Dnes Prague Edition

Květinářku přepadl lupič, zahnala ho lepicí páskou

- — Artur Janoušek

DUCHCOV „Jak na mě vytáhl pistoli, popadl mě takový vztek!“líčí květinářka Hana Klímová. Ve středu odpoledne její obchod Květinka Hanka na hlavní ulici v Duchcově přepadl lupič a žádal peníze. Žena na něj vzala zásobník na lepicí pásku a vyhnala ho z obchodu. Muž si pak na ulici stopnul policejní auto jako taxi a nechal se zatknout.

Byla středa, přesně tři hodiny a deset minut odpoledne. Lupič počkal, až z obchodu odejde poslední zákazník, a vtrhl dovnitř. Obešel pult, aby se dostal až ke květinářce, a vytáhl z kapsy kolt a křikl: „Dej mi tisícovku!“Hrozně jsem se lekla. Hlavou mi blesklo, co když opravdu vystřelí,“vypráví Hana Klímová.

„Vysoký, vousy, jak to dnes mladí nosí. Nevypadal zanedbaně. Najednou jsem si řekla: Máš dvě zdravý ruce a děláš tohle? Ty hajzle! V pravé ruce jsem zrovna držela kytici, kterou jsem vázala, tak jsem levačkou popadla to první, co mi přišlo pod ruku,“líčí květinářka. Pod ruku jí přišel zásobník na lepicí pásku vážící přes kilogram. „Hodila jsem ho po něm, jenže levou rukou jsem se těsně netrefila a rozbila keramický šálek na stoličce vedle něj. On viděl, že z toho nic nebude, tak strčil zbraň zpátky do kapsy a odcházel. Já šla i s tou kytkou za ním, abych viděla, kudy jde, a mohla to říct policistům,“líčí květinářka.

Ruce za hlavu, kolt na chodník

Muž se nejprve ukryl do vedlejší ulice a vyčkával. Po chvíli jeli kolem policisté. „Právě vezli nějakou paní z výslechu,“říká Klímová. Jak lupič zahlédl policejní auto, zamával na ně, klekl si na silnici, kolt položil vedle sebe a dal ruce za hlavu.

Až na služebně se žena dozvěděla, že neměl opravdovou zbraň, ale hračku – kapslový revolver. To ale při přepadení nevěděla.

Dechová zkouška objasnila lupičovo chování. „Šestadvace­tiletý muž podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol,“sdělil policejní mluvčí Daniel Vítek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia