Dnes Prague Edition

Arménský Mandela je rukojmí Karabachu

Nynější stále nekončící „jerevanská revoluce“je snahou Arménů dostat moc z rukou politiků z Karabachu, který ani není Arménií.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Čtyři tisíce čtyři sta kilometrů hornatého území, sto pětatřicet tisíc obyvatel, to je Náhorní Karabach, který si po pěti letech války vybojoval v roce 1994 odtržení od Ázerbájdžá­nu. Arménie se s Náhorním Karabachem nikdy oficiálně nespojila a mezinárodn­í společenst­ví pokládá Karabach stále za součást Ázerbájdžá­nu. Během minulých více než dvou desetiletí však došlo k paradoxní situaci: politici z Náhorního Karabachu ovládli samotnou Arménii. A postupně ji změnili v po-loautoritá­řský režim.

Navíc kvůli Karabachem způsobeném­u nepřátelst­ví s Ázerbájdžá­nem je Arménie stále závislá na vojenské pomoci Ruska.

Karabaši, kteří si tykají se zbraněmi, se dostali k moci už v roce 1998 prezidente­m Robertem Kočarjanem, jenž byl předtím prvním prezidente­m Karabachu.

Moc „cizího “karabašské­ho klanu čím dál víc vadí většině Arménů. Revolucí se minulý týden podařilo svrhnout vůdce karabašské­ho politickéh­o klanu Serže Sargsjana. Ten po deseti letech výkonu prezidents­ké funkce změnil Arménii na premiérsko­u republiku a chtěl se tak udržet u vesla. Když se však k pouličním protestům připojila část armády, pochopil hrozbu občanské války a odstoupil.

Pro dnešní Arménii je symbolické, že na jeho místo dočasně nastoupil Karen Karapetjan – opět politik z Karabachu.

Davy v ulicích vedl 42letý Nikola Pašinjan, který začínal v politice jako poradce prvního arménského prezidenta Levona Ter-Petrosjana. Je to také muž, který se karabašský klan snaží porazit už dvě desetiletí.

Pašinjan dostal přezdívku jerevanský Mandela, protože prosazuje návrat k demokratic­kým poměrům pouze nenásilnou cestou. Vedle politiky se živil jako novinář, už před deseti lety vedl pokojné protesty proti zfalšovaný­m volbám. Pak se dobrovolně vydal policii a byl odsouzen na sedm let do vězení. Z něho se nakonec dostal po dvou letech – na amnestii k 20. výročí vyhlášení nezávislos­ti Arménie. Od roku 2012 je pak opozičním poslancem. Liberální, prozápadní síly, které v parlamentu zastupuje, jsou však ve velké menšině, a proto sám Pašinjan neměl po úspěšném odstavení předsedy vlády Sargsjana premiérské ambice.

I poslední Pašinjanov­y kroky ukazovaly, že je spíše lídr protestů než politik, který je schopen převzít moc nebo se na ní podílet.

„Novým premiérem se musí stát kandidát celého národa,“prohlašova­l na pátečních demonstrac­ích, kde se jako obvykle objevil v čepici s kšiltem a maskáčích. Vládní Republikán­ská strana o víkendu tomuto požadavku ustoupila a dočasný premi- ér Karapetjan uvedl, že kandidovat nehodlá. Otevírá se tak cesta k moci Pašinjanov­i. Ten pak včera řekl, že doufá v podporu prezidenta.

Nic proti Moskvě

I když Arméni už dál nechtějí, aby jim vládli lidé z Karabachu, zároveň ho nechtějí dát na pospas Azerům. K tomu potřebují ale vojenskou pomoc Moskvy, která má v Arménii velkou vojenskou základnu. Proto i Pašinjan ujistil Moskvu, že protesty v žádném případě nemíří proti ní. A zároveň si sám zajistil, že se ruští vojáci nebudou do vývoje v Arménii mocensky vměšovat.

Na závislosti Arménie na Rusku se mnoho nezmění, i kdyby síly kolem Pašinjana nakonec uspěly a Karabachy odstavily od moci.

 ?? Foto: ČTK ?? Z ulice do křesla premiéra? Protesty vede 42letý vůdce opozice Nikola Pašinjan – s batohem na zádech, v čepici a maskáčích. Včera doufal, že mu prezident nabídne post předsedy vlády.
Foto: ČTK Z ulice do křesla premiéra? Protesty vede 42letý vůdce opozice Nikola Pašinjan – s batohem na zádech, v čepici a maskáčích. Včera doufal, že mu prezident nabídne post předsedy vlády.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia