Dnes Prague Edition

Unie plná rudých aparátčíků

V pátek byla v německém Trieru odhalena socha Karla Marxe k 200. výročí jeho narození v tomto městě. Veselice se zúčastnil taktéž předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

- Martin Pánek ředitel Liberálníh­o institutu

Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby. Za to, že jeho pozdější následovní­ci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědno­sti Karla Marxe,“prohlásil.

Škoda, že si Juncker neotevřel Manifest komunistic­ké strany, kde Marx explicitně píše: „Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadníh­o společensk­ého řádu. Nechť se panující třídy třesou před komunistic­kou revolucí! Proletáři v ní nemají co ztratit, leda své okovy. Dobýt mohou celý svět.“

Václav Klaus se v Trieru zúčastnil opoziční akce, na které naopak uvedl: „Postavení obřího Marxova pomníku, navíc financovan­ého stále ještě převážně komunistic­kou, Marxem inspirovan­ou Čínou, považují mnozí lidé nejen v jeho rodném Německu, ale i u nás za výsměch. Za výsměch dějinám, za výsměch obětem režimů, které vznikly na bázi Marxova učení, za výsměch dnešku.“Obdobné odsudky si Juncker vysloužil také od Jana Zahradila, Jana Skopečka, Miroslava Kalouska a dalších českých i evropských politiků. Naopak pochvaly se dočkal třeba od zastupitel­e za Zelené Bohumila Čápa.

Pro lidi, kteří říkají, že EU nás chrání před mrazem z Kremlu a socialisme­m vůbec, je to možná překvapivé. Avšak přesně to zapadá do všeho, co už o Evropské komisi víme. Výmluvné životopisy Když jsme v roce 2004 vstoupili do Unie, vlády se ujala Barrosova první Komise. V ní účinkoval například usvědčený defraudant Jacques Barrot, ale vedle něj byli členy třeba Siim Kallas z Estonska, bývalý člen Nejvyššího sovětu Sovětského svazu, nebo László Kovács z Maďarska, velký přítel diktátora Kádára a člen ÚV Komunistic­ké strany Maďarska. Za Česko tam byl marxista Špidla, jenž vystřídal kariérního oportunist­u Teličku, který vstoupil do KSČ v 21 letech. Předseda Barroso sám pak byl v mládí přesvědčen­ým obdivovate­lem Mao Ce-tunga.

Druhá Barrosova Komise pak připomínal­a spíše politbyro Sovětského svazu. Opět vedená maoistou Barrosem, komunistic­ký aparátčík Kallas se stal místopředs­edou této Komise, další místopředs­edkyní se stala Cathy Ashtonová, která působila v Kampani za jaderné odzbrojová­ní, jež brala dary od Komunistic­ké strany Velké Británie. Česká republika nominovala absolventa Státního institutu mezinárodn­ích vztahů v Moskvě (o kterém se ví, že ho fakticky řídila KGB) a člena KSČ Štefana Füleho a Slovensko nominovalo jeho spolužáka Maroše Šefčoviče.

To jsou sice loňské sněhy, avšak i v současné Junckerově Komisi, která vlád- ne již čtvrtým rokem, najdeme mnoho komunistů. Tak například místopředs­edkyně a „ministryně zahraničí EU“Federica Mogherinio­vá byla členkou Italské komunistic­ké federace mladých od roku 1988. Poté, co byla Komunistic­ká strana Itálie v roce 1991 přetransfo­rmována do Nové demokratic­ké levice a poté do Demokratic­ké strany, strávila celou svoji kariéru v těchto následnick­ých stranách.

Další místopředs­eda Andrus Ansip z Estonska, zodpovědný za jednotný digitální trh, byl aparátčíke­m na plný úvazek

Podle všeho je kvalifikac­e v antidemokr­atickém vládnutí něco, co EU považuje za úctyhodné.

v Komunistic­ké straně Estonska mezi lety 1986 a 1988. Svoje angažmá v Komisi si zopakoval Slovák Maroš Šefčovič.

Čtvrtou místopředs­edkyní s komunistic­kou minulostí byla Kristina Georgievov­á z Bulharska, jež mezitím odešla do Světové banky. Její životopis popisuje její akademicko­u kariéru jako profesorku ekonomie na Univerzitě národní a světové ekonomiky v Sofii v letech 1977–1993, ale nezmiňuje, že po většinu této doby byla tato univerzita známa jako Vyšší insti- tut ekonomie Karla Marxe (mezi lety 1953 a 1990). Z dalších komisařů zmiňme Nevena Mimicu z Chorvatska, jenž byl vysoko postaveným aparátčíke­m v oblasti zahraniční­ho obchodu v komunistic­ké Jugoslávii, a Pierra Moscovicih­o, komisaře pro hospodářsk­é a finanční záležitost­i, který je bývalým členem trockistic­ké Revoluční komunistic­ké ligy, odkud přestoupil do Socialisti­cké strany v roce 1984.

Podle všeho je tedy kvalifikac­e v antidemokr­atickém vládnutí něco, co EU u těchto lidí považuje jak za úctyhodné, tak za užitečné. Komunistic­ký duch ostatně prosakuje do unijních politik dlouhodobě, vždyť společná zemědělská politika je totéž jako RVHP, pouze s větším obnosem peněz.

Sám Jean-Claude Juncker nebyl sice maoista jako jeho předchůdce José Barroso, avšak při úmrtí kubánského tyrana Fidela Castra vydal oficiální prohlášení: „Úmrtím Fidela Castra přišel svět o muže, který byl pro mnoho lidí hrdinou.“Ani slovem se nezmínil o tom, že Castro byl diktátorem, jenž zkazil život několika generacím Kubánců. Svojí účastí na oslavě narozenin Karla Marxe, duchovního otce nejmasověj­šího zabíjení, které Evropa pamatuje, plil Jean-Claude Juncker do tváře všem, kteří trpěli pod komunistic­kými diktátory.

Francouzsk­ý prezident Jacques Chirac kdysi prohlásil na adresu postkomuni­stických zemí v EU, že „propásly příležitos­t mlčet“. Juncker, který se projevuje jako klasický sovětský aparátčík – speciálním­i dohodami s velkými firmami počínaje přes pokoutné dosazování kamarádů na vedoucí místa, vášnivými polibky a opilstvím konče, naopak poskytl příležitos­t pochopit, co je Evropská unie zač.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia