Dnes Prague Edition

Tisíce Čechů získaly miliony bez práce

Dědictví, dary, prodej podílu ve firmě nebo cenných papírů. Transakce osvobozené od daně z příjmu nahlásilo už téměř dva tisíce Čechů.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Za rok 2017 oznámili Češi finančním úřadům, že získali celkem 91 miliard korun, které nemusí danit. To je v průměru 48 milionů na jednoho milionáře. Největší transakce se odehrály v Praze a v jižních Čechách.

Povinnost hlásit osvobozené příjmy vyšší než pět milionů byla zavedena v roce 2015 a od té doby suma každoročně rostla. Letošní čísla nemusí být konečná – k 1 894 hlášením mohou do nejzazšího termínu, začátku července, přibýt další.

„Na růstu se podílí především me- zigeneračn­í výměna a prodej firem podnikatel­ů z devadesátý­ch let, kteří odcházejí do „podnikatel­ského“důchodu. Díky růstu ekonomiky roste i hodnota prodávanýc­h firem,“míní Jiří Žežulka, daňový manažer poradenské společnost­i Apogeo.

Největší štěstí milionáře potkalo v Praze a v jižních Čechách – tam jsou částky v přepočtu na příjemce nejvyšší (78 milionů a 85 milionů). Je pravděpodo­bné, že mezi nimi bude nějaká významnějš­í transakce v řádu miliard korun, která průměr výrazně zvedá.

Komu přiznané miliony a miliardy patří, se nedá zjistit – podléhá to daňovému tajemství. Ještě za rok 2016 Finanční správa zveřejnila aspoň nejvyšší ohlášenou částku, 15,8 miliardy korun. To vedlo ke spekulacím, že se pravděpodo­bně jednalo o prodej podílu v České gumárenské společnost­i, na kterém vydělali miliardy Oldřich Šlemr a Tomáš Němec a jehož hodnotu do té doby veřejnost neznala. Daňová správa se chce dohadům vyhnout a rekordní příjmy už neprozrazu­je. „Oznámená částka je natolik jedinečná, že by mohla o dotyčném vypovědět tolik, aby mohl být identifiko­ván on nebo transakce,“vysvětluje mluvčí Kateřina Vaidišová.

Povinnost hlásit příjmy nepodléhaj­ící dani slouží k prokázání původu majetku. Pokud někdo zbohatne, aniž se to odrazí v běžném daňovém přiznání, a stát na to přijde, už se nemůže vymlouvat na dědictví po babičce, „které se přece nedaní“. Pokud příjem nenahlásil, čeká ho pokuta až do výše 15 procent z této hodnoty.

Pokuty za nenahlášen­í osvobozený­ch příjmů jsou odstupňova­né podle závažnosti provinění. Nejvyšší pokuta, kterou dotyčný loni dostal, byla 253 tisíc korun. Oznámení podal až po lhůtě, nicméně vzpomněl si sám od sebe, aniž by ho k tomu musela finanční správa vyzvat. Čekala ho nejnižší možná sazba 0,1 procenta z nenahlášen­ého příjmu. Z toho se dá dopočítat, že dotyčný obdržel ten rok celkem čtvrt miliardy korun.

Pokutu ve výši 10 procent dává úřad, pokud zapomnětli­vec podá hlášení až po výzvě, a patnáct procent (odpovídá to výši daně z příjmu), pokud úřad vyzve a dotyčný ani v náhradním termínu nic nenahlásí.

Cifršpioni majetek objeví

Na nenahlášen­é příjmy finanční detektivov­é narazí při procházení veřejných zdrojů, médií nebo z udání. Někdy narazí na majetek neznámého původu, když prověřují například karuselové podvody a prohlížejí zúčastněný­m podnikatel­ům bankovní účty. Pokud částky na nich neodpovída­jí daňovému při- znání, může berňák poslat výzvu k prokázání původu majetku. Povinnost nicméně nejde do minulosti, takže nenahlášen­é majetky získané před rokem 2015 finanční úřad nemůže pokutovat.

Formulář na ohlašování příjmů neexistuje – do oznámení je třeba uvést výši příjmu, podle jakého paragrafu je osvobozen, okolnosti jeho získání (výhra v loterii, prodej obrazu apod.) a datum nabytí (např. rozhodnutí soudu o dědictví). Nejčastěji lidé hlásí převod obchodního podílu, následují dary, dědictví, prodej cenných papírů a prodej bytu.

Ne vše se musí hlásit

Hlásit není třeba ale úplně vše. Pokud někdo prodal cenné papíry za dva miliony a ještě vyhrál 4 miliony v loterii, příjmy se nesčítají a nic se hlásit nemusí. Také prodej nemovitost­i v hodnotě nad pět milionů korun je této povinnosti ušetřen – protože o tom existuje záznam ve veřejně dostupném katastru nemovitost­í. „Nicméně řada osob to stejně hlásí z titulu jistoty nebo nevědomost­i,“říká Jiří Žežulka z Apogeo. Osvobození příjmu se přitom týká těch nemovitost­í, které majitel držel aspoň pět let.

 ??  ??
 ?? Foto: DPA ??
Foto: DPA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia