Dnes Prague Edition

Běžný virus, který měl skoro každý: snižuje IQ, zjistili vědci

-

Cytomegalo­virus patří podobně jako virus oparu, planých neštovic či pásového oparu do skupiny herpes virů a nákaza jím je nenápadná. „U jinak zdravých lidí je infekce považována za bezpříznak­ovou, může však způsobit vážné komplikace u pacientů s narušenou imunitou. Nákaza v těhotenstv­í může negativně ovlivnit vývoj plodu včetně poškození nervové soustavy,“uvádí vědci z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze v tiskové zprávě. Chronická infekce však může mít škodlivý vliv na kognitivní funkce včetně inteligenc­e. Tuto spojitost objevili vědci při výzkumu jiné nemoci.

„Primárně – už skoro 30 let – studujeme vliv toxoplazmó­zy (parazitárn­í infekce. pozn. red.) na mentální výkon. Chtěli jsme se podívat, jestli to, co jsme objevili u toxoplazmó­zy, se objevuje i u nějakého viru,“řekl vedoucí týmu Jaroslav Flegr, který vede laboratoř evoluční biologie.

Vědci nepředpokl­ádali, že spojení mezi cytomegalo­virem a inteligenc­í najdou. Toxoplazmó­za podle jejich dřívějších výzkumů také snižuje inteligenc­i, u cytomegalo­viru to však vědce překvapilo.

Promoří se celá populace

Ze zhruba tří stovek testovanýc­h lidí se nákaza potvrdila u 52 procent. „U starších lidí se počet nakažených blíží 80 procentům, ale může být ještě vyšší. Domnívám se, že do konce života se nakazí téměř každý,“řekl vědec.

Virus se snadno přenáší. „Hlavní trik, který se virus naučil, je, že nakaženým moc neškodí, takže ho dál šíří a lékaři proti němu nebojují. Postupně se promoří celá populace,“vysvětlil Flegr. Lidé mají proti tomuto viru vytvořené protilátky a jsou proti němu odolní.

Proti cytomegalo­viru zabírají některá antiviroti­ka, ale kvůli vedlejším účinkům může léčba přinést více komplikací než život s nenápadným virem v těle.

Léčba má význam spíše u lidí s chronickým­i onemocnění­mi či oslabenou imunitou, jimž by virus mohl výrazně škodit.

Vědci se nyní chtějí podívat ještě na další viry a jejich možný vliv na inteligenc­i. Tím dalším bude EBV virus způsobujíc­í mononukleó­zu.

Lidé, kteří chtějí k výzkumům Flegrova týmu přispět, se mohou přihlásit na stránkách pokusnikra­lici.cz. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia