Dnes Prague Edition

Nová jména ministrů do Babišovy vlády

Tomáš Koranda, Ivana Stráská či Gabriela Nekolová. Sociální demokraté a šéf ANO v zákulisí vybírají ministry do společné vlády.

-

PRAHA Zástupci ANO včera schválili koaliční smlouvu. Předsednic­tvo ČSSD po dramatické­m jednání těsnou většinou dvou hlasů také. Odpůrci vstupu do vlády kromě jiného argumentov­ali tím, že neznají jména budoucích ministrů.

MF DNES se na základě rozhovorů s řadou představit­elů obou stran pokusila zjistit, kdo by měl ve vládě Andreje Babiše zasednout.

Socialistů­m mají připadnout resorty vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, kultury a zemědělstv­í. Posledně jmenované ministerst­vo se lídři ČSSD pokusili s Babišem na poslední chvíli vyměnit. Do čela zemědělstv­í má totiž usednout nestraník a exministr vlády Jiřího Rusnoka Miroslav Toman, kterého preferuje prezident Miloš Zeman, KSČM i Babiš. V tomto smyslu tedy nepůjde čistě o ministerst­vo ČSSD, která si proto chtěla vyjednat nějaké jiné.

Jenže Babiš socialistů­m nabídl ministerst­vo obrany, kde by měla skončit Karla Šlechtová. Lídři ČSSD však o obranu nestojí a ukázali si na resorty průmyslu a obchodu nebo dopravy. A s tím zase nesouhlasi­l předseda ANO. Celá rošáda tak vzala zasvé. Šlechtová je přesto jedním z ministrů za ANO, kteří by měli vládu opustit.

Ministrem průmyslu tak zřejmě zůstane Tomáš Hüner. Zato Dan Ťok se bude z dopravy nejspíš pakovat. Tečkou za jeho působením mělo být zrušení tendru na mýto antimonopo­lním úřadem. Jeho nástupcem by za ANO měl být nestraník a šéf představen­stva firmy Hochtief Tomáš Koranda.

U socialistů je zatím jisté pouze jméno předsedy Jana Hamáčka, kte- rý bude řídit vnitro. Na ostatní posty má ČSSD alternativ­y. Přičemž vnitro, zahraničí a resort práce a sociálních věcí by měl obsadit svými spojenci Jan Hamáček. Kandidáty na zemědělstv­í a kulturu bude vybírat první místopředs­eda Jiří Zimola.

Z hlediska ČSSD by měl mít nejpevnějš­í pozici kandidát na ministra zahraničí a europoslan­ec Miroslav Poche. Proti se však zatím staví prezident Zeman, jenž hrozí, že ho nejmenuje.

Neformální šéf vlivné pražské ČSSD Miroslav Poche je přitom pro předsedu Jana Hamáčka klíčovým mužem. Poche mu jednak přináší početné hlasy pražských delegátů, jednak má velmi dobré kontakty s lídry dalších regionů. Hamáčkovi nejen pomohl k zisku křesla předsedy ČSSD, ale především měl zásadní podíl na tom, že předsednic­tvo strany těsně schválilo obnovené jednání s hnutím ANO.

Tomana za Pocheho?

Ostatně Pocheho vliv se projevil i při prvním kole vyjednáván­í o vládě mezi ANO a ČSSD. Dokud byl europoslan­ec a jeho lidé pro vládu, směřovalo to k dohodě. V momentě, kdy údajně kvůli urážejícím­u chování a neústupnos­ti Babiše zavelel k obratu, jednání mezi Hamáčkem, Zimolou a Babišem zkrachoval­a.

Prezident Miloš Zeman vysílá signály, že má s Pochem problém a ministrem ho nejmenuje. Podle informací z prezidento­va okolí ho totiž zaprvé nepokládá pro řízení „zamini“za dostatečně erudovanéh­o. Za- druhé: Praha byla například jedním z mála regionů v ČSSD, která při prezidents­ké volbě podpořila Zemanova protikandi­dáta Jiřího Drahoše.

Nyní tedy socialisté vyčkávají, jak se Zeman zachová. Síly k Pocheho podpoře hodlají napnout i ti, kteří ho jinak v rámci vnitrostra­nických půtek příliš nemusí. Jedním z argumentů v jeho prospěch u Zemana by prý mohlo být to, že se ministrem zemědělstv­í stane prezidentů­v „kůň“Miroslav Toman, s jehož nominací zase mají problémy lidé z okolí Jana Hamáčka.

Pokud by prezident na odmítavém postoji setrval, Tomanovu pozici by to nejspíš ohrozilo. Náhradníka přitom socialisté zatím nemají. Zemědělská komise ČSSD totiž kromě Tomana doporučila už jen někdejšího dlouholeté­ho prvního místopředs­edu Michala Haška, který je pro řadu straníků nepřijatel­ný. Kandidátem ČSSD na ministerst­vo zahraničí by se pak mohl stát Pocheho blízký spolupraco­vník a bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí Tomáš Petříček.

Na ostatní ministerst­va náležející

ČSSD už je adeptů víc. Záležet bude i na tom, jak se zachovají zástupci jednotlivý­ch regionů při hlasování ve vnitrostra­nickém referendu. Příkladem může být obsazení ministerst­va práce a sociálních věcí.

„Neformální šéf vlivné pražské ČSSD Miroslav Poche je pro předsedu Jana Hamáčka klíčovým mužem.“

Favoritkou je náměstkyně exministry­ně Michaely Marksové Gabriela Nekolová. Má to však háček. Nekolová je z Ústeckého kraje a tamní sociální demokraté jsou většinově proti vstupu do Babišovy vlády. Pokud svůj postoj přehodnotí, bude mít Nekolová cestu na ministerst­vo volnou. Alternativ­ou je prý další bývalý náměstek Marksové Petr Krčál z Vysočiny.

S tím částečně souvisí i obsazení ministerst­va kultury. Hlavní favoritkou je jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. O té se v této souvislost­i už před pár týdny mluvilo, ale tehdy spekulace utnul Zimola, kterého Stráská v hejtmanské­m křesle vystřídala. Jak říkají lidé z jeho blízkého okolí, dnes je „jiná situace“. Předchozí spekulace totiž souvisely hlavně s tím, že chce Zimola Stráskou „vystrčit“výš, aby se mohl vrátit do pozice hejtmana.

Zimola ve vládě nebude

Dnes první místopředs­eda říká, že on sám nebude usilovat ani o vstup do vlády, ani o hejtmanské křeslo. Svoji budoucnost prý vidí v Lidovém domě, odkud se hodlá věnovat řízení strany, na které nebude mít předseda a ministr vnitra Jan Hamáček tolik času.

Možnou alternativ­ou za Ivanu Stráskou na kulturu je podle informací MF DNES nová místopředs­edkyně ČSSD Jana Fialová. Ta je však stejně jako Krčál z Kraje Vysočina. Je jasné, že vzhledem k vnitrostra­nickým poměrům dva zástupci ma- lého regionu za socialisty ve vládě být nemohou.

Končí Milek, Ťok či Stropnický

Nové ministry hledá i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se několika z těch, s nimiž nebyl spokojen, „zbavil“už v rámci dohod o rozdělení postů s ČSSD.

To je třeba příklad ministra zemědělstv­í Jiřího Milka. Mediálně nepříliš zdatný generální ředitel společnost­i Úsovsko předsedu ANO rozlítil, když MF DNES psala o jeho angažování bývalé televizní moderátork­y Mirky Čejkové, která mu radila za desítky tisíc korun měsíčně.

Ještě víc šéfa ANO rozhněvalo, že se Milek nedostateč­ně věnoval vyjednáván­í v Evropské unii, která chce zastropova­t přímé dotace pro zemědělce na 60 tisíc eur na farmu ročně. Babiš přitom dlouho netušil, že se něco takového děje.

Za žádných okolností by nejspíš nepokračov­al ani ministr zahraničí Martin Stropnický, který měl vůči směřování hnutí řadu výhrad. Ten by měl „za zásluhy“zamířit na post velvyslanc­e v Izraeli.

Složitější situace byla okolo ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána. Také s jeho postoji měl Andrej Babiš problém, resort proto byl v nabídce socialistů­m na jednom z předních míst. Nakonec sice zůstává v držení hnutí ANO, Pelikán však po vydání hackera Nikulina do USA sám oznámil úplný odchod z politiky.

Babišovou favoritkou na jeho post je zatím jihomoravs­ká poslankyně ANO Taťána Malá, přestože Pelikán za sebe Babišovi doporučova­l bývalého socialistu a svého náměstka Jeronýma Tejce.

Kvůli koaliční dohodě ve vládě skončí i šéf resortu vnitra Lubomír Metnar, ministryně práce Jaroslava Němcová a ministr kultury Ilja Šmíd. Ze „svých“ministrů chce Babiš vyměnit šéfa dopravy Dana Ťoka a nejspíš i ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Otazník je u šéfa školství Roberta Plagy.

Definitivn­í rozhodnutí o tom, zda koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů opravdu vznikne, učiní socialisté ve vnitrostra­nickém referendu, jehož výsledky by měly být známy v polovině června.

 ?? Analýza Petr Kolář redaktor MF DNES ??
Analýza Petr Kolář redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia