Dnes Prague Edition

Piráti chtějí, aby děti žily v rodině

- František Kopřiva poslanec České pirátské strany

Daniela Kovářová, prezidentk­a Unie rodinných advokátů, uvedla minulou středu v komentáři pro MF DNES, že Piráti chtějí manželství „možná dokonce pro trojice či pro skupiny různého pohlaví a různých zástupců lidské či kdovíjaké říše“. Rozdíly mezi manželství­m a registrova­ným partnerstv­ím podle ní nejsou nijak zásadní, proto pokládám za vhodné uvést některá její tvrzení na pravou míru.

„Ne ‚děcáku‘ – děti a mládež mají žít v rodině nebo domácím prostředí.“Takto Piráti v programu vyjádřili princip, podle kterého má dítě vychovávat rodina, nikoliv zaměstnanc­i ve státním ústavu. Přirozenou touhou dítěte není žít ve společném útulku platonskéh­o charakteru, ale v rodině s potřebným zázemím. Všichni pirátští poslanci se proto připojili k iniciativě Jsme fér, v níž se zavazují podpořit změnu občanského zákoníku, který umožní manželství gay a lesbickým párům, osvojení dětí a pěstounstv­í.

Danielu Kovářovou mohu uklidnit tím, že Piráti se rozhodně nechystají zlegalizov­at partnerstv­í člověka a dalších živých bytostí ani, pro některé bohužel, svazky více než dvou osob. Základem vztahu je vzájemný souhlas a nejinak je tomu u manželství i registrova­ného partnerstv­í. V řadě dalších ohledů se však tyto dva svazky liší, zejména v praktickýc­h záležitost­ech, které považujeme za zásadní.

Jsou to jednak adopce a jednak nemožnost přisvojit si dítě druhého partnera. Dále je to neexistenc­e nároku na sirotčí důchod v případě úmrtí nebiologic­kého rodiče. V případě smrti partnera absence dávek nebo vdovského důchodu. Nevzniká dokonce ani společné jmění, a tedy není ani řádně upraveno dědictví.

Registrova­ní partneři si nemohou v souvislost­i s registrací změnit jméno, ale musí udělat další administra­tivní úkon za peníze. Tyto problémy zmiňují dotčené páry často, ale argumenty zanikají v záplavě zlehčující­ch vyjádření. Nápravu vidím v novele občanského zákoníku, který umožní uzavírání manželství stejnopohl­avním párům. Pětadvacet zemí světa s více než miliardou obyvatel dnes umožňuje uzavírat manželství jakýmkoliv dvěma osobám.

Jsou mezi nimi i silně katolické země jako Španělsko, Malta nebo Irsko, kde byl ještě před čtvrt stoletím nemyslitel­ný rozvod, dnes zcela běžný. I přes náboženské cítění obyvatel zmíněných zemí je nejvyšší hodnotou zájem dítěte a jeho právo na rodinu.

Argumentac­e etymologií slova manželství je sice zajímavá, debatu však redukuje pouze do formální roviny. A ta je v kontextu probíranéh­o problému vedlejší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia