Dnes Prague Edition

„Zmáčkl jsem jen pár tlačítek“

Bratrance odpojil od přístrojů. Soud řeší, zda šlo o pokus o vraždu, eutanazii, nebo jen hloupost

- Monika Gordíková

Třicetilet­ého Romana srazil loni v dubnu v Trmicích na Ústecku řidič dodávky. Smrti unikl o vlásek – při střetu totiž utrpěl závažné zranění páteře.

Když po nehodě ležel na jednotce intenzivní péče ústecké Masarykovy nemocnice, málem zemřel podruhé. Jeho stav se několik dnů po hospitaliz­aci zničehonic prudce zhoršil. Bylo odpoledne 22. dubna.

Ten den za ním do nemocnice přišel na návštěvu jeho o devět let starší bratranec František Rajz se švagrovou. A podle policie a státního zástupce je viníkem kritické situace právě on. Rajz podle obžaloby Romana při návštěvě odpojil od přístrojů a vzápětí oddělení urychleně opustil. Neobvyklý případ pokusu o vraždu začal včera řešit ústecký krajský soud.

Rajz, který je stíhán na svobodě a jemuž hrozí až dvacet let vězení, odmítl vypovídat. Soudkyně proto přečetla jeho výpověď z dřívějšího vazebního zasedání. Během něho přiznal, že na přístroje sáhl. „Kola- boval, tak jsem něco zmáčkl. Chtěl jsem mu pomoci dýchat. Když jsem to zmáčkl, dostal jsem strach a raději nikoho nevolal,“popsal dříve.

„Sám by si to nevypnul“

Zdravotní sestra si na svém monitoru všimla, že Romanovi rychle klesá počet tepů. Zburcovala proto lékaře a běželi k lůžku. Zapnuli přístroje a poté muže stabilizov­ali. „Okamžitě tam bylo podezření na cizí zavinění. Ten pacient by si to sám nevypnul,“uvedla jedna ze sester.

„Vím, že u mě byl, ale ne, co dě- lal. Neviděl jsem, že by něco mačkal. Byl jsem pod práškama. Někdo to ale být musel,“vypověděl dříve poškozený, jenž po nehodě ochrnul. Soudkyně jeho výpověď četla.

Nabízí se rovněž hypotéza, že Rajz chtěl ukončit bratrancov­o trápení. Podle znalkyně, psycholožk­y Štěpánky Tůmové, je ale velmi reálná varianta, že zabíjet vůbec nechtěl a přístroje vypnul nevědomky.

Rajze označila za jednoducho­u osobnost s podprůměrn­ým intelektem, která si možná ani neuvědomov­ala, co dělá. „Domnívám se, že kdyby měl záměr ublížit, udělal by to nejjednodu­šší cestou a vytáhl by kanylu. Fakt, že zmáčkl pár knoflíků, byla spíše infantilní hloupá zvědavost,“řekla Tůmová. Při vyšetřeníc­h se prý jednou přiznal, že přístroje mačkal, jindy to vyloučil.

Kdy padne rozsudek, není jasné. Soudkyně musí opětovně předvolat lékaře, který ten den sloužil, a Rajzovu švagrovou. Proti čtení jejich výpovědí se ohradil Rajzův advokát. Trvá na jejich výslechu přímo před soudem. Doktor je však v současné době na dovolené a žena žije na Slovensku, přičemž už dříve vzkázala, že nemůže přijet kvůli dětem a z finančních důvodů.

 ?? Foto: MAFRA ?? František Rajz je obviněn z pokusu o vraždu.
Foto: MAFRA František Rajz je obviněn z pokusu o vraždu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia