a jedinou jistotou je plzeňská nejistota, s jakou si během lopotného jara kráčí pro titul.

Je to k nevíře, ale Viktorii chybí už jen jediný krůček.

Pokud v sobotu neprohraje třaska- vý souboj na hřišti druhé Slavie, je mistrem.

A prohraje-li, pořád bude mít tři mečboly, jak sezonu pozlatit.

„Zkusíme plzeňské oslavy co nejvíc oddálit,“pravil slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský. Co jiného taky říct? Jeho mise v Edenu zatím žádný krásný fotbal nepřináší, o salvě vítězství nemluvě. To se pak nedivte zamračeným slávistům, kteří s nostalgií vzpomínají na Jaroslava Šilhavého, který loni získal titul a v prosinci dostal padáka. Včerejší bezgólovou remízu s ohroženým Slováckem omlouvá snad jedině kalamita úrazů a trestů.

Tím tedy Plzni stačí, když sem tam vyhraje. Z podzimu měla nahráno báječných 46 bodů a na jaře profituje z nemohoucno­sti rivalů. Zlatý cíl se blíží. „Už je to jen na nás,“řekl trenér Pavel Vrba po sobotní výhře 2:0 nad Karvinou. A to neměl tušení, že Slavia zakopne, takže cesta k trůnu se pročistí ještě víc.

Mimochodem, sobotní Plzeň už měla zase trochu šmrnc. Po čtyřech domácích kolapsech za sebou se téměř 10 tisíc diváků celkem bavilo. Hodně šancí, třináct střel, osm rohů a dva krásné góly. „Kdybychom doma znovu nevyhráli, byl by to průs..,“poznamenal Vrba.

Plzeň sice nejede na podzimní extrémně úspěšné vlně, ale aspoň na hřišti přestala tápat. Po remíze 2:2 se Spartou, kterou po šíleném úvodu vydřela, dvakrát vyhrála, což v klubu podstatně vylepšilo náladu. Proti Brnu zazářil záložník Čermák, který překvapil hattrickem, Karvinou zase sestřelil kolega Hořava. V 39. minutě se zpoza pokutového území trefil levačkou, v nastavení přidal vtipnou pojistku.

Neviděli jste? Asistent rozhodčího mával praporkem, aby upozornil na ofsajd útočníka Chorého, jenž v tu chvíli přestal hrát. Ovšem hlavní sudí nepískal, takže Hořava si mohl duchapříto­mně nasprintov­at pro míč a pravačkou chytře přelobovat brankáře. Rozhodně ani Chorý v ofsajdu nestál, takže být na zápase video, gól by platil, i když se leckomu zdál pozoruhodn­ý nebo sporný.

Příští sobotu už by se videorozho­dčí zase měl zapojit, šlágr Slavia versus Plzeň si o to přímo říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia