Dnes Prague Edition

Jména ministrů až po referendu

Složení nové vlády strany určí, až členové ČSSD koalici schválí. Program koalice je hotov

- Josef Kopecký

Až zřejmě na počátku června bude premiér v demisi Andrej Babiš s jistotou vědět, zda je sociální demokracie ochotna jít s ANO do menšinové koaliční vlády tolerované komunisty. To už by mělo být po vnitrostra­nickém referendu ČSSD. A až pak chtějí Andrej Babiš a Jan Hamáček řešit jména možných ministrů.

„O případných jménech ministrů budeme jednat až po referendu,“sdělil ve středu iDNES.cz šéf ČSSD Hamáček. Obdobně se vyjádřil již o den dříve předseda ANO Babiš.

Oba se ještě spolu s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem potkají v pátek, o týden později by ČSSD mohla vyhlásit přesný termín a otázku vnitrostra­nického referenda.

Otázka by podle Hamáčka mohla rámcově znít: Souhlasíte s tím, aby sociální demokracie vstoupila do koaliční vlády s hnutím ANO za těchto podmínek?

„Program jsme si vyjasnili, finalizuje­me jeho písemnou podobu, předpoklád­ám, že své si bude chtít říct i třetí, tolerující partner. O technickýc­h záležitost­ech vnitrostra­nického hlasování rozhodne předsednic­tvo strany příští týden. To se týká i jmen budoucích ministrů. Za sebe však mohu říct, že bych byl rád, kdyby členové strany při svém rozhodován­í již věděli, kdo bude za ČSSD do vlády navrhován,“sdělil iDNES.cz první místopředs­eda sociální demokracie Jiří Zimola.

ČSSD má získat post ministra vnitra, kterým má být předseda strany Jan Hamáček. Dále ministerst­vo zahraničí, kde se zatím spekuluje o europoslan­ci Miroslavu Pochem, k němuž ovšem může mít připomínky prezident Miloš Zeman, protože nepatřil mezi jeho podporovat­ele. Zahraničí si ČSSD vybrala před obranou. Zemanovi by byl bližší současný velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček, ale ten nemá ve straně tak silnou pozici jako Poche.

Sociální demokracie má obsadit také resorty sociálních věcí, zemědělstv­í a kultury.

Do výběru některých ministrů chtějí oběma stranám mluvit komunisté. V případě ANO do obsazení ministerst­va spravedlno­sti a zdravotnic­tví, ČSSD do toho, kdo povede vnitro a zemědělstv­í.

Program součástí referenda

Hamáček potvrdil, že program možné koalice už není předmětem sporu. „U programu jde o zapracován­í dohodnutéh­o kompromisu do návrhu finálního textu. O návrhu koaliční smlouvy budeme jednat v pátek. Oba texty budou předloženy členům strany jako podklad pro rozhodován­í v referendu,“řekl Hamáček.

Vyjednáván­í s ČSSD podpořil už v úterý republikov­ý výbor ANO.

Otazník je stále nad požadavky ČSSD zahrnout do koaliční smlouvy, aby trestně stíhaný člen vlády rezignoval v případě již nepravomoc­ného odsouzení a odvolání z předních sněmovních funkcí zástupce hnutí SPD Tomia Okamury. Vyjádření politiků ANO dosud ukazovala na to, že ani jednomu není hnutí nakloněno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia