Dnes Prague Edition

Brusel rozpočet nepřeoral, ale jen trochu pozměnil

- Luboš Palata

Více peněz na boj proti terorismu a řešení migrace, méně pak na zemědělstv­í i na chudé regiony Unie.

Tváří se to jako velká, dramatická změna, ale ve skutečnost­i o žádné velké drama nejde. Evropský rozpočet na období 2021–2027, jehož návrh včera představil­a Evropská komise, nepřináší oproti současnost­i zásadní změny. Jeho základní ambicí je zvládnout situaci po odchodu Británie a udržet sedmadvací­tku pohromadě.

Evropská komise naplánoval­a, aby se na řešení problému migrace nebo na boj s terorismem poměrně výrazně přidalo, a naopak na podporu chudých regionů a zemědělstv­í (tedy i Česku) ubralo. Ze zemědělstv­í se má škrtnout pět procent dosavadníh­o rozpočtu a ve strukturál­ní fondech sedm.

V celkových číslech tak nejde o revoluční, ale pozvolný a omezený přesun prostředků v rámci unijního balíku. Na zemědělstv­í a ochranu životního prostředí totiž stále ještě půjde hodně: čtyřicet procent celkového rozpočtu Unie. A podobně velké procento se bude týkat části, v níž dominuje pomoc chudým regionům. Jde tak o posun, který sice nikoho příliš nepotěší, ale nikoho moc nenaštve.

Vyšší příspěvky, nové daně

„Odchod Velké Británie je fakt, který je třeba zohlednit. Pečlivě jsme prošli všechny naše postupy a navrhujeme ambiciózní, ale vyvážený rozpočet, který je spravedliv­ý ke všem,“prohlásil včera předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Dodal, že v rámci sedmadvací­tky bude i rozpočtem posílena solidarita mezi členskými státy. „Dnešní návrh je pragmatick­ý plán, jak s méně udělat více,“řekl Juncker.

Není to ale tak úplně pravda. Podle představ Evropské komise by mělo 27 členských států mezi sebou vybrat – i po odchodu tak velkého čistého přispěvate­le, jakým je Británie – víc peněz než v současném sedmiletém období. To se uzavře v roce 2020 a až do jeho konce se v něm s britskými příspěvky počí- tá. V novém unijním balíku by mělo být při započtení inflace 1,279 bilionů eur (asi 35 bilionů korun). To znamená o víc než desetinu větší platby, než dosud členské státy odváděly. Končící rozpočet totiž odpovídal asi jednomu procentu hrubého domácího produktu zemí EU, ten nový by měl být 1,11 procenta HDP.

Je však otázka, zda se navýšení rozpočtu i při nižším počtu zemí setká s příznivou reakcí u států EU, které do něj přispívají nejvíce. „Menší Unie znamená i menší rozpočet,“uvedl na Twitteru dánský premiér Lars Lokke Rasmussen. Podobný postoj zastává i rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Právní stát jako podmínka

Vedle navýšení příspěvků členských států, s nímž současný český kabinet Andreje Babiše souhlasí, navrhuje Brusel získat nové peníze do rozpočtu například i novou evropskou daní na nerecyklov­atelné plasty. Nebo tím, že do unijního rozpočtu půjde 20 procent hodnoty prodaných emisních povolenek. Těmito způsoby chce Komise EU za sedm let vybrat přes sto padesát miliard eur (asi 3,75 bilionu korun).

Nový návrh také počítá s podmíněním výplaty peněz z unijního rozpočtu dodržování­m právního státu. To má být pro západoevro­pské přispěvate­le pojistka, že nebudou financovat nedemokrat­ické režimy. „Po vládách těchto zemí to požadují jejich voliči,“vysvětluje autorka tohoto pravidla eurokomisa­řka Věra Jourová. Ta věří, že s novým pravidlem budou nakonec souhlasit i v tomto směru nejkritizo­vanější státy – Polsko a Maďarsko.

Při pohledu na strukturu návrhu nového rozdělován­í peněz je už na první pohled vidět, že na předem zdůrazněné „nové priority“EU, tedy řešení migrace, ochranu hranic a bezpečnost, jde stále jen nevelký podíl.

Na bezpečnost a obranu má jít jen 27,5 miliardy eur. A na řešení migrace a ochranu hranic 34,9 miliardy eur. To je pro představu méně než desetina peněz, které mají být určeny na zemědělstv­í a ekologii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia