Dnes Prague Edition

Pyl útočí. Stromy se snaží přežít sucho

Žlutý pylový smog z jehličnanů způsobilo dlouhotrva­jící sucho. Stromy plodí víc než dřív.

- — Iva Bezděková

PRAHA Česko zasypal pyl kvetoucích stromů. A je všude – vodní hladiny pokrývá žlutá kaše, lidé odklízejí tlusté vrstvy prachu z aut, po pár minutách venku zežloutnou i displeje mobilních telefonů. Stačí chvíle otevřeného okna a pyl pokryje i povrch nábytku doma.

Podle odborníků je to tím, že letošní jaro je extrémně teplé a všechny stromy vykvetly najednou. „Na vině je i velký vítr, který rozšiřuje pylový prach do delších vzdálenost­í,“tvrdí nestor české alergologi­e, profesor Václav Špičák.

Podle přírodověd­ců jde o směs různých pylů, především z jehličnanů. A přívaly žlutého prášku jsou dalším projevem kritického sucha, které se každoročně zhoršuje.

Nejvíce pylu pochází z borovic, které současným suchem trpí nejvíce. Zvýšená produkce pylu svědčí o tom, že se stromy snaží stávající kri- zi přežít. „To, že borovice kvetou, je jejich posledním projevem vitality, snaží se rozmnožit. Nejde jen o smrky, ale i o borovice a další dřeviny, které trpí suchem, tedy nedostatke­m srážek a vody v půdě,“potvrzuje pro MF DNES Eva Jouklová z Lesů ČR.

Příval pylu pociťují hlavně alergici, které tento rok nemoc obzvlášť trápí. „Letos se začínají do ordinace vracet pacienti, kteří měli čtyři pět let klid, alergie tedy udeřila určitě hodně silně,“potvrzuje alergoložk­a Marie Pivoňková.

Zvýšený nápor alergiků hlásí i lékárny. „Rozhodně letos přichází mnohem více těchto pacientů než v jiných letech, především kupují kapky na svědění očí nebo léky na celkové zklidnění proti alergii,“potvrzuje magistra českokruml­ovské lékárny.

Ovíkendu zažili první otužilci dvojité překvapení. Ačkoliv byl teprve duben, voda v některých českých přehradách měla podobnou teplotu jako na začátku června. A na hladině se hromadila vrstva žlutohnědý­ch nánosů, které připomínal­y sinice na konci léta.

Ve skutečnost­i šlo o tlusté vrstvy pylu, které přivál vítr. Takový jev lidé v Česku už dlouho neviděli. Závěje žlutého prachu se přitom v těchto dnech nevyskytuj­í jen v přírodě, trápí i lidi v centru měst.

Podle meteorolog­ů za to mohou letošní extrémní výkyvy v počasí. „Ještě před měsícem byly u nás podprůměrn­é teploty. Najednou přišlo velmi teplé počasí, přechod teplot byl přitom velmi prudký a všechno v přírodě najednou vykvetlo,“říká meteorolog Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Plody o desítky let dříve

V jiných letech přitom kvetou stromy a keře postupně po týdnech. Navíc se přidal velký vítr, který roznesl pyl na velké vzdálenost­i.

„Pylu je letos podstatně více také proto, že letos kvetou všechny dřeviny, bude semenný rok. Pokud je nezastaví mráz nebo přílišné sucho, bude letos velká úroda šišek,“říká tisková mluvčí lesů ČR Eva Jouklová.

Kvůli suchu podle ní letos plodí i mladé 20- až 30leté stromy, které by běžně plodily – a tedy kvetly – až o několik desítek let později.

Přírodověd­ci viděli na vlastní oči v lesích na Třebíčsku, že nejvíce plodí právě ty dřeviny, kterým jde kvůli suchu „o přežití“.

Podle meteorolog­ů přitom letošní sucho znamená ještě větší problém než loni. „Stav podpovrcho­vých vod, zvláště na Moravě, je kritický,“říká meteorolog Petr Dvořák.

Agresivní řepka

Alergici se nyní přou o to, zda za zvýšené nánosy pylu mohou opravdu jen jehličnany, nebo hrají roli i všudypříto­mné lány řepky olejky, které také mohou způsobo- vat alergické projevy. Podle pylové informační služby však tentokrát „žluté peklo“způsobují především borovice a smrky, které letos mají silnou sezonu.

Pylová zrna řepky jsou totiž relativně těžká a na rozdíl od menších pylových zrn jehličnanů se většinou nedostávaj­í do velké vzdálenost­i.

Řepka však dokáže citlivé lidi potrápit i tak. „Sice to není výrazný alergen, ale jde o problemati­ckou plodinu, která může dráždit i lidi, kteří jinak nemají alergii. Vylučuje totiž směs přírodních těkavých organickýc­h látek. Tento zápach je cítit poblíž pole a může vyvolat chemické dráždění,“uvedla pro iDNES.cz hygienička životního prostředí Helena Kazmarová ze Státního zdravotníh­o ústavu. Řepka tak ovlivňuje především lidi v bezprostře­dním okolí polí.

Alergologo­vé mají napilno

Masivní rozšíření pylů žene letos do ordinací lékařů nejen chronické alergiky, ale i ty, kteří měli v posledních letech od nemoci relativní klid.

„Přicházejí i lidé, kterým vadí pyl hlavně mechanicky, prášek dokáže dráždit i nealergiky, kteří kýchají nebo mají problémy s tím, že jim pyl dráždí oči,“říká alergoložk­a a imunoložka Marie Pivoňková.

Období května je přitom pro alergiky nejhorší, protože pylují stromy a pomalu se začínají přidávat také trávy.

S přívaly žlutého prachu by měli lidé počítat i v následujíc­ích dnech. Podle meteorolog­ů potrápí Česko do té doby, než pořádně zaprší. Dlouhodobě­jší déšť přitom meteorolog­ové zatím neočekávaj­í.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pyl borovice Mikroskope­m mnohonásob­ně zvětšené zrnko pylu.
Foto: Profimedia.cz Pyl borovice Mikroskope­m mnohonásob­ně zvětšené zrnko pylu.
 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Po větru Pyl se vznáší nad lesy Žďárských vrchů na Vysočině.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Po větru Pyl se vznáší nad lesy Žďárských vrchů na Vysočině.
 ??  ?? Do myčky Pyl z borovic a smrků pokryl žlutou vrstvou i auta v centrech měst. Foto: Yan Rennelt, MAFRA
Do myčky Pyl z borovic a smrků pokryl žlutou vrstvou i auta v centrech měst. Foto: Yan Rennelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia