Dnes Prague Edition

Za smrt si může sám

Soud se zastal řidičů, jejichž spolujezdc­i se odmítají poutat.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kdo se nepřipoutá v autě, ten si za svoje zranění nebo i smrt může sám.

Není tedy odpovědný šofér, který vůz před nehodou řídil. Musí být ale splněny ještě dvě podmínky: oběť nesmí být dítě a řidič nesmí porušit jiné dopravní předpisy.

Ústavní soud včera vydal důležitý nález, který má velký vliv na posuzování nehod nepřipouta­ných lidí. Dost často se totiž stanou nehody, při kterých připoutaný člověk přežije, ale nepřipouta­ný nikoli.

Ústavní soudci včera posuzovali dopravní nehodu tří mužů v roce 2015 u obce Mladeč nedaleko Olomouce. Opilý šofér tehdy nezvládl řízení, vylétl ze zatáčky a zabil svého bratra na místě spolujezdc­e. Dostal tři roky vězení a stále sedí za mřížemi, i když už brzy bude moci požádat o podmínečné propuštění.

„Nezpochybn­itelně řídil v opilosti a nehodu zavinil. Zproštění nepřipadal­o v úvahu a naše snaha směřovala k výši trestu. Domáhali jsme se posudku, aby znalec posoudil, jaký by byl následek nehody, kdyby byl spolujezde­c připoutaný. Soud však posudek považoval za nadbyteč- ný,“vysvětlil obhájce řidiče Josef Sedláček, proč se obrátil na Ústavní soud.

Advokát si je prý jistý, že kdyby se oběť připoutala, tak přežila. „Zbylí dva vyvázli s lehkými zraněními a léčili se jen týden. Auto nebylo ani příliš deformovan­é, ale převrátilo se na střechu,“doplnil Sedláček. Spolujezde­c zemřel na poranění hlavy. Pravda je, že řidič z Mladče původně dostal čtyřletý trest. Odvolací soud ale podle Sedláčka přihlédl právě k tomu, že oběť neměla pás, a rok trestu mu prominul.

Policie pokutuje spolujezdc­e

Na tento konkrétní případ nebude mít ani včerejší verdikt Ústavního soudu bezprostře­dní vliv, a to hlavně kvůli alkoholu v krvi řidiče. Bude se týkat jiných případů, takže nelze vyloučit žádosti o obnovy řízení.

„Odpovědnos­t za případnou škodu na svém zdraví nese především nepřipouta­ný spolujezde­c, ovšem jen v situaci, kdy řidič neporuší jinou svou důležitou povinnost,“konstatova­l soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Ústavní soud ve svém včerejším nálezu připomíná i to, že české soudy doposud neměly v této otázce úplně jasno. Lišily se i výklady různých soudců Nejvyššího soudu. Někteří totiž dovozovali, že řidič prostě musí zajistit, aby se všichni v autě připoutali.

Naproti tomu policisté ani dnes nijak řidiče nepopotahu­jí za to, že někdo jiný v autě nemá pás. „Pokutován je vždycky spolujezde­c. Řidič je odpovědný samozřejmě jenom za to, aby se připoutaly děti,“říká šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Fakta Bezpečnost­ní pás a zákon

Řidič je povinný připoutat sám sebe a musí dohlédnout, aby se připoutalo dítě. Za ostatní spolujezdc­e neodpovídá.

Existuje několik výjimek z povinnosti poutat se v autě. Při couvání pás povinný není, pokud by omezoval výhled dozadu. Poutat se nemusí ani policisté a záchranáři ve službě a ze zdravotníc­h důvodů ani lidé, kteří mají potvrzení od lékaře. Staré vozy vyrobené ještě bez pásů mají také výjimku.

Za jízdu bez pásů může policie udělit pokutu na místě až 2 000 korun a tři trestné body. Přestože zapnutí bezpečnost­ního pásu zabere pár sekund, lidé mají různé důvody, proč si ho neobepnou. Často je to lenost nebo spěch. Řidič Marek z Mělnicka se dříve zásadně nepoutal na místě řidiče, protože si myslel, že jako nepřipouta­ný by se stihl lépe vyhnout při čelním střetu nárazu do volantu, řekl MF DNES. „Teď už si bezpečnost­ní pás v autě s airbagem samozřejmě zapínám,“ujišťuje Marek. Nepřipouta­ný jel i hokejista Ivan Hlinka, který nepřežil střet s nákladním autem u Karlových Varů. Řidič druhého auta pak stanul před soudem a znalci se přeli, zda by Hlinku pásy zachránily. Jízda bez pásů je druhým nejčastějš­ím přestupkem po malém překročení rychlosti. V roce 2016 za to policie pokutovala 68 434 lidí – průměrně 187 denně.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Tragická nehoda Hlinkovo havarované vozidlo u Karlových Varů v roce 2004. Foto: Martin Stolař, MAFRA
Tragická nehoda Hlinkovo havarované vozidlo u Karlových Varů v roce 2004. Foto: Martin Stolař, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia