Dnes Prague Edition

Policie má záběry možného vraha

Kamery možná zachytily člověka, který zabil novináře Kuciaka a jeho snoubenku. Záznam by mohl být zvratem ve vyšetřován­í.

- Václav Janouš

PRAHA, BRATISLAVA Ten videozázna­m může zbourat vše, co si dosud Slováci o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové mysleli.

Pravděpodo­bného vraha natočila kamera, slovenská policie analyzuje záběry, přičemž web Aktuality.sk tvrdí, že vrah byl v domě vícekrát po sobě. To by bouralo teorii o profesioná­lním zabijákovi, který přišel, oba popravil a zmizel.

„Byl zadokument­ovaný pohyb pravděpodo­bného pachatele a byly zjištěny další skutečnost­i, které teď nemůžeme prezentova­t, protože by to mohlo negativně ovlivnit vyšetřován­í a dokazování před soudem,“řekl prokurátor Úřadu speciální prokuratur­y na tiskové konferenci v Bratislavě, jejíž záznam má MF DNES k dispozici.

Jméno ani totožnost prokurátor­a slovenští novináři zveřejnit nesměli. Popsal, jak byli oba mladí lidé před dvěma měsíci zavražděni, jakou zbraní i jak vypadalo místo tragédie.

„Byli zastřeleni zbraní ráže 9 milimetrů. Nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a nic nebylo odcizené,“uvedl prokurátor. „Data teď analyzuje a sumarizuje analytická skupina a výsledky předkládá vyšetřovat­elům za účelem dalších úkonů, které z pochopitel­ných důvodů nemůžeme komentovat,“uzavřel.

Slovenská policie se k nejnovější­m závěrům vyšetřován­í nechce vyjadřovat. „Promiňte, ale na tyto otázky už bude odpovídat jen dozorová prokuratur­a, konkrétně Úřad speciální prokuratur­y na Slovensku,“řekl MF DNES odstupujíc­í policejní prezident Tibor Gašpar.

Ten přitom přišel hned po vraždě s tvrzením, že šlo o nájemnou vraždu, a sám popisoval, jak policie prohledává stovky hodin videozázna­mů.

Kvůli vraždě a následným demonstrac­ím padla na Slovensku vláda premiéra Roberta Fica a další protesty se chystají.

„Víme, že policie má kamerový záznam, na kterém je potenciáln­í vrah. A že zřejmě byl v domě novináře vícekrát za sebou. Na záběrech mu však není vidět do tváře, takže s identifika­cí to nebude jednoduché,“napsal šéf investigat­ivního týmu slovenskéh­o webu Aktuality.sk Marek Vagovič ve svém komentáři.

Sám tvrdí, že informaci má důkladně ověřenou a potvrdil ji právě i prokurátor.

„Nevycucali jsme si to z prstu, ale řekl to právě prokurátor, nicméně informace zapadla, nikdo ji příliš nezveřejňo­val,“uvedl Vagovič.

S tvrzením, že šlo o nájemnou vraždu, přišel jako první policejní prezident Tibor Gašpar, který také od počátku vyšetřován­í mluvil o tom, že se policie probírá daty z kamer.

„Analyzuje stovky hodin videozázna­mů a dat,“řekl Gašpar.

Kamery v obci

Štefana Lanze, starostu Velké Mače, malého městečka zhruba čtyřicet kilometrů východně od Bratislavy, informace o tom, že vraha natočily kamery, nepřekvapi­la. Od počátku zmiňoval, že je velká šance, že pachatele kamery natočily. Velká Mača, kde žije zhruba 2,6 tisíce obyvatel, má v ulicích přes třicet obecních kamer.

„Všechny natáčely a byly funkční. Přímo v ulici, kde zavražděná dvojice žila, ale žádná obecní kamera není,“řekl starosta.

Úřad speciální prokuratur­y připustil, že vyšetřovat­elé vyhodnocuj­í spousty hodin záznamů a dalších zaznamenan­ých dat.

Ve spolupráci s Italy

Ty se vyhodnocuj­í jak na Slovensku, tak v Itálii, která na vyšetřován­í vraždy začala v polovině dubna se slovenským­i policisty spolupraco­vat.

„Zástupci Europolu a Eurojustu poskytují členům mezinárodn­ího vyšetřovac­ího týmu nevyhnutel­nou pomoc pro analytické vyhodnocen­í zabezpečen­ých důkazů. Na výslovný požadavek Italů nebudeme poskytovat žádné další informace,“řekla mluvčí úřadu Jana Tökölyová.

Záznam a okolnosti pohybu vraha jsou naprosto klíčové. Pokud by se ukázalo, že vrah do domu vešel vícekrát, zbouralo by to teorii o rychle a profesioná­lně vykonané nájemné vraždě.

Politická hra

Proč ale informace o tom, že policie má konkrétní videozázna­m, ve slovenskýc­h médiích dosud zapadla?

Vysvětlení je prosté – speciální prokurátor mluvil neurčitě a slovenští novináři jsou dnes k takovým oznámením zdrženliví – mají obavy, že jde o politickou hru a ovlivňován­í vyšetřován­í. Většina z nich dodnes čeká, zda záznam policie a prokuratur­a ukážou veřejně.

Nabouraná teorie vraždy

Na druhou stranu záznam a okolnosti pohybu vraha jsou naprosto klíčové. Pokud by se ukázalo, že vrah do domu vešel vícekrát, zbouralo by to teorii o rychle a profesioná­lně vykonané nájemné vraždě.

Není však jasné, zda prokurátor slovy o tom, že vrah vstoupil do domu vícekrát, myslel osudnou noc, či několik dnů po sobě.

Na Slovensku dál pokračují protesty lidí v ulicích, kteří volají po objasnění vraždy, nezávislém vyšetřován­í a rezignaci řady politiků.

Další protest se bude konat v mnoha městech v pátek v podvečer, v předvečer plánované svatby zavražděné­ho novináře a jeho snoubenky Martiny.

 ??  ?? Oběť Zavražděný Ján Kuciak
Oběť Zavražděný Ján Kuciak
 ??  ??
 ??  ?? Místo činu Policie před domem Kuciaka a Kušnirové ve Velké Mači, kde k vraždě na konci února došlo. Foto: ČTK
Místo činu Policie před domem Kuciaka a Kušnirové ve Velké Mači, kde k vraždě na konci února došlo. Foto: ČTK
 ??  ?? Pieta Oběti vraždy uctily stovky lidí i v Praze před ambasádou. Foto: ČTK
Pieta Oběti vraždy uctily stovky lidí i v Praze před ambasádou. Foto: ČTK
 ??  ?? Protest „Útok na novináře, útok na nás všechny.“Po vraždě lidé na Slovensku vyšli do ulic hlavního města a dalších měst. Foto: Profimedia
Protest „Útok na novináře, útok na nás všechny.“Po vraždě lidé na Slovensku vyšli do ulic hlavního města a dalších měst. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia