Dnes Prague Edition

V autě bez pásů. Kdo je viník?

-

PRAHA Armáda v Česku vyvíjela a testovala nervový jed novičok, uvedl v TV Barrandov prezident Miloš Zeman. Vychází ze zprávy Vojenského zpravodajs­tví. Zpráva o novičoku, kterou pro něj zpracovala civilní tajná služba BIS, ale podle Zemana došla k jinému závěru.

„Loni v listopadu ve Vojenském výzkumném ústavu ministerst­va obrany v Brně byl testován nervově paralytick­ý jed označovaný jako A230. Množství vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování byl tento jed zničen,“citoval Zeman ze zprávy BIS.

Podle BIS se však nejednalo o novičok. Zeman ovšem přihlédl k názoru Vojenského zpravodajs­tví, které má podle něj k těmto informacím blíže a podle kterého se o novičok jednalo. „Můj závěr zní – byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme, kdy a kde to bylo, a je pokrytectv­í předstírat, že se nic takového nedělo,“řekl Zeman. „Neptal jsem se na důvody výzkumu jedu, ale vím, že výzkum byl zastaven a nepokračuj­e se v něm,“dodal.

Uvedl ale, že i Vojenský historický ústav a Státní úřad pro jadernou bezpečnost shodně tvrdí, ze se o novičok nejednalo. Přesto má největší důvěru v informace vojáků.

Novičok byl začátkem března použit k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji. Oba útok přežili díky zákroku zdravotník­ů.

Pražský hrad minulý měsíc informoval, že zadal BIS, aby vypracoval­a zprávu o stavu nervového plynu novičoku v Česku. Učinil tak poté, co Rusko obvinilo z původu chemické látky právě Českou republiku. Česká vláda přitom odmítla tvrzení Moskvy jako vylhané. (bun)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia