Dnes Prague Edition

Dámy, které neprahnou po remíze

-

Tenistka Karolína Plíšková platí čtyři odborníky, aby ji dovedli k vysněné grandslamo­vé trofeji. Za jejich služby a režii dává dle vlastního odhadu asi patnáct milionů korun ročně. Už jako malé jí říkali včelička, byla pracovitá, cílevědomá.

Další česká hvězda Petra Kvitová se zázračně vykřesala z vážného zranění ruky, které mnozí odborníci považovali za invalidizu­jící, a během jedenácti měsíců po návratu do práce vyhrála čtyři turnaje.

Barbora Strýcová se ještě ve dvaatřicet­i letech stále zavile pere se soupeřkami, jež jsou často o hlavu vyšší, obvykle silnější a mladší. Je šestadvacá­tá na světě. Ač teď sedmkrát v řadě prohrála, rve se dál.

Minulý týden přiletěla do Prahy legendární Martina Navrátilov­á. Musela by si otevřít muzeum, aby mohla vystavit všechny své trofeje. Než by hledala pochybný smír s komunisty, raději prchla za svobodou do USA. Nikdy nemlčí, objeví-li nespravedl­nost v politice či sportu, v názorech na gaye a lesby nebo v nerovném zacházení s muži a ženami.

Na Prague Open v sobotu fandila Kvitové a předávala rodičům další obdivuhodn­é dámy Jany Novotné prsten pro členku Tenisové síně slávy. Wimbledons­ká šampionka z roku 1998 si ho nemohla převzít sama, neboť loni zemřela. I ona byla úžasnou bojovnicí.

Pět jmen, pět povah, pět příběhů. Rychle se mi vybavily poté, co vzplála chytlavá diskuse o vhodnosti vrcholovéh­o sportu pro ženy. Dle některých (samozvanýc­h) expertů je klání na nejvyšší úrovni ničí, zatímco mužské nátuře svědčí. V hloubi duše údajně dychtí po remíze. Raději jen trénují, než by toužily po triumfu nad sokyní. Jejich skutečné hrdinství prý spočívá v praní ponožek, dovážení dětí do školy a vaření čaje z čerstvých bylin pro manžela. Zarazila mě stereotypn­í zobecnění a zaujala reak- ce psychologa Michala Šafáře, děkana Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, z níž si dovolím citovat:

„Vrcholový sport je podobně zdravý či nezdravý pro muže i ženy... Tenká červená linie nevede mezi penisem a vagínou, ale komplexem osobnostně-sociálních předpoklad­ů, dle nichž můžeme sportovce rozdělit na zranitelné a odolné... Možná vás to šokuje, ale častěji jsem spolupraco­val s lidmi, které vrcholový sport pozitivně posunul, dodal jim ženské (mužské) sebevědomí, pevnou identitu a kvalitu života, z níž čerpali dlouho po ukončení kariér.“

Vrátíme-li se ke zmíněným tenistkám, žádná není robotickou bytostí. Projevují city jako jiné ženy. Síla a křehkost se nevylučují. Plíšková plakala, když nemohla prorazit na největších akcích. Najala si mentálního kouče, aby nabrousila svou mysl.

Kvitová v soukromí zpravidla působí mile a vstřícně. Při velkých mačích na kurtu se však mění v zuřivě útočící saň.

O Strýcové říká její partner a hudebník David Kraus: „Když ji vidím na kurtu, chytají mě záchvaty hrdosti. Připadám si jako páv! Pak jsme spolu doma, ona vaří a peče nebo něco sází na zahradě... Jako bych měl dvě holky.“

Navrátilov­á zdaleka není ledovou královnou nebo jen fúrií vyhledávaj­ící spory. Naopak ji pořád dojímají vzpomínky na rodiče, které po emigraci nechala ve vlasti. Zajíkala se, když v pátek na tiskovce měla promluvit o kamarádce Novotné.

Ta byla v minulosti zesměšňová­na jako příklad ženské duševní vratkosti, jelikož v létě 1993 prohrála wimbledons­ké finále se Steffi Grafovou, byť v něm jasně vedla. Už tenkrát v Londýně ovšem sama utěšovala zdrceného krajana Jana Kodeše. Říkala mu: „Pane Kodeši, nebrečte, já to tady stejně jednou vyhraju.“A pět let poté slavnou stříbrnou trofej opravdu vybojovala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia