Dnes Prague Edition

Telefonní zloději okradli tisíce lidí

Podvodníci svým obětem zavolají a zavěsí. Volání nazpět je extrémně drahé

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jan Kostohryz z Českých Budějovic si ještě před měsícem myslel, že má neomezený tarif. Teď mu přišlo vyúčtování – musí doplatit téměř 2 tisíce korun. Důvod? Volal zpět na dvě čísla, která jej jen prozváněla. Vypadala jako pražská, nicméně volal do Alžírska a na malý ostrov do Atlantiku. Stejně jako desetitisí­ce jiných Čechů naletěl podvodníků­m.

„Vůbec jsem neměl tušení, že nějací podvodníci, kteří vás náhodně prozvoní a čekají, jestli se chytíte, existují. Jak mám neomezený tarif, volám neustále a vůbec neřeším kam,“říká Kostohryz. Stal se obětí takzvaného wangiri, prozvánění, kdy podvodníci volají z regionů, kde je minutová sazba třeba přes 40 korun a oni mají podíl z drahého mezinárodn­ího hovorného.

Čeští operátoři na prozvánění zareagoval­i pružně. Kupříkladu podle Veroniky Exnerové z tiskového oddělení Vodafonu začala firma blokovat čísla, ze kterých podvodníci prozvánějí. Jsou však o krok pozadu. Podvodných čísel jsou stovky, podvodníci vytvoří nové během pár minut. Lidí, kteří zavolali zpět na tyto nepřijaté hovory, jsou desítky tisíc.

„Nejčastěji jim vznikly škody v řádu desítek korun, protože minuta hovoru do těchto exotických zemí stojí nejčastěji 30 až 50 korun, případně osmdesát korun,“říká výkonný ředitel Asociace mobilních sítí Jiří Grund.

Řešení, jak nenaletět, jsou podle něj prostá – důkladně zkontrolov­at, že číslo, na které voláte, je české, a na neznámá zahraniční čísla nevolat. „V telefonu či u operátora lze také zablokovat mezinárodn­í hovory, což je ideální u lidí, kteří do zahraničí zpravidla nevolají,“radí Grund.

Podvodníci profitují z toho, že me- zinárodní hovor se skládá z několika poplatků – českému operátorov­i, mezinárodn­ího poplatku a z částky, která se platí zahraniční­mu operátorov­i. Právě z ní mají podvodníci podíl.

Lidé by si měli zapamatova­t, že tuzemské telefonní číslo má vždy dvanáct čísel a začíná předčíslím +420. Podvodná telefonní čísla jsou tak kupříkladu +247 077 034 nebo s předvolbou +225 (Pobřeží slonoviny), +247 (Ascension), +678 (Vanuatu).

Česko bylo první zemí na světě, kde se na tento podvod se zavirovaný­mi mobilními telefony přišlo.

Václav Janouš reportér MF DNES

Koupíte si telefon za pár stovek s tím, že na prosté volání vám stačí. Vlastně kromě volání a posílání sms zpráv nic dalšího pořádně neumí. Tedy až na jednu věc, o kterou nestojíte – potají vytáčí předem nastavená drahá zahraniční telefonní čísla. Automatick­y, aniž byste o tom věděli či si toho všimli dříve než při vyúčtování.

Telefon myPhone Classic, přístroj za šest stovek dostupný v desítkách e-shopů.

„Telefony byly již z výroby nakaženy škodlivým virem. Nepocházej­í z oficiální distribuce českých mobilních operátorů a nedaly se koupit v jejich prodejnách, ale v různých internetov­ých obchodech,“vysvětluje výkonný ředitel Asociace provozovat­elů mobilních sítí Jiří Grund.

Operátoři se teď snaží vytipovat přístroje, které se takto chovají. U telefonů myPhone Classic je problém prokázán – po pár hodinách po zapnutí začaly vytáčet čísla do Nigérie, Senegalu, Malawi nebo Čadu. Majitele útrata za tajné hovory stála měsíčně zhruba dvě stě korun.

Operátoři už prokázali, že problém s vytáčením čísel, kdy telefon si do své paměti po zapnutí nahrál čísla z exotických zemí, mělo zhruba dva tisíce přístrojů. Mezi lidmi jich podle odhadů mobilních operátorů je ještě zhruba osm tisíc.

Ty, které jsou na prodej v e-shopech dnes, už mají mít nainstalov­án nový software, kde tento virus není. A být tudíž bezpečné. První odhalení bylo v Česku Česko bylo první zemí na světě, kde se na tento podvod přišlo.

„Lidé se obraceli na mobilní operátory a reklamoval­i své účty za volání s tím, že nevolali nikdy do zahraničí. Když těch případů bylo už příliš a všichni majitelé měli stejný telefon, koupili jsme jeden i my, nechali jej ležet zapnutý a zjistili, že aniž by to bylo vidět na displeji, skutečně volá sám na zahraniční čísla,“dodává Grund.

Včera se začalo šířit po sociálních sítích upozornění na další nový podvod – falešné sms zprávy tvářící se, že přichází ze známých českých e-shopů. Například z alza.cz.

„Zdravíme zákazníku, dnes jsme obdrželi váš balíček. Potvrďte prosím, kam jej máme zaslat skrze tento odkaz,“stojí ve zprávě, pod níž je odkaz, který ale odčerpá z účtu desítky korun.

„Zkusil jsem zavolat do Alzy, kde mi potvrdili, že s tím nemají cokoliv společného,“popisuje na sociální síti Pavel Vacek, jeden z těch, kterým podvodný odkaz přišel. „Podáváme trestní oznámení“ Alza sama vydala upozornění, aby lidé na podvodné sms zprávy nereagoval­i. „Odkaz následně podvodně nabízí iPhone X za jednu korunu, kde zákazník musí vyplnit údaje typu číslo karty. Tato sms zpráva není zasílána společnost­í Alza.cz a firma důrazně před touto podvodnou zprávou zákazníky varuje,“napsala Alza.cz ve svém vyjádření k podvodu.

Společnost zároveň podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

IT odborníci varují, že lidé nemají na žádné takové odkazy klikat. „Všechny podobné sms zprávy jsou vždy podezřelé už tím, že po vás chce někdo potvrzení adresy, čísla účtu, hesla či podobných dat. Lidé by měli být obezřetní, podvody jsou čím dál sofistikov­anější,“říká IT specialist­a Jan Procházka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia