Dnes Prague Edition

Čapí hnízdo: stíhání Babiše pokračuje

-

Státní zástupce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitel­ství v Praze zrušil stíhání šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Kromě něj vyhověl žalobce i stížnostem dalších tří obviněných. Naopak stížnost premiéra v demisi Andreje Babiše zamítl, jeho stíhání tak pokračuje stejně jako dalších šesti lidí.

„Státní zástupce rozhodl o stížnostec­h proti usnesení o zahájení trestního stíhání,“sdělila iDNES.cz mluvčí státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová. Podrobnost­i původně prozradit nechtěla, avšak v médiích se objevily informace, že u některých z 11 obviněných bylo stíhání zastaveno.

„Potvrzujem­e, že dozorový státní zástupce zamítl jako nedůvodné stížnosti Andreje Babiše a dalších šesti osob. To znamená, že trestní stíhání v této části zůstává v platnosti,“upřesnila později Zenklová.

Faltýnek uspěl

Celkem je tak v kauze obviněno stále sedm osob, u čtyř je stíhání zastaveno. „Státní zástupce vyhověl stížnostem pana Faltýnka a tří dalších osob, takže jejich trestní stíhání bylo zrušeno,“řekla iDNES.cz mluvčí žalobců.

Důvodem podle ní bylo, že o údajném podvodu nevěděli, případně jim nepůjde úmysl prokázat.

„Státní zástupce vyhověl stížnosti Jaroslava Faltýnka a zrušil usnesení o zahájení jeho trestního stíhání,“potvrdil redakci iDNES.cz Faltýnkův advokát Josef Bartončík.

Deník Právo napsal, že zrušení stíhání se týká kromě Faltýnka i Zdeňka Kubisky a Jana Platila – bývalých členů představen­stva společnost­i ZZN Pelhřimov, která firmu dříve vlastnila. Čtvrtým pak má být Luděk Kalivoda, který byl členem tehdejšího představen­stva společnost­i Farma Čapí hnízdo.

Posun v kauze zbrzdily volby i námitky na podjatost státního zástupce. Někteří obvinění je v únoru stáhli. Až po jejich stažení mohl žalobce rozhodnout o jejich dalších stížnostec­h, které napadaly samotné usnesení o zahájení trestního stíhání.

Z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie policie obvinila mimo jiné i Babišovu manželku Moniku Babišovou a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. (jkk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia