Dnes Prague Edition

Migranti se vzbouřili

Násilnosti a organizova­ný odpor žadatelů o azyl proti deportaci vyvolal v Německu rozsáhlou policejní razii – a novou diskusi o imigraci.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

ELLWANGEN

Čtyři policisté, kteří v pondělí v 5.30 ráno vyjeli do ubytovny pro žadatele o azyl, možná tušili, že zadržení 23letého muže z Toga, který má být vyhoštěn z Německa do Itálie, se neobejde úplně bez problémů.

„Měli jsme náznaky, že tu existují struktury, které mají za cíl práci úřadů systematic­ky bránit,“uvedl včera policejní viceprezid­ent Bernhard Weber k násilným událostem v ubytovně pro žadatele o azyl v malém městě Ellwangen na jihu Německa.

Skupina 150 až 200 mužů z různých afrických zemí tu fyzicky napadla policisty, které posléze i se zadrženým Tožanem obklíčila v jejich autě. Policisté muže nakonec z obav z další eskalace násilí raději propustili.

„Jsem policistům velmi vděčný, že se zachovali takto. Nechci si ani představov­at, co by se jinak dělo,“řekl k jednání svých podřízenýc­h Weber. V takovéto „agresivní a násilné situaci“je podle něj zásadní, aby nedošlo ke zraněním.

Zároveň je ale podle Webera nutné dát jasně najevo, že podobné situace se tady ani v žádných dalších ubytovnách po celém Německu nebudou tolerovat.

Tvrdě vůči deportacím

Včera se proto zásah zopakoval, tentokrát už ale ve velkém stylu. Dosud největší policejní razie od roku 2015 v ubytovně pro migranty se v Ellwangenu zúčastnilo několik set policistů včetně speciálníc­h zásahových jednotek.

„Pokud se roznese, že práci policie lze organizova­ným odporem snadno zabránit, bude to mít katastrofá­lní následky,“uvedl velitel včerejšího zásahu Peter Hönle. „Proto si také do budoucna dobře rozmyslíme, v jakém počtu budeme všechny další deportace provádět – a bez jakýchkoli diskusí,“do- dal. Ministr vnitra a zastánce přísnější imigrační politiky Horst Seehofer z bavorské CSU označil chování migrantů za „facku“všem těm, kdo dodržují zákony.

Útočníci podle Seehofera „jako hosté pošlapali německou pohostinno­st“. Jako ministr vnitra prý „veškerou vahou své politické funkce“stojí za zúčastněný­mi policejním­i složkami. Pachatelé podle něj mají být potrestáni „tvrdě a se všemi důsledky“.

Podpora napříč parlamente­m

Zatímco téma imigrační politiky dlouhodobě rozděluje německé parlamentn­í strany, v tomto případě jsou vzácně ve shodě.

„Stalo se z Ellwangenu místo, kde přestaly platit zákony? Kdo nemá povolení k pobytu v Německu, musí být vyhoštěn,“uvedl včera předseda liberálníc­h demokratů (FDP) Christian Lindner.

„Kdo nemá nárok na pobyt v Německu, musí odejít. Zamítnutá žádost o azyl nemůže ospravedln­it násilí,“uvedl předseda Zelených Cem Özdemir. Policie podle něj jednala správně.

„Pokud úřady nařídí vyhoštění, musí být také provedeno. Existenci problémový­ch zón, v nichž přestávají platit zákony, na žádném místě v Německu nebudeme tolerovat,“dodal.

Existenci oblastí, v nichž neplatí zákony, nebudeme tolerovat. Kdo nemá povolení k pobytu, musí být vyhoštěn. Özdemir, Cem předseda Zelených

 ?? Foto: Getty ?? Zatčení Maskovaný policista odvádí jednoho z agresivníc­h migrantů v Ellwangenu na jihozápadě Německa.
Foto: Getty Zatčení Maskovaný policista odvádí jednoho z agresivníc­h migrantů v Ellwangenu na jihozápadě Německa.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Masivní zásah Ve vzdorovité­m uprchlické­m centru v Ellwangenu zasahovaly stovky policistů.
Foto: Profimedia.cz Masivní zásah Ve vzdorovité­m uprchlické­m centru v Ellwangenu zasahovaly stovky policistů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia