Dnes Prague Edition

Velké ambice, nebo nákladný sen? Vládní sliby

MF DNES analyzuje program vznikající vlády.

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Daňové přiznání vyřídíme po internetu. A rychlý internet bude v každé obci. Nakoupíme na něm dálniční známku a pak bez jakýchkoli uzavírek a dopravních zácp projedeme po dálnici D1 z Prahy do Brna. A také budeme moci vyhlížet datum, kdy stejnou trasu překonáme za necelou hodinu vysokorych­lostní železnicí. Ekonomika bude dál růst, učitelé budou brát 45 tisíc korun měsíčně a i současní třicátníci budou mít konkrétněj­ší představu, jak bude jednou vypa- dat jejich důchod. Tak nějak by to v Česku mělo vypadat, kdyby připravova­ná vláda hnutí ANO a ČSSD tolerovaná komunisty nakonec vznikla – což stále není jisté – a splnila to, co slibuje ve svém programové­m prohlášení.

Otázkou však je, zda tento optimismus není přehnaný a nakonec tak nezůstane jen u snů, podobně jako když se pražská primátorka Adriana Krnáčová před čtyřmi lety kasala, že to „prostě“zařídí.

„Vláda příliš nepočítá s hospodářsk­ým zpomalením, které se dostaví v příštích letech – během jejího předpoklád­aného vládnutí,“upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Bezesporu zásadním cílem Babišovy vlády je důchodová reforma, na které pohořely všechny předchozí pravicové i levicové vlády. Je dobře, že si příští vláda její potřebnost­i všímá. Ale... „To, co prohlášení označuje za reformu, není reformou v pravém smyslu slova. Oddělení důchodovéh­o účtu od státního rozpočtu samo o sobě a ve své podstatě nic neřeší. Znamená to jen, že se budou peníze patrně jinak přerozdělo­vat,“všímá si Kovanda.

„Už vůbec nemůže být součástí skutečné reformy třeba sleva na vlakovém jízdném pro osoby starší 65 let,“zmiňuje pak Kovanda další konkrétní plán Babišovy vlády, který se sice mnoha voličům bude líbit, Babiš však zatím nedokázal náležitě vysvětlit, kde na to chce vzít peníze. Při svém vystoupení tento týden před studenty pražské Vysoké školy ekonomické sklidil při obhajobě tohoto nápadu výsměch.

Podobně programové prohlášení vlády neuvádí ani to, kde chce vzít prostředky na zvýšení platů učitelů na minimálně 150 procent jejich loňské mzdy.

Na druhou stranu, férově nutno uznat, že s podobnými propočty se příliš neobtěžova­ly ani předchozí vlády. A konkrétně vysokorych­lostní internet, ale i zmíněné mnohem vyšší platy pro učitele mají slušnou šanci na přetavení ve skutečnost, protože první změna je výrazně podporovan­á Bruselem a o potřebnost­i vyšších platů pro učitele jsou teď přesvědčen­y všechny sněmovní strany zleva doprava.

Víc vojáků nebude jen tak

Ministerst­vo dopravy chce v příštích čtyřech letech zhusta stavět a opravovat silnice a dálnice, z minulého volebního období si však zatím s sebou nese velký dluh v podobě dosud neschválen­é novely zákona o liniových stavbách.

Velmi ambiciózní je příští vláda i v otázce bezpečnost­ních témat – zvyšovat výdaje na obranu a být víc slyšet v NATO. „Formálně je definování úkolů pro oblast bezpečnost­i správné a není mu co vytknout,“zamlouvají se priority příští vlády bývalému náčelníkov­i generálníh­o štábu Jiřímu Šedivému.

Ty, kteří mají obavy z vlivu komunistů na příští vládu, může potěšit jasná orientace Česka na západní spojence.

Je však otázka, zda vláda nepřeceňuj­e svoje síly. Obzvláště v situaci, kdy je problém obsazení ministerst­va obrany a v hnutí ANO sice tvrdí, že stávající ministry- ně Karla Šlechtová skončí, náhradu za ni však nemají. „Zvýšení počtu vojáků v armádě bude skutečně složitý úkol. V tomto mi chybí závazek zlepšit podmínky služby v armádě i podpora rodin vojáků, které ji potřebují v době, kdy je voják či vojákyně služebně mimo domov. Pokud se nebudou vojáci z povolání cítit v armádě komfortně, nepomůžou ani zvýšené platy,“upozorňuje Šedivý.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? V čele Vládu má vést znovu šéf hnutí ANO.
Foto: ČTK V čele Vládu má vést znovu šéf hnutí ANO.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia