Dnes Prague Edition

„Vzpoura migrantů je facka Němcům“

Vietnamští agenti unesli loni v červenci bývalého funkcionář­e Trinh Xuan Thanha z Berlína. Odletěli s ním slovenským vládním speciálem

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

ELLWANGEN Měl to být rutinní výjezd, který se nakonec změnil v drama se stovkami policistů včetně zásahové jednotky.

Když v pondělí čtyři policisté přijeli pro 23letého občana Toga, který měl z rozhodnutí úřadů opustit Německo, čekal je na ubytovně pro žadatele o azyl v jihoněmeck­ém Ellwangenu dav 150 až 200 lidí, kteří tomu násilím chtěli zabránit. Policisté v obavách o svou bezpečnost raději ubytovnu opustili.

Včera se pak vrátili s výraznými posilami. Pro Tožana označované­ho jako Yussif O., který má být podle dublinskýc­h dohod vyhoštěn do Itálie, přijelo několik set ozbrojenýc­h policistů a speciálně vycvičené komando. Současně policisté včera zadrželi dalších 17 mužů, kteří v pondělí způsobili největší výtržnosti. Ve všech případech jde podle prohlášení policie o občany různých států Afriky.

„Takovou situaci jsme ještě nezažili,“uvedl včera zástupce policejníh­o ředitele Bernhard Weber.

Podle ministra vnitra Horsta Seehofera to byla „facka do tváře“všem těm, kdo v Německu žijí a dodržují zákony. Celou událost označil za „neslýchano­u věc“a postup policie plně podporuje. Pachatelé podle něho musí čelit „veškerým důsledkům“. Stejně se včera vyjádřil také Cem Ozdemir, předseda Zelených, kteří obvykle v otázkách imigrace vládní postoj nesdílejí.

Seehofer jako dlouhodobý kritik volné imigrační politiky znovu potvrdil plány na otevření takzvaných záchytných center pro migranty. Do léta chce také představit důkladný plán reforem imigrační politiky.

„Máme náznaky, že počty přicházejí­cích migrantů znovu lehce stoupají. Musíme dostát svému slovu,“uvedl s odkazem na dřívější vládní shodu, že počet migrantů přicházejí­cích do Německa nesmí ročně překročit hranici 100 tisíc lidí. „Situace z roku 2015 se už nesmí opakovat,“dodal.

BRATISLAVA Unést někoho za bílého dne uprostřed Berlína je jedna věc, ale dostat ho nepozorova­ně do Vietnamu je věc druhá.

Vietnamské rozvědce se to při únosu bývalého vysokého komunistic­kého funkcionář­e a manažera státní stavební společnost­i Trinh Xuan Thanha loni v červenci podařilo. Zřejmě díky pomoci Slovenska, které k tomu dokonce poskytlo svůj vládní speciál.

Slovenský premiér Peter Pellegrini, kterého pár týdnů po jeho jmenování přijala v úterý v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová, měl tak co vysvětlova­t. Pro Němce byl totiž únos Vietnamce z centra hlavního města potupa. A to bez ohledu na to, zda je Thanh obětí boje vietnamský­ch komunistic­kých špiček, nebo skutečným korupčníke­m, jak tvrdí hanojské úřady. A zatímco Thanha ve Vietnamu odsoudili k doživotí, v Berlíně probíhá proces s jedním z únosců. Je jím v Česku žijící Vietnamec Long N. H.

Český Vietnamec zajišťoval dopravu uneseného pouze na vietnamsko­u ambasádu v Berlíně. Odtud vedla cesta únosců do Prahy, kde už na Vietnamce čekal slovenský vládní speciál, jejž Hanoji zapůjčila slovenská vláda. Ten delegaci pře- pravil do Bratislavy. Tam se ve vládním hotelu Borik v Bratislavě konalo setkání slovenské a vietnamské delegace v čele s ministrem vnitra To Lamem a generálem Hungem. Právě Hung měl podle Němců únos řídit. U Boriku navíc před jednáním podle údajů GPS zastavilo auto, jež vezlo z Berlína tři další vietnamské únosce. Z Bratislavy slovenský vládní speciál dopravil Vietnamce do Moskvy. Tyto informace zveřejnil v pondělí německý deník Frankfur- ter Allgemeine Zeitung a na Slovensku vybuchla mediální bomba.

Lepší oklamaní než spoluviníc­i

Slovenský premiér Pellegrini se stejně jako bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák hájí, že o únosu nic nevěděli a že na oficiálním seznamu cestujícíc­h ve slovenském vládním speciálu Than nefiguruje. „V případě, že se potvrdí informace německých orgánů, budeme to vnímat jako projev hrubé nekorektno­sti ze strany partnera z Vietnamu a zneužití naší pohostinno­sti,“ohradilo se slovenské ministerst­vo vnitra. Slovenské ministerst­vo zahraničí si včera kvůli případu předvolalo i vietnamské­ho velvyslanc­e v Bratislavě. Buď jak buď, Slovensko ze skandálu dobře nevyjde. Ale zřejmě si v Bratislavě řekli, že lepší je být za podvedenéh­o hlupáka než za spolupacha­tele, a to navíc vůči Německu. Teď jde ještě o to, zda v Berlíně této verzi uvěří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia