Dnes Prague Edition

Baskičtí teroristé napsali parte, ale boj nekončí

Ozbrojená organizace ETA oznámila své rozpuštění, po téměř půlstoletí násilné kampaně. Příbuzní obětí terorismu však žádají vyšetření stovek neobjasněn­ých vražd.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Stál celé dekády v první linii ozbrojenéh­o boje baskických separatist­ů. Teď je dokázal přesvědčit, aby zbraně odhodili.

Arnaldo Otegi, devětapade­sátiletý baskický lídr, se vzpírá jednoznačn­ým soudům.

Mnozí jej srovnávají s předákem severoirsk­ých republikán­ů Gerry Adamsem. Otegi se podílel na útocích a únosech, při kterých umírali civilisté. Byl odsouzen, tři roky strávil ve vězení.

Podobně jako Adams se ale zasloužil o klid zbraní. Teď se stává nezastupit­elným partnerem vlády v Madridu pro budoucí vyjednává- ní. „Trvalo to dlouhou dobu, jsem každopádně rád, že mohu oznámit konec naší ozbrojené skupiny,“uvedl Otegi. Nekonečný cyklus násilí se podle něj stává minulostí.

To Španělé vesměs vítají. Ozbrojená baskická skupina během téměř půlstoletí bojů připravila o život přes 820 lidí. Terčem byli politici, soudci, vojáci i policisté.

Traumata pozůstalýc­h

Příbuzní obětí si ale nemyslí, že už nastala chvíle odškrtnout minulost tlustou čarou.

Mnozí se nesmířili se ztrátou svých blízkých, prožitá traumata cítí dodnes. Organizace ETA ve svém oznámení, které zveřejnil deník El Diaro, vyjádřila lítost nad vším utrpením, které přinesly roky bojů.

Mnohým Španělům to nestačí. Už více než 40 tisíc lidí podepsalo manifest, ve kterém žádají ozbrojence z organizace ETA, aby objasnili stovky nevyřešený­ch útoků z minulých let.

„Ozbrojenci z ETA nejenže nechtěli mír, nýbrž sami byli jeho překážkou,“napsal v listu ABC baskický filozof Fernanado Savater, který považuje omluvy bývalých ozbrojenců za neupřímné.

Vláda v Madridu k tomu uvedla, že zločiny separatist­ů nezůstanou bez trestu. „ETA může oznamovat své rozpuštění, ale její zločiny nezmizí, stejně jako neskončí úsilí justice, která je bude vyšetřovat a potrestá je,“vzkázal španělský premiér Mariano Rajoy.

Baskický lídr Arnaldo Otegi, který stojí v čele strany Bildu, považuje vyjádření Madridu za málo vstřícná. „Stále používají násilné donucovací prostředky nejen proti Baskům, ale i proti Kataláncům,“prohlásil Otegi.

Boj za nezávislé Baskicko proto podle něj pokračuje, odteď ale jen politickým­i prostředky.

Španělští secesionis­té

Podpora baskického separatism­u slábla od počátku osmdesátýc­h let, kdy Madrid přiznal regionu větší fiskální autonomii.

Ještě výraznější potíže ale začaly doléhat na španělskou vládu v jiné autonomní oblasti, v Katalánsku na severových­odě.

Loni v říjnu přijal tamní parlament rezoluci o nezávislos­ti, Madrid následně převzal nad neklidným regionem přímou správu. Na rozdíl od Baskicka se ale katalánští lídři snaží prosazovat své požadav- ky výhradně nenásilnou cestou.

Pro vládu v Madridu by bylo výhodné, kdyby alespoň v potenciáln­ě výbušném Baskicku teď zavládl klid.

Musí podle všeho důvěřovat Otegovým slovům, že rozpuštění ETA je míněno vážně.

Podobně jako Gerry Adams v Severním Irsku se stane Otegi problemati­ckým mírotvorce­m, se kterým se centrální vláda musí bez ohledu na jeho problemati­ckou minulost snažit vyjednávat.

Bývalý militant Otegi podle všeho nedůvěru ze strany Madridu vnímá. „Ozbrojený boj už nebude součástí naší výbavy, soustředím­e se výhradně na politiku,“ujišťuje.

 ?? Foto: ČTK ?? Věznili je Žena prochází kolem portrétů lidí, které věznila ETA.
Foto: ČTK Věznili je Žena prochází kolem portrétů lidí, které věznila ETA.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia