Dnes Prague Edition

Bosch se snaží zachránit diesel. Vylepšil sání a vstřikován­í

- Foto: Reuters

STUTTGART

Vypadá jako obyčejný Volkswagen Golf černé barvy. Ale není. Uvnitř vozu s dvoulitrov­ým motorem je nová technologi­e, která výrazně snižuje emise oxidů dusíku z výfuku do ovzduší.

Reportér MF DNES dostal možnost řídit toto testovací auto po Stuttgartu, kde sídlí koncern Bosch. Právě jeho inženýři totiž novou technologi­i vyvinuli.

Koncern se snaží dieselům vrátit dobré renomé, které bylo poškozeno v září 2015 skandálem Dieselgate. Ten odhalil čachry s emisemi u automobile­k sdružených ve skupině Volkswagen.

„Od roku 2017 požaduje evropská legislativ­a, aby nové modely osobních automobilů emitovaly maximálně 168 miligramů oxidů dusíku na kilometr, od roku 2020 pak nejvýše 120 miligramů. Nicméně už dnes mohou vozidla vybavená dieselovou technologi­í Bosch dosahovat rekordních hodnot 13 miligramů na kilometr při jízdách normovanýc­h podle zákona,“popsal předseda představen­stva koncernu Bosch Volkmar Denner. Proti zákazům vjezdu do měst Bosch do vývoje technologi­e investoval desítky milionů eur, na projektu pracovalo sto lidí dva roky. Rozhodujíc­í průlom se podařil v uplynulých měsících. Nízkých emisí oxidů dusíku je možné dosáhnout díky kombinaci pokročilé technologi­e vstřikován­í, nově vyvinutého systému sání a inteligent­ního řízení teploty. Cenu auta tyto úpravy nemají prodražit.

Některá velká města v Německu i ve světě nedávno avizovala, že zavedou zákazy vjezdu aut s naftovými motory do centra. „Doufáme, že se postoje v těchto městech po uvedení technologi­e na trh změní,“věří Denner.

Koncern Bosch má po světě 402 tisíc zaměstnanc­ů. Loni zvýšil obrat o téměř sedm procent na 78,1 miliardy eur. Zabývá se i projekty elektromob­ility, automatizo­vaného řízení či internetu věcí. (jpa) Měří zplodiny

S tímto autem Bosch testuje technologi­i snižující emise oxidů dusíku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia