Dnes Prague Edition

Nová vláda? Do jednání promluví i Filip

-

PRAHA

K jednání předsedů hnutí ANO a ČSSD Andreje Babiše a Jana Hamáčka o možné vládní koalici ANO a sociální demokracie se v pondělí připojí také šéf KSČM Vojtěch Filip. Filip o tom informoval včera.

Komunistic­ká strana by měla podle dosavadníc­h dohod tolerovat případný menšinový kabinet ANO a ČSSD. „Určitě se budu jednání účastnit,“uvedl Filip v SMS.

Předseda KSČM byl i při jednání Babiše s Hamáčkem koncem dubna. Tehdy debatovali o možné vládní koalici nejprve šéfové ANO a ČSSD, Filip se k nim následně připojil. Babiš a Hamáček by měli diskutovat především o koaliční smlouvě, kam chce sociální demokracie prosadit několik pojistek, které ANO odmítá.

Hamáček nedávno uvedl, že pokud dnes nenastane nějaký zásadní problém, mohlo by vedení ČSSD v pátek vyhlásit vnitrostra­nické referendum. Členové by v něm s konečnou platností rozhodli, zda má sociální demokracie do koalice s ANO vstoupit, nebo ne. Minulý týden vyjednávač­i ANO a ČSSD dokončoval­i práce na programové­m prohlášení, v něm by podle vyjádření politiků zásadní problém být neměl.

Do koaliční smlouvy však chtějí sociální demokraté prosadit například ustanovení, podle kterého by po demisi všech ministrů za ČSSD musel skončit i premiér. Opustit kabinet by měl podle požadavku sociální demokracie i prvoinstan­čně odsouzený člen vlády. Hnutí ANO s podmínkami směřujícím­i na Babiše, který je stíhán v kauze Čapí hnízdo, nesouhlasí. Neshoda trvá i na dalším požadavku ČSSD, aby některé sněmovní funkce opustili politici SPD Tomia Okamury. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia