Dnes Prague Edition

Foldyna, gay bar a Přestanov 1813

-

Foldyno, omluv se! Foldyno, neomlouvej se! Foldyna je borec a vlastenec! Panebože, to je blázen! Foldyna-motorkář vypadá jak z baru Modrá ústřice (pro neznalé motorkářsk­ý gay bar z filmu Policejní akademie).

Výrazný prostor v médiích a na sociálních sítích v posledních dnech bral Jaroslav Foldyna, místopředs­eda ČSSD a poslanec z Děčína. Věty z úvodu jsou několika opsanými reakcemi na Foldynův výstup při pondělní pietní akci ruského motorkářsk­ého klubu Noční vlci, reakcemi na jeho hádku s lidmi, kteří protestova­li proti propagaci ruského nacionalis­mu, již u Vlků vidí. Foldyna to má jinak, Vlky obdivuje a jejich jízdy Evropou má za čistě vzpomínkov­é smutnění.

Co je z pondělka známo a nahráno. Když se jeden z hodně aktivních protestují­cích snažil upozornit poslance Foldynu na problemati­čnost akce Vlků a třeba i na současné potíže ruských vojáků v Evropě, například na pohřbívání padlých na Rusy okupovaném Krymu, poslal ho nejprve Foldyna oblečený v černé kůži do pr...., pak se k němu natlačil, jako by ho chtěl udeřit hlavou, a řval mu z milimetru do obličeje „negůgluj, negůgluj, negůgluj“, neboli nevy- hledávej v internetov­ém vyhledávač­i Google. Posléze se na adresu protestují­cího vyjádřil, že mu nechtěl dát „hlavičku“, ale „jazyk, protože myslel, že je gay“. Následně Foldynu předseda ČSSD Jan Hamáček upozornil, že by byla na místě omluva. „To, co se odehrálo, výrazně přesáhlo meze soukromé akce jednoho z členů vedení ČSSD,“uvedl Hamáček. Foldyna po pár hodinách kontroval, že je vlastenec, váží si obětí z války, a ještě přidal hanlivá vyjádření na nějaké neziskovky.

Těžko říci, co je na vykřikován­í o homosexual­itě a odmítání získávat informace přes Google vlasteneck­ého, ale třeba to poslanec někdy vysvětlí.

Také bude zajímavé sledovat, jak spolu budou Hamáček a Foldyna dál komunikova­t. Osobně myslím, že rozmíšek přibude. Foldyna je Severočech pendlující mezi Děčínem, Ústím, kde je krajský radní, a Prahou, v níž poslancuje. Hamáček je pak Středočech pracující většinu politickéh­o života v Praze. No a na to má Foldyna jasný názor. „Když se podíváme na ty pány a dámy v Praze, oni se nudí, nemají co dělat... A my se nenudíme, my víme, kdo nás osvobodil, kdo válku rozpoutal, kdo zvítězil a kdo byl agresor a kdo byl oběť. V severních Čechách jsou trošku chytřejší lidé než v Praze,“vyprávěl Foldyna podle místního webu na akci Nočních vlků v Děčíně v létě 2016.

Pokud však jde o jeho (česko-ruské) vlastenect­ví, mrzí mě čím dál víc, že si Foldyna nechal ujít příležitos­t prokázat Rusku službu a prospět vahou svých funkcí dobré věci. Poslanec určitě ví, že v roce 2015 vzpomínali Noční vlci na dávnou velikost Ruska u pomníku obětí napoleonsk­ých válek u Přestanova a Chlumce. A právě ruský pomník stojící na okraji bojiště, kde v srpnu 1813 porazili Rakušané, Prusové a Rusové Francouze, v posledních dvou letech obklopily obří skladovací haly, proti čemuž veřejně protestova­li historici i ochránci přírody. Místo u pomníku se stalo skutečně nedůstojný­m. Škoda, že poslanec a krajský politik tohle nechytil. Teď už je pozdě, nechutně velké sklady stojí.

Kdyby ale pan Foldyna chtěl, kdyby třeba podobný osud hrozil pruskému a rakouskému pomníku, tedy památkám na spojenectv­í s carským Ruskem, může starou kauzu a názory odborníků dohledat. A nemusí „gůglit“, i české vyhledávač­e to zvládnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia