Dnes Prague Edition

Sestry Plíškovy na turnaji v Praze

Tenistka v zápřahu. Postup do finále Fed Cupu. Desátý titul z WTA. A teď mač se sestrou.

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Která je která? Česká dvojčata svedl los proti sobě hned v 1. kole tenisového turnaje Prague Open, který dnes začíná na kurtech Sparty. Vpravo Kristýna Plíšková, vlevo Karolína, která přilétá do Prahy po čerstvém nedělním triumfu v německém Stuttgartu.

Její vztah k antuce nikdy nepřekypov­al láskyplnou vřelostí. Karolína Plíšková brala nejpomalej­ší tenisový povrch spíš jako nutné zlo. Její poslední zkušenosti na „oranžové špíně“jsou však veskrze příjemné.

Loni se s antukovou šňůrou loučila překvapivý­m tažením do semifinále Roland Garros. Letos nejprve ve Stuttgartu přispěla k postupu fedcupovéh­o týmu do finále. A minulý týden se v Porsche Areně protloukla až k trofeji, kterou v neděli odpoledne při pózování fotografům požitkářsk­y líbala.

Zdá se, že se 26letá ranařka konečně dostává do ráže. Že se jí začínají vyplácet všechny změny, které v nedávné době provedla.

Na tenisovou přípravu loni najala Tomáše Krupu, na kondici nedávno angažovala Marka Všetíčka. Začátkem dubna podstoupil­a v Monaku a Praze tréninkové galeje a už na jeho konci se dočkala odměny. Za- tímco si světová šestka po proměněném mečbolu vesele plácala se svými nejbližším­i, kteří jí fandili v lóži, její rivalka Coco Vandeweghe­ová se na lavičce rozplakala.

V prvních třech měsících roku 2018 nezdolala Plíšková ani jednu sokyni z Top 20. Ve Stuttgartu nejprve v reprezenta­čním dresíku skolila dvanáctku Angelique Kerberovou. V zápasech „na své triko“přemohla pětku Jelenu Ostapenkov­ou a šestnáctku Vandeweghe­ovou.

„Fedcupový týden mi pomohl, abych si na kurt zvykla a věřila si na něm,“prohlásila při děkovné řeči, načež se nechala symbolicky povozit v nablýskané­m červeném porsche, které od štědrých pořadatelů získala spolu s odměnou 113 tisíc eur hrubého (asi 2,8 milionu korun). Sama ho zatím šoférovat nesmí, neb nevlastní řidičský průkaz.

Stuttgarts­ké výsledky by ji měly povzbudit do další části sezony. K cenným vítězstvím jí pomohl znamenitý servis, její zpravidla nejúčinněj­ší zbraň. Tělesnou i duševní odolnost prokázala při páteční bitvě s Ostapenkov­ou, jež se skóre 5:7, 7:5, 6:4 končila až po půlnoci.

Proti Estonce Anett Kontaveito­vé pak znovu brilantně podávala a nepustila ji k jedinému brejkbolu.

Sama přiznává, že jí nesedí zběsile útočící hráčky, jakou je Vandeweghe­ová. Nedělní partii s nadutě působící Američanko­u však zvládla bravurně 7:6, 6:4.

V pěti utkáních nastřílela 52 es. Dosáhla na desátý titul v kariéře a v pořadí WTA Race sestaveném podle letošních výsledků se vyhoupla na páté místo před Petru Kvitovou.

Obě vysoké a štíhlé slečny se tento týden objeví na Prague Open, jehož se stanou hlavními ozdobami. Pozornost na ně upřenou umocnilo po dřívějším odhlášení Lucie Šafářové i včerejší odstoupení zraněné Markéty Vondroušov­é.

Obě hvězdy čeká v jejich domovském klubu na Spartě české derby. Kvitovou vyzve Tereza Smitková a Plíškovou její dvojče Kristýna. Co pro fanoušky znamená atraktivní podívanou, pro dvojčata je očistcem. Vždy se modlí, aby na sebe v pavouku nenarazily. A teď se střetnou v Praze hned v prvním kole.

„Nechci ségru porazit,“řekla Karolína Plíšková. „Nepůjde o život, jen jedna z nás bude muset prohrát. Snad se nepohádáme a po zápase spolu zase budeme mluvit. Nejhorší to bude pro rodiče, ti se určitě dívat nebudou.“

Rodinné klání ve Stromovce nějak přetrpí. Radost ze Stuttgartu v její mysli přetrvá.

 ?? Foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz ??
Foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz
 ?? Foto: ČTK ?? První trofej roku Karolína Plíšková se mazlí s pohárem pro vítězku turnaje ve Stuttgartu. Úspěchu dosáhla na nejméně oblíbené antuce.
Foto: ČTK První trofej roku Karolína Plíšková se mazlí s pohárem pro vítězku turnaje ve Stuttgartu. Úspěchu dosáhla na nejméně oblíbené antuce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia