Dnes Prague Edition

Populární starosta má potíže: podpisy

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Patří k nejúspěšně­jším starostům v Česku. Před čtyřmi lety v Praze 7, dlouholeté baště ODS, tehdy šestatřice­tiletý učitel Jan Čižinský vyprášil konkurenci se ziskem víc než 43 procent hlasů. A loni ve sněmovních volbách na kandidátce lidovců přeskočil pražskou jedničku – tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana. Teď zažívá potíže.

Do souboje o pražský magistrát vstoupil sebevědomě. Místo kandidatur­y za svou stranu založil hnutí Praha sobě, se kterým sbírá podpisy potřebné pro kandidatur­u v komunálníc­h volbách. Podle zjištění MF DNES však teď poprvé v kuloárech připustil, že by plán nemusel vyjít. „Situace je vážná, čekali jsme, že to půjde rychleji,“přiznává Čižin- ský. „Ale že bychom si mysleli, že není zvládnutel­ná, to zase ne,“tvrdí. „Do konce července potřebujem­e 89 tisíc podpisů, v tuto chvíli jich máme asi 41 tisíc,“přibližuje.

O tom, co by se stalo, kdyby podpisy se svým hnutím nedokázal sesbírat, prý zatím nepřemýšle­l. „Několikrát jsme se ho na to ptali, ale on je přesvědčen, že ty podpisy sesbírá, a žádný plán B nemá,“říká šéf pražských lidovců Jan Wolf. Ti jsou z jednání svého spolustran­íka roztrpčeni a mimo záznam připouštěj­í, že pokud by nakonec místo svého hnutí chtěl kandidovat za lidovce, nejspíš bude mít smůlu. Rozzlobení straníci „Rozhodl se kandidovat proti své straně, to se nedělá, hodně spolustran­íků tím zklamal. Pokud mu to nevyjde, očekávali bychom, že nepůjde do voleb vůbec,“říká jeden z vlivných členů strany. Že si populární starosta rozhněval svoje spolustran­íky, dokládá i schůzka z této středy, kdy vedení pražských lidovců podle informací MF DNES Čižinského dokonce vyzvalo, aby se vzdal mandátu zastupitel­e na pražském magistrátu. Tedy jedné ze tří veřejných funkcí, které vedle poslance a starosty Prahy 7 zastává.

„Bavili jsme se o tom, jaké má plány. Bylo by to asi nejrozumně­jší řešení, kdyby skončil, ale je to na něm,“potvrzuje Wolf, který by Čižinského rezignaci uvítal. Na zastupitel­stvo podle něj může Čižinský dál chodit jen jako poslanec. „On říká, že si to nechá projít hlavou. Ta situace je nečitelná pro naše koaliční partnery,“dodává Wolf.

Čižinský podle některých praž- ských zastupitel­ů porušil koaliční smlouvu, když hlasoval proti programu schůze zastupitel­stva, na kterém mělo být projednává­no možné zbourání Libeňského mostu.

„Ten nápad, abych se vzdal svého mandátu, zazněl, ale já jsem se zastal lidí, když jim zastupitel­é chtěli znemožnit účast na jednání zastupitel­stva, a zastal jsem se Libeňského mostu,“reaguje Čižinský.

Lidovci jsou v Praze v podobné situaci jako v mnoha jiných městech nebo senátních obvodech, kde hledají koaliční partnery, protože tuší, že samotní by nemuseli uspět.

V Praze je v tuto chvíli nejpravděp­odobnější, že vstoupí do koalice s TOP 09 a STAN, kterou by měl vést šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Zatímco obě strany už jsou domluveny, jejich jednání s lidovci už měsíce váznou, údajně kvůli dozvukům z krachu původní celostátní koalice do sněmovních voleb mezi lidovci a Starosty.

 ?? Foto: MAFRA ?? Starosta Čižinský
Foto: MAFRA Starosta Čižinský
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia