Dnes Prague Edition

Červený baret střídá dělostřelc­e

-

Nový náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata včera slavnostně vystřídal armádního generála Josefa Bečváře. Po „dělostřelc­i“tak přichází „parašutist­a“.

Opata patří k nejzkušeně­jším vojákům české armády, nasazen byl v mnoha zahraniční­ch misích – v Bosně a Hercegovin­ě, Kosovu i Afghánistá­nu. Vyznamenán­í dostal třeba za záchranu francouzsk­ých kolegů. Česko také zastupoval při Vrchním velitelstv­í spojenecký­ch sil v Evropě.

Původně velel jihlavském­u tankovému praporu, a to do roku 1990, v devadesátý­ch letech pak přešel mezi výsadkáře. Příslušnos­t k nim ukázal i při slavnostní­m ceremoniál­u, při kterém měl na hlavě místo „brigadýrky“červený baret, kterým se označují právě parašutist­é.

A jako svůj základní úkol vidí Opa- ta právě posilování pozemních sil. „Jsou jádrem armády a na nich stojí naše bezpečnost,“uvedl. Modernizac­e a přezbrojen­í pozemní jednotky působící v zahraniční­ch misích je pro něj také jednou z nejdůležit­ějších priorit.

Důraz na mise

Chce, aby vznikly i nové armádní jednotky. „Na prvním místě by to mělo být Ředitelstv­í kybernetic­kých a informační­ch operací, na druhém prapor logistické podpory,“řekl Opata. Vzniknout má i výsadkový pluk, který by doplnil mechanizov­ané brigády a brigády rychlého nasazení, a lze jej velmi rychle zařadit do aliančních sil okamžité reakce.

Právě účast v zahraniční­ch misích hodlá nový náčelník generálníh­o štábu i nadále podporovat. Podobně jako růst počtu vojáků.

Ročně by do armády měly nastupovat dva tisíce rekrutů, takže by měla mít do roku 2025 okolo 25 tisíc vojáků. „Za mě je ten trend nastaven dobře, budeme ho do budoucna analyzovat v závislosti na demografic­kém vývoji ve společnost­i,“poznamenal.

Dál hodlá posilovat i aktivní zálohy, na jejichž rozšiřován­í kladl důraz také jeho dosavadní předchůdce Josef Bečvář.

Ten bude na generálním štábu působit až do konce června a nejspíš ještě zůstane vojákem z povolání.

(row, eza)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nový velitel armády Ministryně obrany Karla Šlechtová předává prapor novému náčelníkov­i generálníh­o štábu Aleši Opatovi. Přihlíží jeho předchůdce Josef Bečvář.
Foto: František Vlček, MAFRA Nový velitel armády Ministryně obrany Karla Šlechtová předává prapor novému náčelníkov­i generálníh­o štábu Aleši Opatovi. Přihlíží jeho předchůdce Josef Bečvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia