Dnes Prague Edition

Krajině chybí déšť za celý měsíc

Podle hydrometeo­rologů není sucho jen dočasnou anomálií. Mění se celé klima

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Letošní bilance srážek zatím moc dobře nevypadá. Podle hydrometeo­rologů napršelo v Česku od začátku roku o 60 milimetrů méně, než je dlouhodobý průměr.

„Je to, jako by vypadl celý měsíc srážek, v tuto chvíli jde asi o 10 procent celkového ročního úhrnu,“říká Miroslav Trnka, koordináto­r týmu Intersucho, který dlouhodobě sleduje stav vlhkosti v půdě.

V půdě tak na počátku května chybí objem vláhy, ze které by stromy a rostliny žily téměř čtrnáct dní, a v řadě regionů již nyní klesá hladina podzemních vod.

„Průtoky v řekách také nejsou v normálu. Zejména ve východních nebo středních Čechách nebo na jižní Moravě je hladina podzemní vody silně podprůměrn­á,“říká ředitel Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Mark Rieder.

A to všechno v období, kdy by podle historický­ch zkušeností mělo být vody dost.

Pokud bude suché a teplé počasí pokračovat, dá se podle Riedera očekávat, že obce v suchých regionech, které měly už v předcházej­ících letech problémy se zásobování­m vodou ze studen, na tom budou ještě o něco hůře. Rudá od Třeboně až po Frenštát Takových období intenzivní­ho sucha, jaké trápí Česko už několik let za sebou, naše území v historii moc nezažilo. „Několik suchých epizod v historii jsme vytipovali na základě údajů o počasí z pražského Klementina a z Brna,“říká Miroslav Trnka.

Velmi teplá a suchá byla například dekáda kolem roku 1540, intenzivní sucho zaznamenal­o naše území v roce 1865 nebo na přelomu 40. a 50. let minulého století.

Problém je podle Trnky v tom, že to, co bylo dříve mimořádné a výjimečné a vydrželo jen pár let, se stá- vá novou normou. Když se sestavují mapy půdní vlhkosti, tmavá červená barva, která podle legendy označuje regiony postižené intenzivní­m suchem opakujícím se jednou za sto či padesát let, je na nich stále častějším jevem.

Aktuálně se do ruda zbarvil široký pás, který se táhne od jižních Čech přes Vysočinu až na severní Moravu. Tam suché epizody, které region zaznamenáv­á od roku 2012, přispěly k oslabení lesních porostů, které nyní ve velkém hynou v obrovské kůrovcové kalamitě.

Na rozdíl od minulosti podle Trnky není současné sucho krátkodobo­u anomálií. „Změny zažíváme minimálně od 80. let minulého století. Běžnou variabilit­ou klimatu, statistick­ou anomálií, se vysvětlit nedají. Žijeme ve výjimečné době, kdy se nastavují nové klimatické normály,“dodává.

 ?? Foto: ČTK ?? Sucho Nízká hladina řeky Bečvy.
Foto: ČTK Sucho Nízká hladina řeky Bečvy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia