Dnes Prague Edition

20 minut do exploze

MF DNES exkluzivně získala snímek prvního hořícího muničního skladu ve Vrběticích.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Ten snímek zvěčnil jeden z nejzlověst­nějších pohledů, jaké se vůbec člověku mohou z bezprostře­dní blízkosti naskytnout – hořící muniční sklad číslo 16 ve Vrběticích, v němž v tu chvíli leželo na 60 tun trhavin. Dvoje pancéřové dveře na obou stranách otevřené, zbrojíři, kteří předtím uvnitř pracovali, nejsou k nalezení. Žádný masivní požár, jen tmavý dým a několik žhavých kousků neznámé hmoty na trávě.

Zhruba o 20 minut později ovšem nastala masivní exploze, která betonovou budovu rozmetala po okolí. Zbyla jen část obvodových zdí a třímetrový kráter. Bylo 16. října 2014 a začala tak kauza, kterou se dodnes – ani po 1 295 dnech – nepodařilo policistům z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) objasnit. I proto, že o měsíc a půl později vyletěl do povětří druhý, přes kilometr vzdálený muničák.

Smrtelně nebezpečné focení

MF DNES ovšem nyní získala unikátní záběry, které zachycují poslední okamžiky před explozí prvního skladu ze vzdálenost­i jen několika málo desítek metrů. Záběry až dosud policisté tajili. MF DNES je získala ze dvou zdrojů.

Fotografie pocházejí z kamery jednoho z vozidel hasičů, kteří na místo dorazili těsně před výbuchem, aniž by kvůli nedokonalo­stem v dokumentac­i tušili, do jakého nebezpečí jedou. Když jim riziko došlo, stáhli se. A opravdu na poslední chvíli.

„Mohu potvrdit, že fotografie byla pořízena profesioná­lními hasiči Hasičského záchrannéh­o sboru Zlínského kraje,“uvedla mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříková a se zbytkem odkázala na policii.

Že je na snímku skutečně sklad číslo 16, potvrdila i firma Imex Group, která uvnitř měla uskladněny své zbraně. Snímky i videozá- znam podle několika zdrojů MF DNES nyní kolují mezi pyrotechni­ky a soudními znalci.

Oficiálně se k nim nikdo z nich příliš vyjadřovat nechce. Mimo záznam ale mluví o tom, že snímek jen zvyšuje pochyby o tom, jak mohl sklad bez úmyslné sabotáže vyletět do povětří. Dle oficiálníc­h soupisů totiž uvnitř nebylo nic, co mohlo hořet a vytvořit dostatečno­u teplotu k explozi jinak proti samovolném­u výbuchu odolné munice.

Co dělali zbrojíři

Budova byla rozdělena přepážkami na tři části. Na fotografii ale plameny šlehají pouze ze středové části. Snímek zvyšuje pochyby o tom, jak mohl sklad bez úmyslné sabotáže vyletět do povětří. MF DNES zjišťovala, co v této části haly bylo. „Ve středové sekci B byly uskladněny letecké motory bez náplní a několik beden dělostřele­cké munice ráže 152 mm standardní­ho provedení. Znalec nepochybně potvrdí, že tato munice se nemůže sama od sebe vznítit ani zahořet. Zbývající uložený materiál byl nehořlavý,“konstatova­l Radek Ondruš, zástupce firmy Imex, která sklad měla pronajatý.

Dokořán byly pancéřové dveře nejenom na začátku, ale i na konci budovy. Ze snímku je patrné, že před vraty sekce A leží rozžhavený kus neznámé hmoty. Několik centimetro­vých kousků je pak rozházenýc­h po trávníku před skladem. Z otvorů prvního oddílu se navíc valí hustý dým. I v něm byla podle Imexu dělostřele­cká a protipěcho­tní munice v dřevěných bednách naimpregno­vaných nehořlavou látkou.

V době exploze ve skladu byli dva zkušení zbrojíři. Vozidlo, které nechali stát u budovy, výbuch odhodil a proměnil v těžko rozpoznate­lnou hromadu šrotu.

Muži už ve chvíli pořízení fotografie s největší pravděpodo­bností nebyli schopni budovu opustit a uniknout tak vlastní smrti, i když předtím otevřeli oboje vrata. Podle Imexu s municí neměli na místě jakkoliv manipulova­t. Ale pouze ji zkontrolov­at a připravit k expedici.

Imex se přitom ohrazuje i proti tomu, že by za podivným výbuchem mohl stát pojišťovac­í podvod. Dušuje se, že munice uvnitř skladu byla prodaná a navíc nebyla pojištěná, takže výbuch způsobil Imexu nemalou finanční ztrátu.

Jak k explozi došlo, po třech a půl letech stále nevědí ani policisté. NCOZ v záležitost­i odkazuje na zlínskou pobočku krajského státního zastupitel­ství v Brně. „Prověřován­í stále probíhá. Více informací k tomu v tuto chvíli poskytnout nemůžeme. Bylo by to věštění z křišťálové koule. Místo výbuchu je velice rozsáhlé a stále se ohledává po jednotlivý­ch sektorech,“uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Ten přitom až k soudu dotáhl případ pěti lidí a dvou zbrojařský­ch firem, které podle policie ve Vrběticích skladovaly zakázané miny, které se našly při inspekcích skladů po výbuchu. Soud ale kauzu smetl jako nesmyslnou.

Jediná vrbětická kauza, kterou se tak zatím policii daří šetřit, je případ mužů, kteří do policií údajně přísně střeženého areálu po výbuchu vloni chodili sbírat samopaly rozmetané z druhého vybuchlého skladu. Nakonec se objevily na fotopastec­h. Recidivist­y podle zdrojů MF DNES policisté nedávno vyslýchali. A minimálně jeden z nich jim záležitost usnadnil. Sám se přiznal. A dokonce vyprávěl, jak se z areálu pokoušel odtáhnout i elektrocen­trálu. Byla prý ale příliš těžká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia