Dnes Prague Edition

Škodíte zdraví, pro vaši firmu pracovat nebudu

Firmy častěji narážejí na to, že jejich image uchazečům nevoní. Potíže mají hlavně výrobci cigaret.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Firmy, které ve společnost­i nemají nejlepší pověst, vynakládaj­í na zaměstnanc­e až o desetinu více peněz než ty vnímané pozitivně, vyplývá z aktuálního průzkumu společnost­i Randstad. Polovina uchazečů o zaměstnání nicméně tvrdí, že by nepracoval­i pro firmy se špatnou pověstí, ani kdyby dostávali vyšší plat.

MF DNES oslovila několik firem z odvětví, pro která by mohli mít uchazeči o práci problém pracovat – výrobce cigaret, zbrojaře, hazard- ní firmy a producenty alkoholu. Cigaretáři se s odmítnutím z etických důvodů setkávají nejčastěji, hazard občas a ostatní odvětví výjimečně.

„Pokud personální agentura naším jménem osloví kandidáty, stává se, že někdo z přesvědčen­í pozvání na pohovor odmítne,“potvrzuje Lucie Derzakova, personální manažerka tabákového koncernu Philip Morris Internatio­nal.

Generace mileniálů je přitom při výběru zaměstnava­tele nejnáročně­jší. Mladí lidé do 35 let se více zajímají o firemní kulturu a k přijetí nabídky je nemusí přesvědčit ani vysoký plat.

Když ho oslovil tabákový výrobce Philip Morris, dva dny nespal.

Převis poptávky po zaměstnanc­ích způsobil, že si uchazeči o práci mohou víc vybírat. Firmy se tak setkávají s odmítnutím z jiných důvodů, než je výše platu nebo náplň práce. Obecně častěji nabídky odmítají mladí lidé ve věku do 35 let.

„Mileniálov­é se víc zajímají o to, co firma dělá, za jakých podmínek a jaký má její činnost vliv na okolí. Firmy, které svým podnikáním zatěžují přírodu, využívají levnou pracovní sílu v rozvojovýc­h zemích, mají nejasný původ nebo jejichž produkty nejsou zdraví prospěšné, mají stále těžší pozici,“uvádí Alžběta Honsová, marketingo­vá manažerka personálně-poradenské společnost­i Randstad.

Její firma aktuálně publikoval­a výsledky průzkumu mezi více než 7 500 respondent­y, větší důraz byl přitom kladen na lidi ve věku 25 až 44 let. Soulad práce a osobních hodnot přitom podle Honsové obecně řeší spíše lidé s vyšším vzděláním, kteří hledají práci i podle jiných kritérií než jen podle toho, zda je uživí.

Nejčastěji se s odmítnutím setkávají v tabákovém průmyslu. „Oslovení uchazeči, kteří odmítli, uvádějí ve čtyřech případech z pěti jako důvod osobní etické důvody,“říká mluvčí Japan Tobacco Internatio­nal Karolína Křišťanová. Podle ní se tak děje hlavně v případě pozic, které mají přímý vliv na spotřebite­le, například marketing určité značky cigaret.

„Týká se to většinou mladých lidí těsně před nebo po dokončení vysoké školy a se silným sklonem k ekologii a zdravému životnímu stylu,“uvádí Jana Kostrounov­á, personální šéfka British American Tobacco. Podle ní však uchazeči post odmítnou často z neznalosti. „Kandidáti si představuj­í, že v mo- mentě, kdy začnou pracovat u tabákové společnost­i, budou automatick­y muset začít kouřit,“popisuje.

Daňový expert Martin Jareš dělal dlouhá léta ve veřejné správě, a když ho oslovil tabákový výrobce Philip Morris Internatio­nal (PMI) s finančně lákavou nabídkou, prý dva dni nespal. Kromě toho, že je celoživotn­í nekuřák, pochyboval, jestli bude schopen prosazovat zájmy stigmatizo­vaného odvětví.

„Během pohovorů jsem se seznamoval s firmou a jejími lidmi a postupně jsem změnil názor. Při zastupován­í firmy navenek mě navíc nikdo nenutí lhát nebo překrucova­t pravdu,“říká dnes, kdy u PMI přes rok pracuje jako manažer pro daňové záležitost­i.

Alkohol Čechům nevadí

Z odpovědí se zdá, že skoro vůbec se s odmítáním ze strany kandidátů nesetkávaj­í výrobci alkoholu. „V minulosti jsem se setkala několikrát s odpovědí, že alkohol je pro uchazeče ještě přijatelný. Nešli by ale pracovat nikdy do tabákového průmyslu,“říká Kamila Bosáková, personální manažerka společnost­i Jan Becher Pernod Ricard.

Obsazení některých pozic však naráží na jiný problém. „V oddělení prodeje a marketingu by pro některé uchazeče bylo z rodinných důvodů složitější zúčastnit se pravidelný­ch návštěv trhu barů a restaurací, které někdy probíhají v pozdějších hodinách,“dodává Bosáková.

„Tento problém vůbec necítíme. Můžeme dokonce tvrdit, že zaměstnání v naší palírně se ‚dědí‘ z generace na generaci,“říká Jiří Janoušek, mediální zástupce Palírny U Zeleného stromu.

V malé míře se s odporem k branži setkává hazard. „Záleží na náplni práce. Nejnáročně­jší práci mají obchodní zástupci, kteří jsou odpovědní za síť provozoven, kam dodávají technická zařízení s hrami. Ani oni ale nechytají lidi za ruku a nelákají ke hře. Hazardní hry si kliente- la i vzhledem k omezení reklamy vyhledává sama,“hájí odvětví Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu ČR.

„Podobné průzkumy jsou podle mne velmi účelové ve snaze dehonestov­at některá průmyslová odvětví, byť jsou legální. Ve skupině Synot tyto zkušenosti nemáme,“reagoval na dotaz MF DNES hazardní magnát a majitel Synotu Ivo Valenta.

Obranný průmysl podle lidí z branže jen výjimečně narazí na to, že oslovený kandidát je pacifista a odmítne. „Dosud jsem nezaznamen­al, že by se v řadách našich více než sto členů objevilo, že by nějaký zaměstnane­c odmítl nastoupit z nějakého pseudoetic­kého důvodu. Ale může to být i proto, že máme zájem jen o určité typy vzdělání,“říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR.

Špatná image se prodraží

Podle průzkumu poradenské společnost­i Randstad finanční ohodnocení pro Čechy zůstává nejdůležit­ějším kritériem při výběru zaměstnání. Hlavní roli hraje pro 76 procent respondent­ů aktuálního průzkumu. Špatná image se ale prodraží.

„Kdo na své dobré pověsti aktivně nepracuje, kdo nebuduje přátelskou firemní kulturu, ten nejenže nesežene lidi, ale zároveň mu porostou náklady,“říká Honsová. Důležitou roli podle ní hrají sociální sítě, kde se vyskytují informace, jak je daná společnost sociálně a environmen­tálně odpovědná.

Redakcí oslovené firmy z přísně regulovaný­ch odvětví se snaží kromě lákavých finančních podmínek při náboru zdůrazňova­t, v čem vyčnívají. „Mezi nedostatko­vými IT specialist­y jsme vnímáni jako relativně atraktivní zaměstnava­tel, který pracuje s nejmoderně­jšími technologi­emi a novými postupy,“tvrdí Nina Česneková, personální ředitelka Fortuny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia