Dnes Prague Edition

Vysněný návrat tenisové sparťanky

- — David Mrzena

Od brzkého rána na její úvodní duel vyčkávaly stovky diváků. Kdo nedorazil do areálu v pražské Stromovce s několikaho­dinovým předstihem, neměl šanci dvojnásobn­ou wimbledons­kou vítězku vidět.

Pomineme-li fedcupová klání, nastoupila Petra Kvitová v Praze počtvrté v kariéře – v letech 2008 a 2009 startovala na pražské Štvanici, o dva roky později na antuce ve Stromovce, kam se turnaj Prague Open přesunul, prohrála až ve finále. „Tehdy jsem byla vyjukaná holka,“vzpomíná.

Do hlavního města se vždy ráda vrací. V minulosti, když ještě turnaj patřil do nižší kategorie ITF, měla Kvitová – členka elitní světové desítky – omezené možnosti startů na menších podnicích. Pražské absence si vynahrazov­ala úspěchy v týmové soutěži – z pěti fedcupovýc­h titulů slavila hned tři v O2 areně.

Už loni plánovala osmadvacet­iletá tenistka, jak se bude ohánět raketou v areálu Sparty. Leč o třaskavou domácí atmosféru ji připravilo ošklivé zranění levé ruky, kterou jí pořezal stále neznámý pachatel v prostějovs­kém bytě. Finále tehdy sledovala pouze z tribuny. „Vůbec jsem si nepředstav­ovala, že se sem za rok vrátím jako hráčka,“říká. A přece! V prvním kole Kvitová před natřískano­u mobilní tribunou smázla krajanku Terezu Smitkovou 6:1 a 6:3. Po 71 minutách už děkovala divákům. „Hrálo se mi dobře. Navíc lidi byli úžasní.“

S oranžovou drtí se Kvitová vždy hůře sžívá. Potřebuje několik dnů až týdnů, aby si na pomalý tenisový povrch navykla. Pražský turnaj tak po výpadcích v Charleston­u a Stuttgartu slouží jako slušná prověrka a vstup do rozbíhajíc­í se antukové sezony. „Trénovala jsem tady tři dny před turnajem. Musela jsem si zvykat na přechod z haly,“popisuje.

Pomohlo ale i domácí prostředí. Po loňském transferu z mateřského klubu v Prostějově hájí Kvitová v extralize barvy pražské Sparty. Okamžitě na ni dýchlo kouzlo dobře známých kurtů, jež bývají při trénincích útulné a klidné.

Když v Praze startovala naposledy, prožila posléze výtečný rok 2011 poprvé se stala členkou elitní světové desítky, triumfoval­a ve Wimbledonu, vyšplhala se až na druhé místo žebříčku, hrála i Turnaj mistryň. „Byl to super rok, takové se příliš neopakují,“říká opatrně.

Mezi výčtem dílčích úspěchů tehdy byla zapsána i finálová účast v Praze. A co letos? „Konkurence je veliká. Teď se upínám pouze k druhému kolu.“V něm Kvitová dnes nastoupí proti nepříliš známé Rusce Vichljance­vové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia