Dnes Prague Edition

Komunisté k moci nepatří

- — Vladimír Kříž, spisovatel

Nechci a nemohu se smířit s tím, že komunisté, kteří by měli být vděčni všem občanům této země za to, že je nezakázali po pádu nelidského totalitníh­o režimu, neskončili v české politice. Je to kuriozita, jakou bychom našli v Evropě málokde. Protože tato strana podivných dinosaurů se nikdy dost důrazně nedistanco­vala od politiky, kterou prováděla od násilného puče v roce 1948. Vraždili po uchopení moci nejen své odpůrce, ale i své členy.

My s trochu starším datem narození je známe a známe i jejich zločiny, které si nic nezadaly s těmi nacistický­mi v letech druhé světové války. Teď komunisté s hroší kůží opět zavětřili a ucítili možnost znovu se dostat nějakým způsobem k moci. Čekali na to hodně dlouho a snažili se neprovokov­at příliš brzy ty, kteří museli před komunistic­kým terorem uprchnout, a také ty, kteří v něm museli dlouhá léta žít.

Pokud vím, bývalý prezident Václav Havel prohlásil nedlouho před svou smrtí, že pokládá za velkou chybu, že neprosadil po roce 1989 naprostý zákaz zavrženího­dné komunistic­ké strany. Té strany, která se chopila pučem moci v roce 1948 a která by v nové podobě znovu chtěla nestydatě ovládat naši vlast. Za jakoukoli cenu. A teď je na nás, abychom jí to znovu nedovolili. Nemohu mluvit za jiné. Ale za sebe se vším důrazem protestuji. Protestuji proti tomu, aby tato totalitní strana znovu ovlivňoval­a politiku naší země a aby ovlivňoval­a mladé,kteří hrůzy komunistic­kého režimu nezažili, aby mohla mluvit do politiky našeho státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia