Dnes Prague Edition

Velmi křehké dohody

Vondráček: Pokud ministři ČSSD odejdou, Babiš odstoupí.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Je to jeden ze zásadních požadavků ČSSD, kterým její vyjednavač­i podmiňují vstup strany do vlády s ANO a podporou KSČM. Včera se ukázalo, že hnutí ANO se ho rozhodlo plnit tak napůl. Pokud z vlády odejdou ministři ČSSD, Andrej Babiš prý rezignuje. Ale v samotné koaliční smlouvě to hnutí mít přikázáno nechce. Sociální demokraté zatím požadovali, aby Babiš v případě odsouzení prvoinstan­čním soudem v kauze Čapí hnízdo podal demisi.

„Kdyby k něčemu takovému došlo, tak by samozřejmě Andrej Babiš reagoval, ale proč to chtějí mít na papíře?“konstatova­l včera v pořadu Partie televize Prima předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Podle Vondráčka je totiž taková pojistka dehonestuj­ící a ponižující, jelikož je otázkou „politickéh­o a morálního rozhodnutí“konkrétníh­o politika. „To nechte na mně, klidně bych odstoupil. Já s tím nemám problém,“parafrázov­al Vondráček slova Andreje Babiše, která podle něj pronesl na koaličním jednání s ČSSD.

Babiš až doteď debatu o něčem takovém oficiálně odmítal. „Už jsem alergický na to, když slyším třistakrát, že jsem trestně stíhaný,“vykládal před týdnem premiér v demisi. Každý rozumný člověk podle něj ví, že je to účelová záležitost, opakoval.

Křehký souhlas ČSSD

Sociální demokracie to vidí výrazně jinak. Od Babiše ČSSD dostala nabídku pěti ministerst­ev včetně vnitra a práce a sociálních věcí, konsenzus, že by strana měla o vstupu do vlády jednat, je však pořád křehký, ač ho tlačí vedení strany.

„Od roku 1989 nebyla ve vládě žádná trestně stíhaná osoba dlouhodobě. A teď tam s tím má rovnou vstoupit,“oponoval včera znovu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Právě senátoři ČSSD ostře proti vládě se stíhaným Babišem v týdnu vystoupili. A mezi straníky panovalo velké napětí, zda na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru strany někdo nenavrhne rovnou utnout rokování s ANO.

To se nakonec nestalo. O ničem takovém se nehlasoval­o. Zdaleka to neznamená, že střet mezi straníky je definitivn­ě u konce. Podle několika zdrojů MF DNES z ČSSD jde spíše situaci nazvat dočasným příměřím. Znovu vybublat může na dalším zasedání předsednic­tva či ústředního výkonného výboru.

Záležet bude i na tom, jakých dalších cílů se při vyjednáván­í podaří sociálním demokratům dosáhnout.

Nejde totiž jen o stíhaného Babiše. ČSSD si představuj­e třeba i to, že s ANO odvolají z vedení Sněmovny a výborů představit­ele hnutí SPD. A také, že dohoda bude obsahovat pojistku, aby ANO nemohlo ČSSD přehlasova­t. A to právě s SPD a KSČM, se kterými už v řadě případů hnutí „drželo basu“.

Sociální demokraté se proti SPD Tomia Okamury ostře vymezují. Ústřední výkonný výbor o víkendu spolupráci s SPD na celostátní úrovni jednomysln­ě zakázal. „Už na sjezdu jsme si odsouhlasi­li usnesení, že jakákoli vládní odpovědnos­t ČSSD nesmí být závislá na hnutí SPD,“řekl místopředs­eda strany Roman Onderka.

Ústřední výkonný výbor ČSSD zatím jede podle plánu vytyčeného na sjezdu. Odhlasoval přípravu referenda mezi téměř 20 tisíci straníky. Zhruba do dvou měsíců musí vládu s ANO posvětit. Nutná bude účast minimálně čtvrtiny straníků.

„Jsem přesvědčen, že účast bude mnohem vyšší,“říká předseda Jan Hamáček. Že jde o hodně citlivou věc, naznačují obavy některých sociálních demokratů, že referendum napadnou hackeři a zmanipuluj­í ho ve prospěch varianty vlády s Babišem.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ?? Rozhodnou členové Referendum ČSSD o vládě bude do prázdnin. V sobotu v Hradci Králové to potvrdilo vedení strany.
Foto: Michal Klíma, MAFRA Rozhodnou členové Referendum ČSSD o vládě bude do prázdnin. V sobotu v Hradci Králové to potvrdilo vedení strany.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia