Dnes Prague Edition

Taxikáři plánují protest proti Uberu u Babiše doma

- — Jakub Heller

V pátek se pražští taxikáři znovu vydají protestova­t do ulic, tentokrát proti memorandu, které vláda podepsala s firmou Uber. Nelíbí se jim zejména, že řidiči Uberu nebudou muset používat taxametry. Taxikáři se proto v pátek v pět ráno k blokádě sejdou v Čestlicích, nedaleko Průhonic, kde bydlí premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Memorandum považujeme za pokus vlády premiéra v demisi pana Babiše vytvořit z části taxislužby jakéhosi kočkopsa, který se vymkne kontrole, zatímco ta zbylá bude přísně regulována a kontrolová­na,“uvedlo Sdružení českých taxikářů ve svém prohlášení. Vláda v čele s Babišem podle nich vychází vstříc nadnárodní korporaci na úkor platných zákonů.

Přesnou trasu protestu taxikáři zatím nepotvrdil­i. Stejně tak nevysvětli­li, zda si místo protestu skutečně vybrali proto, že opodál bydlí Babiš. Naznačují to nicméně jejich komentáře na Facebooku.

„Ten, kdo je alespoň trochu chytrej, pochopí, proč do Čestlic a proč se tam jede. Kdo je hloupej, bude se ptát – proč do Čestlic,“uvedl na facebookov­ém profilu sdružení Vít Papírník, majitel společnost­i Big taxi.

Premiér v demisi nemá pro další protesty mnoho pochopení. „Myslel jsem si, že nám taxikáři chtěli poděkovat. Nerozumím tomu protestu. Od roku 2014 tady Uber podniká, nikdo to nikdy neřešil. Já jsem to uchopil a dotáhli jsme to do stadia toho memoranda,“uvedl Babiš.

„My jsme se s Uberem domluvili, že musí mít živnosťák, vykazovat tržby, platit daně a jeho řidiči musí mít tu zkoušku. Proto nechápu, proč taxikáři protestují,“řekl Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia